Az áfonyák nálunk ritka növények pedig a A 19. században még a Dunántúlon is előfordult. Egyik kiemelkedő faja a tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus) – angolul cranberry –, mely igen nedves, savanyú talajon, tőzegmohalápon él. Az utóbbi időben egyre közkedveltebb egészségvédő és gyógyító hatásáért…

Sokan keverik a vörös áfonyával (vaccinium vitis-idaea), melynek angol elnevezése azonos: cranberry. Ám a vörös áfonya igazi hazája Észak-Európa, ott az erdős tundrák és tajgák növénye.Mindkét áfonyában azonos hatóanyagok vannak, azonban lényegesen eltér a gyümölcs cukortartalma. Míg a vörös áfonya cukortartalma 12%, addig a tőzegáfonya mindössze 3% cukrot tartalmaz. A tőzegáfonya pektintartalma 0,7%, a vörös áfonyáé 0,3%.

Malna

A tőzegáfonya gyümölcse igen értékes. Festékanyagai az antocianinok, amelyek a színét adják, biológiailag értékesebbek, mint amilyenek a gyümölcshús alkotói. Az antocianinok bioaktív anyagok, segítenek megőrizni az ember egészségét:

  • Az antocianinok erélyes antioxidáns vegyületek, azaz védenek a sejtkárosodás és a rák keletkezése ellen.
    • Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat is nagy adagban tartalmaz.
    • Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamin-tartalma révén a farkasvakság kezelésében is segít.
    • Kiemelkedően magas a káliumtartalma, továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, Lázas megbetegedések esetén is segít
    Reumatikus láz, influenza és más, lázzal járó betegség esetén is jó szolgálatot tesz az áfonya, mert magas vitamin-, ásványi anyag-tartalma aktiválja az immunsejteket, és elősegíti a károkozók leküzdését.

Napjainkban egyre közkedveltebb hölgyek körében, mert rendszeres tőzegáfonya fogyasztása enyhítheti felfázásos, megfázásos tüneteiket.

Málna

Érkezik a tavasz, és az első gyümölcsök között ott az eper és a gurulós málna. Magyarországon őshonos növény, már az ókorban is gyógynövényként ismerték. A középkorban elsősorban kolostorokban foglalkoztak vele. A magas vitamintartalma miatt az egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, ill. lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhában felhasználásra. A méhészetben a málna – köszönhetően nektárja magas (36–70%-os) cukortartalmának, a méhek számára megbecsült melléktápanyag-forrás.

malna_csili

Kutatók megállapították, hogy a málnában lévő ketone a málna természetes, fenoltartalmú alkotóeleme., amely a vörös málna aromájának az elsődleges vegyülete. Igen hatékonynak bizonyul az emberi szervezetben a tekintetben, hogy megelőzi a zsír kialakulását, amely a súlycsökkentésben a legfontosabb. Fogyókúrás tanácsadók Amerikában már több éve  a málna ketont  szedőknél  fogyási eredményeket ért el .

A vegyületeket, mint “nagyon egészségest” írta le “bármilyen mellékhatás nélkül”. A málna keton az adiponektin, a zsírszövetben található hormon serkentésével éri ezt el, amely a zsír anyagcsere-képességet javítja.

Hölgyeim , uraim, itt a tavasz irány a kertbe vagy a piacokra és fogyasszunk minél több piros gyümölcsöt!

 

Vásárold meg akciósan a naturshop.hu oldalán!

Trendi Málna-Chili kapszula 30 db

A króm részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében.

Vásárold meg most a naturshopon!