Életciklusodnak és bőrtípusodnak megfelelő kozmetikai szereket kell választanod – ezt vallja Oláh Róbert, a Natics natúrkozmetikai termékcsalád termékfejlesztési vezetője. A szakértőt arról kérdeztük, miként változik bőrünk tápanyagigénye a kor előrehaladtával és hogyan tudnak mindent felborítani a hormonváltozások.

Tinédzser kortól a változó korig nagyon sok minden lezajlik egy nő testében és lelkében, ami aztán egyértelmű jeleket hagyhat az arcon.

Valóban, a hölgyek számára nőiségüket megélni mindennapos kihívás, főleg ha azt vesszük, hogy tiniként a pattanásokkal, kismamaként gyakran tápanyaghiánnyal, menopausa idején pedig a száraz bőrrel kell felvenniük a harcot.

Noci_olah_robert

Milyen összefüggések vannak a hormonális változások és a bőrünk között?

Az egyértelmű, hogy a nőknél az eltérő életszakaszok és a hormonális változások között egzakt összefüggések vannak, s mindez kihat az arcbőrre is. Az első peteérést követően zsírosabbá válik a bőr, olajosodásra lesz hajlamos. Később, amikor már például fogamzásgátlókat szednek, könnyen felborulhat az egyensúly és vízhiány léphet fel. A terhesség ideje alatt bármi megtörténhet, ahogy az előbb is említettem, a tápanyaghiány az, ami gyakran megfigyelhető a kismamák arcbőrén. Ilyenkor különösen fontos, hogy tápláló, de natúr, többek között parabén-mentes arc- és testápolót használjanak.

A testápolás esetén ez miért fontos a natúrság?

Mert a növekvő pocakon keresztül viszonylag nagy felületen tud felszívódni a méreganyag. Visszatérve az életciklusokhoz, hormon-billenést bármikor tapasztalhatnak a hölgyek, ilyenkor mély, göbösödő pattanások alakulhatnak ki, amelyeket külsőleg lehet ugyan kezelni, de megszűntetni nem tudunk. Aztán a menopausa idején szárazabbá válik a bőr, melynek a regenerálódása is jelentősen lelassul.

Ezek szerint minden életszakaszban másra van szüksége a bőrünknek…

Pontosan. Nagyjából 25 éves korig feszes a bőr, gyors regenerálódásra képes, mivel a kollagén, elasztin rostok újratermelődése megfelelő. Ilyenkor a középpontban a bőregyenetlenségek és a pattanások kezelése áll, de nem megfelelő kozmetikai szerek, például kőolajszármazékok vagy elfedő kozmetikumok miatt vízhiányossá is válhat a bőr. Többnyire azonban hidratáló, általánosan ápoló vagy faggyúszabályzó termékekre van szükség.

 A bőr szempontjából nézve mi a következő életszakasz?

A 25-35 év közötti időszak, amikkor megjelennek az első öregedési jelek. Legkésőbb ekkor már a hölgyeknek érdemes kifejezetten tápláló, mélyebb rétegekbe hatoló kozmetikumok használatára váltaniuk, s bár a sejtek osztódása még megfelelő, de a környezeti hatások és a nem megfelelő táplálkozás hatására megjelenhetnek az első ráncok. 35 és 45 év között aztán lassul a sejtosztódás, a bőr egyre gyakrabban válik szárazzá.

Mit lehet ilyenkor tenni?

A legfontosabb a mélyhidratálás és egyértelműen más jellegű kozmetikai szerekre van szükség, mint korábban. Olyan termékeket válasszanak a hölgyek, melyek magasabb ható-anyag tartalmúak, többszörösen telítetlen zsírsavú olajakat és sejtosztódást ösztönző hatóanyagokat tartalmaznak. Amikor pedig belépnek a menopausa idejébe, nagymértékben csökken a faggyútermelés, szárazabb, vízhiányos bőr válik jellemzővé.

És ezzel párhuzamosan a bőrünk megereszkedik és megjelennek az első mélyebb ráncok is.

Igen, ezért kell speciálisabb készítményeket beszerezni. Fontos, hogy olyan arcápolót használjunk, amiben van hialuron, és más erősebb nedvességmegkötő anyagok is. A kor előrehaladtával, ha nem megfelelő termékeket használnak a hölgyek, ezek a tünetek csak fokozódni fognak, kórosan vízhiányossá válhat a bőr, és a faggyútermelés is minimálisra csökken. Ilyenkor a bőr már igazán gazdag táplálást és ápolás igényel.

Noci_Be Mik azok az alapkozmetikai szerek, amiket mindenképpen érdemes beszereznünk?

Először is szükség van egy kíméletes, de hatásos, az arcbőrnek megfelelő arctisztítóra, tonikra vagy virágvízre, amivel a vízkövet illetve további esetleges szennyeződéseket el tudjuk távolítani. A listáról ne maradjon le a probléma-specikfikus szérum, amely amellett, hogy segít például a szeplőinket halványítatni, jó vízmegkötő is. Legyen a fürdőszoba-szekrényünk polcán tápláló és ápoló hidratálókrém is, az elhalt hámsejteket pedig bőrradír helyett inkább gyümölcssavas termékekkel távolítsuk el.

Ami az összetevőket illeti, mik legyenek ezekben a termékekben? Mi az a check-list, amin érdemes végigmenni?

A legfontosabbak a nedvességmegkötő anyagok, így a hialuron és az olyan vitaminok, mint az E-vitamin, B5-provitamin (vagyis a panthenol), a karotin és a B12 vitamin, ami a regenerációt segíti. Az arcápolónkban legyenek tápláló, hidegen sajtolt, bio olajok. Ezeknél legyünk nagyon körültekintőek, mert hatalmas eltérések vannak a piacon megtalálható termékekben az olajok minőségét illetően. A bőrünket alga-kivonatokkal remekül tudjuk táplálni, a hidratáltságot pedig virágvizek, növényi párlatok, levél-nedvek segítik, így érdemes olyan terméket választani, amelyben ezek is helyet kapnak.