Árpád-házi Szent Erzsébet II. András magyar király és Merániai Gertrúd (Bánk bán Gertrúd királynéja) lánya1207-ben született, a család harmadik gyermekeként. Bátyja, a későbbi IV. Béla király. Ma elképzelhetetlen, de az akkor négyéves kislányt eljegyezték Hermann-nal, a tartománygróf fiával ennek következtében el kellett hagynia a családját és Eisenachba, majd  Wartburgba  került. Az irodalom- és zenekedvelő tartománygróf és buzgón vallásos felesége mellett jó nevelést kapott. 1213-ban meghalt az édesanyja (megölték….), ami után hosszú ideig rémálmai voltak . Vőlegénye sokat betegeskedett, majd 1216-ban sajnos meg is halt. Ezért öccse, Lajos, aki Erzsébet legjobb pajtása volt, vette feleségül 1221-ben. Boldog házasságban éltek, három gyermekük született: HermannZsófia, és Gertrúd.

Erzsébet korán elkezdte a vezeklő életmódot: gyakran böjtölt, ostorozta magát,  vezeklőövet is hordott. Első gyermekének születése után menedékhelyet alapított árva gyerekek részére, szegényeket segített. Második gyermeke születése után hálából 28 ágyas kórházat alapított, ahol maga is segített a betegápolásban.

arpad-hazi-szent-erzsebet-7

1225-ben Lajos vazallusként ( történelmi kifejezés: hűbéres; olyan személy, aki a hűbérúrtól földbirtokot kapott, s az őt ezért egész sor szolgáltatásra, főleg katonai szolgálatra kötelezte). II. Frigyes oldalán hadba indult, és Erzsébetre bízta a tartomány kormányzását. Az éhínségek, járványok okozta sebeket az asszony orvosolni kezdte és élelemmel látta el a szegényeket. Maga is mértéktartóan élt. A családtagok aggódva nézték Erzsébet „pazarlását”, Lajos azonban visszatértekor mindent jóváhagyott.

Sajnos azonban Lajos 1227szeptember 11-én elhunyt így a pár héttel később született kislányát, (Gertrúd) már nem láthatta. IX. Gergely pápa levelében atyai szavakkal bátorította Erzsébetet, és az igen szigorú Konrád mestert gyóntatójává és hivatalos védelmezőjévé nevezte ki. Ennek következtében azonban a húsz éves özvegy nem kezelhette a saját vagyonát. L.

A kialakult helyzet miatt Erzsébet egy októberi napon észrevétlenül elhagyta Wartburgot újszülöttjével, majd másnap két másik gyermekét is elhozatta. Fonással tartotta fenn magát, gyermekeit a megmaradt ékszereiből neveltette. Szerencsére a bambergi püspök befogadta őt a várába, és férjhez menetelre bíztatta. Erzsébet viszont nem akart újabb házasságot kötni.

Hamarosan Marburgba költözött és Assisi Szent Ferenc harmadrendjének tagja lett, ettől kezdve egyszerű szürke köntösben járt. Bár II. András hívta, nem tért vissza Magyarországra gyermekei neveltetése miatt.

1231-ben megbetegedett és meghalt. Pár évvel utána IX. Gergely pápa szentté avatta(1235).

Árpád-házi Szent Erzsébet és a rózsacsoda

Erzsébetet többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában ábrázolják. Ennek eredete az a legenda, mely szerint férje halála után Erzsébet továbbra is gondoskodott a szegényekről. Egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, mikor sógorával, Henrikkel találkozott. Annak kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Mikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában – eszerint Isten nem akarta, hogy a szent asszony hazudjon. Más történetekben Erzsébet az apjával (3 évesen) vagy férjével találkozik.

Gyakran ábrázolják még korsóval, amelyből a szegényeknek adott inni, illetve pálmaággal, ami a halál feletti győzelem jelképe.

Ami a népi hiedelmeket illeti, Erzsébet napja egyrészt az őszi munkák zárónapja volt, másrészt időjárásjóslás kapcsolódik hozzá (általában havazást vártak a gazdák, csak úgy, mint Katalinkor). Ha havazott, azt mondták, Erzsébet megrázta a pendelyét.

Sissy

Az Erzsébet név jelentése egyébként: Isten az én esküvésem. Héber eredetű szó. Ami a név elemzését illeti, ezt találtam róla: Az Erzsébet név gyakorlatias gondolkodású, felelősségteljes, önálló személyiség kialakulást támogatja, aki nehezen viseli, ha megmondják neki, hogy mit tegyen, viszont tehetséges, rátermett vezető. Kész mások gondjain segíteni, de érdemes óvatosnak lennie, mert hajlamos arra, hogy túlságosan belefolyjon mások életébe. Fontos számára, hogy maga tartsa kézben a dolgait. Amikor a másokhoz vezető út a megértés és együttérzés, akkor nehezen találja meg a módját, hogy kifejezze magát.

Becenevek:
Erzsike, Erzsa, Erzsó, Erzsóka, Böbe, Böbi, Böbécske, Örzse, Bözsi, Bözsike, Pöre, Pöszi, Pötyi, Csöre, Csöri, Zsóka, Zsike, Liza, Lizi, Betta, Betti

Idegen nyelvi változatai:
Elisabeth (német)                   Elizabeth (angol)
Elisabetta (olasz)                    Élisabeth (francia)
Eliabel (francia)                      Elżbieta (lengyel)
Jelizaveta (orosz)                    Elisavet (görög)

Híres Erzsébetek (a teljesség igénye nélkül)

Sissy, (Wittelsbach Erzsébet), akit korának egyik legszebb nőjeként tartanak számon. Ferenc József felesége híres volt a magyarok iránti szeretetéről, ezért ő az egyik legkedveltebb történelmi alak. 1898-ban, 61 évesen hunyt el.

Erzsébet brit királynő.Elizabeth Alexandra Mary Windsor 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója, az anglikán egyház feje. A leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó.

erzsebetkiralyne

Csézi Erzsébet énekesnő
Galgóczi Erzsébet író
Házy Erzsébet operaénekes
Heirits Erzsébet kétszeres Európa-bajnok asztaliteniszező
Kertész Erzsébet író
Komlóssy Erzsébet operaénekes
Kútvölgyi Erzsébet színművész
Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmes súlyemelő
Máthé Erzsi színművész
Nagy Erzsébet újságíró
Sándor Erzsi operaénekes
Schaár Erzsébet szobrász
Spéter Erzsébet, az Erzsébet-díj alapítója
Szőnyi Erzsébet zeneszerző
Szontagh Erzsébet, a csetneki csipke egyik létrehozója
Viski Erzsébet kajakozó