Meryl Streepet leginkább talán a Kramer kontra Kramer című filmből ismerhetjük. Láttam én is a filmet és igencsak erős hatást gyakorolt rám. Nem csak a történet, hanem az a színészi játék, mely képes volt velem elhitetni, hogy a vásznon Mery Streep az, aki elhagyja, majd küzd a gyermekéért. Aztán jött a Szív hidjai, melyben ugyanez a színésznő képes volt elhitetni velem, hogy ugyan szerelmes, de a felelősség tudta nem engedi, hogy elhagyja a családját. Majd a Mamma Mia, ahol még mindig ugyanez a színésznő azt hitette el velem, hogy szerelmes kamasz. Akkor most melyik az igazi Meryl Streep?

meryl_streep_by_jack_mitchell

Mery Streep Fotó: Jack Mitchell

 

A kérdés megválaszolása nem egyszerű, de eddig talán Michael Schulman volt az, aki számomra hitelesen meg- és bemutatta az általam is nagyon csodált művésznőt. Könyve egy nő, egy korszak és egy hivatás portréja: az első, kutatásokon és dokumentumokon alapuló Meryl Streep-életrajz, amely feltárja a pálya kezdeteit, és bemutatja, hogy az 1970-es években fiatal nőként hogyan nőtt fel a szerelemhez, a feminizmushoz és saját páratlan tehetségéhez. Szerző önmaga ezt írja bevezetőjébe: „Meyl Streep köszönőbeszéde önálló műfajjá nőtte ki magát egyszerre spontán és előre megírt, alázatos és dölyfös, hálatelt és blazírt. Az már önmagában is vicc, hogy olyan sok van belőle. Ki más nyert még annyi díjat, mint Meryl Streep? S ezáltal az önostorozó nemtörődömség már-már visszatérő geg számba megy. Mostanra úgy tűnik, már legalább olyan régen ragadt rá a legnagyobb élő színésznő címkéje, mint amilyen régóta ül a brit trónon II. Erzsébet. Úgy tapadnak hozzá a szuperlatívuszok, mint a cellux a színészek között egy isten, aki képes belebújni bármilyen karakterbe, mesterien kezelni valamennyi műfajt, és a jó ég tudja, hányféle akcentussal tud beszélni. Még az ötvenen túl sem lett elavult színész, sőt a hollywoodi matematikát meghazudtolva, akkor ért a pályája csúcsára. Nincs olyan 1960 előtt született színésznő, aki megkaphatna egy szerepet anélkül, hogy arra Meryl előtte nemet ne mondjon.”

meryl_konyv_1

Meryl Streep az ezerarcú színésznő

 

Nem is tudnék ettől frappánsabb megfogalmazást mondani. Annyit tennék még hozzá, hogy az önmegvalósítás, a szerelem, a hivatástudat csak úgy süt a könyvből. Olvassa el bátran kedves olvasó, nem fog csalódni, és ha a sorok között tud olvasni, sokat meg tudhat korunk egyik legnagyobb színésznőjéről.