Egy új globális kutatás felfedte azokat a lehetőségeket, amelyek minden nőben megvannak, mégis sokuk nem tud róla.

A nők nap mint nap kihívásokkal kénytelenek szembenézni, miközben igyekeznek a lehető legtöbbet nyújtani az életük legfontosabb területein, így a munkahelyen, a kapcsolataikban és a mindennapi jólétük tekintetében. Vágyaik és ambícióik ellenére azonban sokan azt érzik, hogy akadályok állnak az útjukban. Egy új globális kutatás rávilágított arra, hogy a nők valószínűleg rossz helyen keresték a megoldást, amely mindvégig karnyújtásnyira volt tőlük. Ugyanis kiderült, hogy a nőket leginkább a saját magukkal, vagy pontosabban szólva a „belső kritikusukkal” való törékeny kapcsolatuk gátolja a kiteljesedésben.

A Danone Activia megbízásából nemzetközileg a Google és a GlobalWebIndex, illetve hazánkban a TNS Hoffmann által elvégzett világméretű felmérés szerint a nőket „belső kritikusuk” akadályozhatja sikereik elérésében.

A magyar nők 79%-a egyetértett azzal az állítással, hogy „a saját belső kritikusom a legtöbb egyéb tényezőnél jobban képes hátráltatni a munkámban”.

nok_beszelgetok

Beszélgetés a témáról

Továbbá a hazánkban megkérdezettek nők 89%-a egyetértett azzal az állítással is, hogy „a saját belső kritikusom a legtöbb más tényezőnél erőteljesebben képes hátráltatni a magánéletemben”.

Az elismert szerző, szociálpszichológus és a tudatosság szakértője, PhD Ellen Langer a Harvard Egyetem professzora a következőket mondta: „A „belső hangunk” hozzásegíthet a sikerhez és a jóléthez, vagy vissza is tarthat bennünket attól függően, hogy az önkritika miatt csak sodródunk, vagy tudatosan viszonyulunk hozzá.

„Tudatosabb hozzáállással élhetünk olyan lehetőségekkel – és rengeteg kellemes meglepetés ér majd minket -, amelyek mellett különben észrevétlenül elmegyünk. Sőt, mindeközben új távlatok nyílhatnak meg.”

Ha a „belső kritikusunkat” segítőként, konstruktív szemlélettel fogadjuk a munkában, magánéletben és a mindennapjainkban, elsimíthatja belső konfliktusainkat. Így egyensúlyba kerülhetünk önmagunkkal, harmóniában lesz a test és a szellem, ennek köszönhetően pedig pozitívabban, InSync-állpotban élhetünk.

nok_holgyekallnak

A beszélgetés résztvevői

Az, hogy a magyar nők 61%-a egyetértett azzal, hogy „általában jelentős nyomást helyezek saját magamra annak érdekében, hogy mindig maximálisan teljesítsek”, mutatja, hogy eddig kiaknázatlan izgalmas lehetőség rejlik a „belső kritikus” átértelmezésében, amelyet ha konstruktívan használunk, kihozhatjuk magunkból a legtöbbet.

A globális felmérésben részt vevő nők szerint, amikor együttműködnek belső kritikusukkal, elérik az InSync-állapotot, és pozitívabban vélekednek saját magukról. Ez az érzés pedig átsugárzik az életük legfontosabb területeire is, melyek a magyar nők visszajelzései szerint következők:

Munka

  • Nagyobb valószínűséggel hisznek saját intelligenciájukban, megnyitva ezáltal az utat a munkahelyi potenciáljuk maximális megvalósítása felé”94%
  • Hisznek saját magukban és a képességeikben, és ennek köszönhetően magabiztosan végzik munkájukat”94%

Párkapcsolat

  • „Jobban bíznak saját magukban, és úgy érzik, hogy ez pozitív hatással van a partnerükkel való kapcsolatukra” – 89%
  • Nagyobb valószínűséggel lesz önbizalma ahhoz, hogy megszólítsa azt, akivel beszélni akar” – 84%
  • „Nagyobb valószínűséggel mondanak igent egy randira, mivel úgy érzik, hogy a lehető legtöbbet tudják kihozni magukból”84%

Mindennapi jólét

  • „Nagyobb valószínűséggel bíznak a képességeikben, és nagyobb lelkesedéssel választanak új hobbit”88%
  • „Jobb véleménnyel vannak saját magukról, ezért kitartanak az elképzeléseik mellett”90%
  • „Nagy valószínűséggel többet edz, ad magára, mert becsüli önmagát, és mindent megtesz a jólétéért” – 76%
nok_dralmasikitti

Dr. Almási Kitti

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus a hazai kutatási eredmények értékelése kapcsán elmondta, hogy ” tapasztalata szerint kevesen tekintik barátjuknak a belső hangjukat. Jóval gyakoribb, hogy a korai szocializáció során megélt kritikák, a kortársak negatív visszajelzései hosszú időre visszavetik az önmagunkba vetett hitet. Ilyen esetekben kitartó munka, és főként az önmagunkkal kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatása szükséges ahhoz, hogy reálisabban lássuk önmagunkat, a bennünk rejlő lehetőségeket. Harmónia esetén a „vágyott” állapotunk nem áll elérhetetlenül messze az aktuálistól, és ez az, ami miatt motiválttá tesz”.

A Danone Activia, a világ legnagyobb, friss tejtermékeket forgalmazó márkája** azért hívta életre az „InSync” kezdeményezést, hogy arra inspirálja a nőket, hogy a legtöbbet hozzák ki önmagukból életük legfontosabb területein.

nok_gyergyoiszaboanita

Gyergyói-Szabó Anita

Bár a „belső kritikus” hangját csak mi maguk halljuk, de elég erős hatással van ahhoz, hogy befolyásolja az életünk fontos területeit. Ez néha építő jellegű, de gátolhat is, amennyiben a hatására kételkedni kezdünk a döntéseinkben, túl nagy nyomást helyezünk magunkra, vagy irreális elvárásaink támadnak magunkkal szemben”, mondja Gyergyói-Szabó Anita, a Danone külső kommunikációs menedzsere. „Az „InSync” kampányunk célja, hogy inspirálja és ünnepelje azon nőket, kiknek sikerült konstruktív kapcsolatot kialakítani “belső kritikusukkal” és ezáltal testi-lelki harmóniába kerültek, önazonossá váltak.”

nok_97szazalek

A nők 97%-a érzi í túlzott önkritika hatását

kattintható videó

Ha együttműködünk a “belső kritikussal” ahelyett, hogy engednénk, hogy visszatartson, óriási változást hozhat az életünkbe azáltal, hogy kiegyensúlyozottabbá és harmonikusabbá teszi a mindennapokat. A „belső kritikus” szerepe valóban kritikus, abban, hogy sikerüljön kihozni magunkból a legjobbat a munkahelyen, a magánéletben és a mindennapokban is. Így habár első pillantásra nem egyértelmű, valójában ő a legerősebb szövetségesünk!

 

 §§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

*A kérdőíves kutatás 2016 július-augusztus hónapjaiban zajlott az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Belgiumban, Brazíliában, Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Japánban, Kanadában, Lengyelországban, Mexikóban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, Romániában, Spanyolországban és Magyarországon. A felmérést nemzetközileg a Google és a GlobalWebIndex, hazánkban pedig a TNS Hoffmann kutatócég végezte.

** Danone Activia piacrészesedés számítás a friss tejtermékek piacán, Nielsen ScanTrack, MarketTrack, and Retail Index Services adatokat figyelembe véve 2014 és 2015 időszakra az alábbi országokban: Ausztria, Belgium, Bulgária (kivéve 2015), Kanári-Szigetek, Cseh Köztársaság, Dánia, Franciaország, Németország, Magyarország, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovákia (kivéve 2015), Szlovénia (kivéve 2015), Svédország, Svájc, Törökország, Kanada, Oroszország, Egyiptom, Dél-Afrikai Köztársaság, Argentina, Brazília, Chile, Mexikó, Uruguay, Kína, Szaud-Arábia (Copyright @ 2015, The Nielsen Company). A számítás nem tartalmazza a saját márkás termékeket.