A mézeskalács mindannyiunk számra ismert édesség, amit csak karácsonykor készítünk, és aminek készítése komoly hagyományokkal rendelkezik. Eredetileg az isteneknek felajánlott eledel volt, majd az emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek, melyek nem tévesztendők össze a cukrász termékekkel.

Gabi_1

A mézeskalács készítő elismert szakma is egyben, melyhez jó kézügyesség szükséges, hiszen a mézeskalácsok népművészeti színvonalú díszítése időigényes munka. Mi most egy ilyen mézeskalács készítő mesternél jártunk és csak ámultunk és bámultunk. Van itt csillag, angyalka, kis ház, doboz a tetején cukormáz és azon utánozhatatlan, meseszép kézírás… És most a legújabb mézeskalács Adventi koszorú…

…amit itt nézhet meg kedves olvasó és ITT meg is nyerheti! Csak válaszolnia kell néhány kérdésre!

Ki hitte volna, hogy a mézeskalácsból olyan csodák születhetnek, mint, amilyeneket Uszkay Gabriella képes elővarázsolni az anyagból. Gabriella, vagy Gabi, ahogy mindenki ismeri a Somogy megyei Tab városában született, az általános iskola alsó tagozatát Kapolyon, a felsőt Tabon végezte. Majd a veszprémi Alumíniumipari Szak-középiskolában érettségizett, és 1989-ben a Dunaújvárosi Kohó- és Fémipari Főiskolai Karon szerezett munkaszervező üzemmérnök végzettséget. Hát, amikor ez kiderült meglepetten kaptam fel a fejem, egy kohómérnök, aki mézeskalácsot süt?! De Gabi azt mondja a mézeskalács mindig is élete része volt, úgy, ahogy mindannyiunké is. Hiszen karácsonyra mindenki készít ebből a hagyományos édességből. Ám ő azt is szerette volna megtanulni, hogy a fejében lévő mintákat, a megálmodott formákat, hogyan tudja láthatóvá, a közönség számára élvezhetővé tenni. Így addig keresgélt, amíg rábukkant egy mézeskalács-díszítő tanfolyamra, ahol kiderült Gabinak nem csak ötletei de kézügyessége is van. Nem is akármilyen!

Gabi_2

A tanfolyam óta három év telt el. Gabi először csak hobbiként, ajándékba készítette a mézeskalácsot, ám hamarosan jöttek a megrendelések is. És azóta nincs megállás… születésnap, esküvő, házassági évforduló, vagy bármilyen jeles alkalom, a mézeskalács ajándéktárgy személyre szóló, benne van az ajándékozott és az ajándékozó, na meg kicsit a készítő is.

Honnan az ihlet? Minden esetben te álmodod meg, hogy a kért dolog milyen legyen?

Általában este, elalvás előtt jönnek az ötletek, van, hogy fel is kelek és nekifogok a díszítésnek. A megrendelők többsége rám bízza, hogy milyen legyen, esetleg egy már elkészített darab tetszik nekik, és olyat szeretnének. Ha lehet ugyanolyan díszítésűt nem csinálok, mindig változtatok rajta legalább egy kicsit.

Hogyan látod magad tíz év múlva?

Szép, világos, tágas saját műhely, ahol tanulni vágyóknak is van elég hely. Esetleg alkalmazott… bár a díszítést nem szívesen engedném ki a kezemből. Több munkát nem kívánok, mert az már most is megvan.