Pataki Zita őszinte vallomása nyitja meg az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány ötödik, ingyenes, egész napos rendezvényét október 14-én 9 órakor. A Női Egészség napon elhangzó előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken neves szakértők osztják meg gondolataikat többek között a termékenység javításának lehetőségeiről és az endometriózis melletti egészséges szexuális életről. Szó lesz a mesterséges megtermékenyítést érintő törvénymódosításokról és arról is, hogy milyen jogaink vannak betegség és lombik program esetén a munkahelyen.

Log

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány ingyenes, egész napos rendezvénye, a Női egészség nap.

Az első megszólaló Pataki Zita lesz, aki a közelmúltban beszélt először őszintén a kisbabáért folytatott küzdelméről, a sikertelen lombik beavatkozásokról és arról, hogy meddősége hátterében súlyos endometriózis áll. Ez a krónikus betegség világszerte 70 millió, hazánkban több mint 200.000 nőt érint. Fájdalmas tüneteket okozhat, késői felismerése pedig akár a belső szervek roncsolódását is eredményezheti. Az endometriózis a meddőség egyik leggyakoribb oka. Őt követi az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkező szakértő, aki az asszisztált reprodukciós eljárásokat érintő törvénymódosításokról fog előadást tartani. Ezt egy könnyedebbnek tűnő, de mégis nagyon fontos téma követi, Márki Gabriella pszichológus ad tanácsot arról, hogy hogyan lehet egészséges szexuális életet élni endometriózis mellett.

Eg_be_1

Ezután a termékenységé lesz a főszerep. Először Dr. Rákossy Wanda belgyógyász-nefrológus szakorvos beszél arról, hogy PCOS (policisztás ovárium szindróma) és IR (inzulinrezisztencia) mellett mit lehet tenni a várva várt gyermek érkezéséért. Az ezt követő kerekasztal-beszélgetés pedig azt mutatja be, hogy hogyan tudnak a különböző szakterületek összedolgozni a meddőség leküzdése érdekében. Erről Dr. Bokor Attila és Dr. Murber Ákos PhD egyetemi adjunktusok és Márki Gabriella pszichológus gondolkodnak együtt Ugron-Váradi Veronika részvételével, aki a csapat segítségének köszönhetően ma már a 7 hónapos Máté büszke és boldog anyukája.

Akik krónikus betegséggel küzdenek, vagy lombik programban vesznek részt, gyakran szembesülnek betegjogi kérdésekkel, ebben segítenek a nap második kerekasztalának beszélgetőpartnerei, Veresné Tóth Mónika Tb szaktanácsadó, Bereczki Ildikó stratégiai HR tanácsadó, coach, mediátor és Dr. Kun Attila, munkajogász, tszv. egyetemi docens. Az„Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány a programot a tavalyi teltházas rendezvény visszajelzései, az alapítvánnyal kapcsolatban álló nőktől kapott információk és a női egészséggel összefüggő aktuális témák alapján állította össze. Kiemelt céljuk, hogy az eseményen mindenki választ kapjon az őt foglalkoztató kérdésekre, ezért a nap mottója, hogy „merj kérdezni”. A résztvevők nemcsak a helyszínen kérdezhetnek, hanem a témák érzékenysége miatt az esemény előtt, névtelenül is elküldhetik kérdéseiket, amelyekre az előadások, kerekasztal-beszélgetések során reagálnak a meghívott szakértők.Az ebédszünetet követően workshopok és a kiállítók programjai várják a látogatókat.

eg_1

Az “Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány az egyetlen bejegyzett civil szervezet, amely elkötelezett az endometriózissal küzdő nők támogatása iránt. Az alapítvány nemrég egy petíciót is indított azzal a céllal, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy Magyarországon milyen sok nőt érint ez a betegség és elérjék, hogy változzon a megelőzés, a diagnosztizálás és a kezelés. A petíciót kizárólag orvosilag endometriózissal diagnosztizált nők írhatják alá. Rövid időn belül már 748 aláírás gyűlt össze. A rendezvényen is lehetőség lesz aláírni a petíciót.

További információ:

Női Egészség Nap:

Dátum: 2017 október 14-én 9-től kb. 17 óráig.

Helyszín: Centrál Médiacsoport Zrt. székháza, 1037 Budapest, Montevideo utca 9.

 

Az esemény Facebookon: https://www.facebook.com/events/494679684239917/

Regisztráció: http://bit.ly/noinap2017reg

Az alapítvány honlapja: http://www.noiegeszsegert.hu

STOP ENDO petíció: https://www.peticiok.com/stop_endo