Savanyóné Szalai Emma Judit neve nem ismeretlen a művészetet kedvelők számára. Láttunk sok-sok gyönyörű képet tőle és remélem még fogunk is. Mostani beszélgetésünk apropója egy könyv, melynek címe Kiállítóterem alcíme pedig Kortárs Művészeti Album. A könyvben harminc tehetsége művész munkái kaptak helyet, köztük Juditéi is.

Judit, mikor, kiben vetődött fel, hogy szükség lenne egy ilyen könyvre?

Döbrössi Adriennben vetődött fel az ötlet, aki a könyvet szerkesztette. 2017 januárjában indult útjára a megvalósítás az ötlet megszületésének pontos dátumáról nincs információm. Aztán Adrienn az ötletet elmondta Szabó Erikának az E-Book Könyvház és Kiadó tulajdonosának, aki azonnal igent mondott rá.

Album_borito

Mi alapján válogatta a szerkesztő a művészeket? Mert nem csak festők, de grafikusok is szerepelnek a kötetben, sőt vannak benne digitális technikával készült képek is.

A szerkesztő álma a modern kori teljes művészeti paletta felölelése volt. Esélyt szeretett volna adni a kiemelkedően tehetséges amatőr művészeknek a bemutatkozásra. A válogatás zsűri által a művészeti technika, érték, mondanivaló, és a harmónia alapján történt.

Mi volt a te első reakciód, amikor megtudtad, hogy szerepelsz majd a kötetben?

Nagyon örültem és nagyon meglepődtem, hogy engem, illetve a munkáimat beválogatták a készülő új könyvbe. Aztán jött a nehéz kérdés, melyik képeket küldjem a sok közül? Teljesen bepánikoltam, mikor megtudtam, hogy képzett grafikus, rajztanári diplomával rendelkező is lesz a könyvünkben, nem csak amatőrök, mint én! Aztán mégis úgy döntöttem, hogy vállalom a megmérettetést.

A szerkesztő, Döbrössi Adrienn azt mondja a könyv előszavában: „Minden alkotás egy szívdobbanás, egy darabka boldogság. Szenvedély, vagy épp a szürke napok elől való menekülés. Mindegy milyen formában készült az alkotás, minden egyes mű magában hordozza alkotóját.” Ez egy nagyon szép megfogalmazás, egyet értesz vele?

Igen tökéletesen egyetértek Adrienn gondolataival. Ennél jobban, egyszerűbben, tömörebben nem lehetne megfogalmazni a művészet és az ember egymásra hatását, kapcsolatát egymással! Ahány mű, annyi érzés, gondolat, ami megjelenik a készülő műben, ha témáját tekintve nem is, színeiben, fényeiben biztosan. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint mikor elkezdek alkotni valamit és a végére egy teljesen más mű keletkezik belőle, mivel az ecsetem úgy működik, mint a Te Manci nénid!!! Önállósítja magát és a saját útját járja!

Te miért és mikor kezdtél el festeni?

Mint minden gyerek én is szerettem rajzolni, festeni. Általános Judit_Fal_kicsiiskolai rajztanárom Póhner Kálmán nem csak tanár volt, hanem igazi festőművész is! Mindig csodálattal néztem a festményeit, és kedvet éreztem, hogy hasonlókat én is csináljak. Aztán az élet teljesen más irányba terelgetett. Aki ismer, tudja, hogy négy évtizedet töltöttem el az egészségügyben. Közöm nem volt a művészetekhez sem a tanulmányaimban, sem a munkámban. De azt is imádtam csinálni, nem kötelező rossz volt számomra, hisz a legcsodálatosabb dologgal foglalkozhattam az EMBEREKKEL. De ez a „festős dolog” mindig bennem motoszkált, és mikor a gyerekeim elkerültek középiskolába, úgy döntöttem most jöhet a vászon és a festék és a régi álom megvalósításának kísérlete! Nagyon örülök, hogy belevágtam! Szeretem csinálni, és az óta sok csodálatos emberrel ismerkedhettem meg általa is.

Min dolgozol most és hol láthatjuk legközelebb a munkáidat?

A jelenlegi munkám egy kicsit összetettebb, mint hogy festegessek. Ez az év több kiállítást hozott számomra. (Igal, Ádánd, Kecskemét). Majd könyvünk megjelenése meghozta egy kiállítás lehetőségét a tokaji Világörökségi Bormúzeumban, valamint egy Kiskőrösi lehetőséget, illetve ami talán ennél is fontosabb a Bajor országi Weißenhornban minden év májusában megrendezett Kulturnacht keretében egy kiállítás lehetőségét. Természetesen azért a fő hangsúly a festésen lesz, mivel szeretnék újabb és jobb képekkel bemutatkozni a kiállításokon!

A könyv megvásárolható: http://e-konyvbolt.eu/brands/kortars-muveszeti-album/