Paolo Nespoli és legénysége tegnap elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A VITA űrexpedícióban a kávé központi szerepet játszik. (A VITA szó olaszul életet jelent és a „Vitality, Innovation, Technology, Ability” kifejezések kezdőbetűiből képzett betűszó is egyben).

Érkezéskor az űrhajósokat ízig-vérig olasz termék fogadja: az innovatív kapszulás ISSpresso kávégépet az Argotec és a Lavazza fejlesztette ki az Olasz Űrhivatallal kialakított PPP-konstrukció keretében. A gép 2015. május 3-án, a Futura űrexpedíció alkalmával állt üzembe az űrállomás 1-es számú Unity moduljában. Ekkor ivott Samantha Cristoforetti a világtörténelemben elsőként presszókávét a súlytalanság állapotában. A kísérletet koordináló Olasz Űrhivatal tette lehetővé a gép Nemzetközi Űrállomásra Szállítását, majd a NASA-val kötött megállapodásnak köszönhetően az ISSpresso tartósan is a Föld körül keringő űrállomáson maradhatott.

Ur_be

Az Európai Űrhivatal asztronautája, Samantha Cristoforetti most Paolo Nespolinak adja át a stafétabotot, aki harmadik űrutazását hajtja végre. Az elmúlt hónapokban műszaki és praktikus ismeretekre is kiterjedő, alapos kiképzést kapott az ISSpresso használatáról az Argotec torinói kutatás-fejlesztési laboratóriumában.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az Argoteckel közösen elindított ambiciózus projekt keretében immár második alkalommal mutathatjuk be a Föld légkörén kívül, mire képes az olasz műszaki szakértelem és kreativitás” – nyilatkozta a Lavazza Csoport alelnöke, Marco Lavazza.A kezdeményezés újabb lépést jelent innovációs törekvéseink útján. A VITA űrexpedíció olasz neve könnyen társítható hazánk széles körben ismert nemzetközi szimbólumával, az olasz presszókávéval. Ismerjük a tökéletes receptet: a szenvedély, a minőség és a folyamatos innováció iránti elkötelezettség kombinációjának köszönhetően folyamatosan őrizzük élvonalbeli pozíciónkat. Érdekes adalék, hogy az űrhajósok által az űrben fogyasztott Modo Mio kávékeverék pontosan ugyanaz, mint amit fogyasztóink itt a Földön is megvásárolhatnak.”

Lavazza - Argotech ISSpresso

A műszaki fejlesztés és a mérnöki tervezőmunka valódi csodája, az ISSpresso gép immár 27 hónapot töltött a világűrben, 400 kilométerrel a Föld felszíne felett. Az ISSpresso révén újabb olasz űrhajós élvezheti az űrben is az otthon megszokott módon a tökéletes presszókávét. A Lavazza kapszulák nyújtotta kifinomult, kiegyensúlyozott ízvilágnak köszönhetően az aroma pontosan ugyanaz, mint földi körülmények között, de a hab és a kávé nem keveredik, hanem elkülönül egymástól, és a hagyományos kávéscsészét speciális tasak váltja fel. Az ISSpresso olyan szélsőséges környezetben is képes kávét készíteni, ahol a folyadékok viselkedése teljes mértékben eltér a Földön megszokottól. A készítési eljárás változatlan: épp olyan egyszerű és praktikus, mint hagyományos környezetben, annyi különbséggel, hogy az asztronauták szívószállal fogyasztják el a kávét. Az ISSpresso kielégíti a NASA által támasztott rendkívül szigorú előírásokat az űrhajósok által használt egyéb meglévő fedélzeti rendszerekkel biztosítandó kompatibilitás terén. A kávékiadási útvonal tisztításáról innovatív eszköz gondoskodik.

Ur_be_2

Az ISSpresso gép használatával Paolo Nespoli azt is lehetővé teszi, hogy Föld körüli pályán tanulmányozzunk bizonyos, a Földön nem szimulálható fizikai jelenségeket. A rendszernek köszönhetően sikerült szabadalmaztatnunk például a földi gépeken keletkező kávé- és vízlerakódások eltávolítására alkalmas innovatív technológiát, amellyel akár 30%-kal is mérsékelhető a vízpazarlás. A Lavazzával fennálló szinergia több nemzetközi jelentőségű tudományos és műszaki probléma megoldásához is hozzásegített minket, és új lendületet adott kísérleteinknek” – fűzte hozzá David Avino, az Argotec ügyvezető igazgatója.