Kamarás Zsuzsanna már kicsi lányként is ezer féle dolgot csinált, tanult, énekelt, zenétszerzett, hangszeren játszott, rajzolt, írt és ki tudja mi mindennel nem foglalkozott még. Ki gondolta volna akkor, hogy a számítógépes játék karakterek rajzolása után egy ilyen könyv fog kikerülni a keze alól. A könyv, a Mystica már a második kiadását érte meg, és októberben városunk könyvtárában is bemutatásra került.

Zsuzsu először is nagy szeretettel gratulálok a könyvedhez, melyhez még zenét is szereztél. Miért érezted fontosnak, hogy zenében vagy zenével is elmeséld a történetet?

Köszönöm szépen! Ezek a zenék nem tudatosan készültek a könyvhöz. Bizonyos jelenetek vagy karakterek megihlettek annyira, hogy miután mindenféle hangulatot, színt és érzelmet kapcsoltam hozzájuk, maguktól is dallamok születtek ezekből. A Mistflowers c. albumomon a nyolc dalból hat kapcsolódik a Mysticához, és még mindig vannak ötleteim, amik a következő albumom világához, felépítéséhez is illeszkednének. Számomra a zene és az éneklés az elsődleges önkifejezési eszközök, és mivel eredetileg animációs filmnek terveztem a történetet, ezek lehetnek a háttérzenéi, betétdalai is.

Ahogy hallgattalak a könyvbemutatón ez valójában már nem is „csak” egy könyv, hanem egy egész projekt, hiszen a zene mellett, öltözet rajzok, karakterrajzok, tájrajzok is készültek, melyekből reményeid szerint készül majd egy rajzkönyv is….

Mystica_lemez

Hangulatok, színek, érzelmek…

Igen, nagyon szeretnék készíteni egy úgynevezett „artbook”-ot a történethez, a Mystica világához, amiben rengeteg rajz és információ lenne a szereplőkről, illetve a karakterek közötti kapcsolatok is részletezésre kerülnének. Bemutatnám a városokat, helyszíneket és a legendát, ami átszővi a történetet. Folyamatosan készítem hozzá a rajzokat, és igyekszem állandóan fejleszteni magamat, hogy tényleg szép és élvezhető minőségű képek kerülhessenek bele. Elég hosszú idő egy-egy rajzot elkészíteni, főleg így minden más mellett, és rengeteg tervem van az artbookhoz, úgyhogy lehet, hogy ez a projekt még egy kicsit várat magára.

Mystica_karakter

Karakter rajzok

Mennyire vagy benne te a történetben? Van figura, aki te vagy?

Konkrétan olyan szereplő, aki teljesen én vagyok nincsen benne, de azt hiszem, mindegyik szereplőben kicsit ott vagyok. Vagy a személyiségükbe csempésztem bele valamit, ami jellemző rám, vagy pedig a tapasztalataikba, amiken esetleg én is keresztülmentem, aggályokat, amiket én is érzek, vagy alapelveket, amikkel én is egyetértek.

Kinyitva a könyvet egy kicsit engem a forgatókönyvekre emlékeztet… szándékos vagy véletlen ez a külalak?

Abszolút szándékos. Ahogy már említettem is eredetileg animációs filmnek terveztem, és forgatókönyvszerűen kezdtem el megírni. Később alakítottam át egy kevertebb stílusra; megjegyzések és jegyzetek helyett az összekötő szövegeket teljes mondatokra, hasonlatokkal, metaforákkal fűszerezett leírásokra. A „név, kettőspont” szerkezetet azért hagytam meg, mert olyan sok szereplő lett, hogy így végül sokkal könnyebben és hatékonyabban tudtam őket „mozgatni”.

Honnan jött a történet? Mi ihlette?

Ami az ihletet illeti, számomra az írás és a zene mindig is menekülési útvonalak voltak. Nagyon sokat piszkáltak és bántottak általános iskola felső tagozatában, sokszor nem akartam „itt” lenni. Ebben a menekülésben sokat segített egy számítógépes játék (ami miatt szintén sokat csúfoltak), és persze a könyvek is, amiket olvastam. Ezek mellett mindig is érdekelt a különböző népek kultúrája, nyelve és mitológiája, szeretem a fantasy-t is, így izgalmas volt összerakni egy hasonló, de saját kis világot, ahová el lehetett vonulni a mindennapok elől. A fent említett számítógépes játék – nevezetesen a Final Fantasy VIII – pedig nagyon sokat adott nekem. Egyrészt olyan értékeket képvisel, mint például az igaz barátság, az összetartás, kitartás és az ígéret súlya, amik számomra is nagyon fontosak. És ha a készítők ilyen értékrenddel rendelkeznek, akkor talán nem csak az örökös sértegetésről, bántásról és becsapásról szól ez az egész világ, ami szerencsére be is igazolódott az évek során. Másrészt pedig erőt adott és bátorságot, hogy merjek alkotni, és legfőképpen, hogy meg merjem mutatni az embereknek, amit alkotok.

Mystica_kettes

A könyv és szerzője

Ez a történet nem csak egy könyv, amit megírtál, ez elkísér egész életedben. Mit gondolsz hol a vége a Mysticának?

Mindenképp azt gondolom, hogy a kiteljesedés az animációs film lenne, de akárhogy is lesz, egész életemben velem fog maradni valamilyen szinten, hiszen 14 évig a mindennapjaim részei voltak ezek a szereplők, velük nőttem fel gyakorlatilag. Egy dolog viszont biztos: most, hogy kissé el kell engednem őket, most válhatnak majd más emberek életének a részeivé is, és talán mások is úgy megszeretik ezt a világot és ezeket a karaktereket, ahogy az én szívemhez is hozzánőttek.

Köszönöm a beszélgetést és engedelmeddel ajánlom az olvasóknak a weboldalad, ahol a könyvről, a történetről és rólad is sok információ várja az érdeklődőket:

http://kamaras-zsuzsu.wixsite.com/zsuzsu