Nem csak a színek és a kiegészítők terén különböznek egymástól az egyes lakberendezési stílusok, az összhatást ugyanis leginkább a bútor típusa határozza meg. Ha a francia vidéki stílust részesítjük előnyben, akkor érdemes patinázott felületű bútort választani. Ezzel szemben a koloniális vagy gyarmati stílus meghatározó eleme a tömör fából készült bútor. Ahány stílus, annyiféle hozzáillő és jellemző bútordarab. Íme, egy kis segítség, hogy eligazodjunk a stílusok útvesztőjében.

Butor_2

A koloniális stílus alapja a tömör fa

Időutazás a 17. századi Európán keresztül Angliából egészen Amerikába? Ezt garantálja a koloniális vagy gyarmati stílus, amely a már említett kultúrák összetéveszthetetlen kombinációját hozza el otthonába. Míg az európaiak nagy hangsúlyt fektettek a bútordarabok díszítésére, addig az amerikai változatot az egyszerűbb formák jellemezték. Ami azonban mindkettőben közös, az az alapanyag, amely nem más, mint a tömörfa. „A koloniális stílushoz leginkább a juharból, dióból, mahagóniból vagy rózsafából készült bútorok illenek. Természetesen pénztárcabarátabb megoldás, ha laminált forgácslapból készült bútort vásárolunk” – magyarázta Ambrózai Zsuzsanna, a magyar mabyt.hu bútor webáruház munkatársa.

A provence-i stílusú otthont a fehér színű bútor jellemzi

Imádja Franciaországot? Akkor a festői szépségű Provence-ot és annak hangulatát egy dió, gesztenye vagy tölgyfából készült bútorral könnyen otthonába varázsolhatja. A durván megmunkált fafelület, illetve a fehér színű bútorok szintén a stílus jellemzői. A természetes árnyalatú bútorokat egy-egy pasztell színű kiegészítővel emelhetjük ki igazán.

Butor_3

A skandináv stílus visszatérést jelent a természetességhez

A skandináv stílus egyet jelent az egyszerűséggel, a könnyedséggel és az eleganciával. Ezek a stílusjegyek az alapanyagok kiválasztásánál is megmutatkoznak. A stílus közvetlen kapcsolatban áll a természetességgel, erre utal minden felhasznált alapanyag és szín is. „A skandináv stílus jellemző faanyaga a skandináv borovifenyő, amely amellett, hogy gyorsan nő, könnyen megmunkálható. Meglepő megoldás, de igazán stílusossá és különlegessé tehetjük otthonunkat akár a raklapból készült bútorokkal is” – tette hozzá Ambrózai Zsuzsanna, a legnagyobb magyar bútor webáruház, a mabyt.hu munkatársa. A skandináv hatást fokozhatjuk egy-egy nyírfából vagy bükkből készült darabbal is.

Butor_4

A rusztikus stílus az otthonunkba varázsolja az erdőt

Durván megmunkált felületek – ez a rusztikus stílus legjellemzőbb jegye. A stílus természetesen nyers alapanyagokat használ, amelyeket csiszolással tesznek egyedivé. Ilyen módon a fa természetes eleganciát kap és igazán jól megmunkált hatást kelt. A rusztikus stílusú bútorok kedvelt alapanyaga a népszerű és jellegzetes illatú borovifenyő, ezen kívül a nyárfa, a piros vagy a fehér cédrus és a tölgyfa.