A Mindennapok Női Szemmel Egyesület és a Magyar Női Unió közös szakmai konferenciát szervezett a Nemzetközi Nőnap alkalmából, március 8-án a Magyar Tudományos Akadémián.

Az eseményt Lovász Irén, népdal énekes nyitotta meg, majd Király Nóra köszöntette hölgytársait és a vendégeket, majd bemutatta a Nőiszem Egyesület exkluzív nőnapi kiadványát. A külön erre a jeles napra készült, „Női lélek férfi szemmel” című ünnepi katalógusban politikusok, színészek, neves közéleti személyiségek méltatják a hölgyeket.

No

Nem véletlenül adtuk a „Női lélek – Nőként élek” címet konferenciánknak, hiszen nőnek lenni ebben a világban egyrészt rendkívül hálás feladat, másrészt igen nehéz is. Mi egyszerre vagyunk gyengéd, gondoskodó édesanyák, keményen dolgozó nők, megértő feleségek. E rendkívüli szerephez pedig egészségre van szükség testileg és lelkileg egyaránt. Büszkeség tölti el a szívemet, hiszen tavaly negyed ennyien voltunk, most pedig több mint négyszázan regisztráltak rendezvényünkre. Színültig megtöltöttük a csodálatos Magyar Tudományos Akadémia Dísztermét. A kiadványunkon kollégáinkkal együtt hónapokon át dolgoztunk, és nagy büszkeség számomra, hogy ezen a napon bemutathatom. 56 ismert közéleti szereplő, művész, sportoló, politikus mondja el rövid üzenetét nőnap alkalmából a hölgyeknek. A több tucat elgondolkodtató, megható és kedves írást tartalmazó könyvecskét az év minden szakában örömmel forgathatnak a megajándékozottak. Mivel szerteágazó érdeklődési körű és korú férfi üzenetét tolmácsoltuk, ezért a paletta is igen színes.

Balog Zoltán, az EMMI minisztere elismerő szavakkal üdvözölte a megjelent több száz hölgyet. Beszédében kiemelte, hogy a társadalmi harmónia nem harccal, hanem együttműködéssel, a nők és a férfiak kölcsönös támogatásával valósulhat meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány családpolitikájának egyik fő momentuma a kisgyermekes anyukák munkába való visszatérésének segítése. Ők így járulnak hozzá a GDP-hez, azok a nők pedig, akik otthon maradnak a gyermekkel, a „láthatatlan munka” révén segítenek. A kettő egyformán értékes.

No_1

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy számára a legnagyobb boldogságforrást a három gyermeke jelenti. Elmondta, hogy a kormány alapvetően a választás szabadságát szeretné megadni a nőknek: aki szeretne, a GYED Extra segítségével már gyermeke fél éves kora után vissza tud menni dolgozni anélkül, hogy elvesztené az állami juttatást. Ám aki szeretné, megteheti, hogy akár három évig is otthon maradhat. A cél most a rugalmas foglalkoztatás lehetőségeinek bővítése. Államtitkár asszony felhívta a figyelmet a „Nők a Családban és a munkahelyeken” című új pályázati kiírásra: kilenc milliárd forintos támogatást fordít a kormány arra, hogy támogassa helyi szinten a nők atipikus munkavégzési lehetőségeinek segítését.

Dunai Mónika, a Női Méltóságért Albizottság elnöke a Nőiszem Egyesület elnevezése kapcsán kiemelte, hogy a női szem mellett a női lélek és a női ész az, ami folyamatosan egyengeti a családok és a társadalom sorsát.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára klasszikusokat idézve méltatta a hölgyeket beszédében, és rávilágított a nemzetgazdaságban és a családok életében betöltött kiemelt jelentőségükre.

Az eseményen sor került Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke kezdeményezésére, egy közös szándéknyilatkozat aláírására is, melynek alapvető üzenete, hogy a nők testi-lelki egészsége a kulcsa a családok és végső soron az egész társadalom kiegyensúlyozott működésének is. A nők- és családok érdekeit képviselő civilszervezetek vezetői aláírásukkal vállalták, hogy a jövőben fokozottan segítik tagjaikat az egészségmegőrzés, valamint a munkahelyi és magánéleti sikerek megvalósítása terén. Az esemény színvonalát emelte Bánhegyi Zsófia, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója is, aki személyes példákon keresztül mutatta be, hogyan lehet összeegyeztetni a családi életet és a karriert.

No_3

A konferencia egy kerekasztal beszélgetéssel zárult. Neves szakértők – Bedő Imre, a Férfiak Klubjának elnöke, Baktay Zelka és Baktay Miklós, pszichológusok és Plitz Zoltán, coach – igyekeztek választ adni arra az egyszerűnek tűnő, mégis rendkívül bonyolult kérdésre, hogy vajon mitől, kitől függ a női lélek harmóniája?  Az esemény minden résztvevőjét megajándékoztuk a Nőnapi kiadványunkkal, egy szál rózsával és Mága Zoltán, Prima Primissima díjas hegedűművész jóvoltából egy best of válogatás CD-vel.