Emelje fel a kezét, akinek eszébe jutna egy 300 éves gabonaraktárba fémkorlátatot építeni, telerakni különböző szerkezetekkel, majd 5D-s filmeket vetíteni, konferencia termet berendezni és bemutatni néhány science show-t! Senki nem jelentkezik? Szerencsére mégis volt ilyen elképzelés, amit aztán meg is valósítottak. A Mosonmagyaróvári Futura Élményközpont a Mosoni Polgári Kör ötlete alapján jött létre. Az eredeti koncepciót Egyed László (Csodák Palotája) készítette. A kivitelezés során azonban egy helyi tervező csapat, Fűzfa Zoltán vezetésével átalakította azt. A kiállítást végül négy emeleten, a négy őselem köré csoportosítva (víz, föld, levegő, tűz) építették fel, és több, a Szigetközt bemutató eszközt is elhelyeztek. Igyekeztek a természettudományok minden ágát érinteni úgy, hogy minél szélesebb korosztálynak nyújthassanak tartalmas szórakozást.

csoda_haz

Az élményközpont 2012-ben nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt, azóta évente 30-35 ezer látogatót fogad, illetve további 10 ezer fő vesz részt kitelepüléseiken. A tájékoztató kiadványok és az intézmény honlapja szerint nemcsak családoknak, iskolás csoportoknak, hanem csapatépítés gyanánt cégeknek is érdemes felkeresni a mosonmagyaróvári Futurát.

Csoda_1

Bevallom, amikor megálltunk a parkolóban, némileg meglepődtem, hiszen az épület kívülről – a molinóktól eltekintve – most is pontosan úgy néz ki, mint egy magtár. Bent már árnyaltabb a kép, habár a majdnem három évszázados, vastag fagerendák cseppet sincsenek eltakarva, sőt, egészen szembetűnőek, szerencsére. Az épület és a berendezés kettőssége talán furcsa is lehetne, de mégsem az, mert mielőtt elkezdhetnénk ezen tűnődni, már teljesen elvarázsolnak a játékos formában végezhető kísérletek, a sárga tengeralattjáró, mellyel ugyan tengerfenékre nem merülünk, de a Duna élővilágába bepillanthatunk. Ottlétünk során bőven gazdagodtunk élményekkel: volt, hogy tesla show-val kápráztattak el, ahol villámokat generáltak, olykor pedig éppen a megoldás egyszerűsége ragadott meg. A planetárium pl. egy levegővel felfújt félgömb, mégis élmény volt a szivacsokon fekve szemlélni a projektor fényében megjelenő csillagokat.

Csoda_2

Kisfiam kedvence az elektromos autópálya volt, ahol két járgány csapott össze, attól függően gyorsultak, hogy az áramgenerátorokat, azaz a két szobakerékpárt milyen gyorsan tekerték a versenyzők. Az intézmény kabala figurája a szigetközben élő északi pocok. Az elkészült mesekönyvek és foglalkoztatók önmagukban, otthoni használatra is alkalmasak, segítségükkel a Futurában bemutatott négy őselem is közelebb kerülhet gyermekeinkhez. A legfelső szinten egy elképzelt holdbázis terepasztalán játszhattunk, pár méterrel arrébb különböző képességvizsgálókkal tesztelhettük koordinációnkat és figyelmünket. Gyorsan meg is tudtam, hogy a két kéz koordinációm enyhén fogalmazva is „fejlesztésre szorul”, nem csoda ha a párhuzamos parkolás nem az erősségem. Közel öt órát töltöttünk el a „magtárban”, és még ugyanennyit lehetett volna. Bátran mondhatom, hogy a Futurát elhagyva, újabb névvel bővült az „ide még visszatérünk” listánk.

Csoda_3

Hogy ezek után lehet-e még újat mutatni? Horváthné Pákozdi Emese az intézmény vezetője megnyugtatott, van pár meglepetés a tarsolyukban. „Nagyobb fejlesztések is napirenden, illetve benyújtott pályázat keretében folyamatban vannak. Minden évben fejlesztjük a kiállításunkat. A napokban készült el “mezítlábas gázló” eszközünk, ahol a cipőt levéve átélhető a vízen való átkelés, a talpunkat simogató fű, homok és a kavicson járás élménye. A gázló különlegessége, hogy a folyót interaktív padlóvetítéssel szimuláltuk, ahol a sekély vízben halak úszkálnak, felette rovarok röpködnek és döngicsélnek, amelyek elúsznak, szétrebbennek az átkelő látogató elől. Terveink folyamatosak és szerteágazóak: a kiállítás állandó fejlesztése mellett, évente új osztálykirándulási ajánlattal várjuk a csapatokat, bérletes foglalkozásokat ajánlunk a közelünkben levő óvodáknak és iskoláknak, különleges rendezvényekkel, vándorkiállításokkal várjuk látogatóinkat.”

Csoda_4

Mi pedig bízzunk benne, hogy sokáig ilyen ötletesek maradnak, hiszen nehezen tudnék jobb és izgalmasabb módszert elképzelni a természeti elemek csodáinak felfedezéséhez, mint a játékos tanulást.