Az utóbbi években nagy számban jelentek meg Q10 tartalmazó készítmények az étrend-kiegészítők piacán és egyre több vizsgálat látott napvilágot a hatóanyaggal kapcsolatosan.1978-ban Peter Mitchell a Q10 sejtszintű hatásaival kapcsolatos kutatásaiért kapott Nobel díjat.

A mai napig több placebo kontroll vizsgálat is alátámasztotta a Q10 előnyös szerepét a szívbetegségek kezelésében, valamint a szívbetegek életminőségének növelésében. Ezekre a megfigyelésekre hivatkozva ajánlotta az Amerikai Kardiológus Társaság a szívelégtelenség kezelésében a Q10 alkalmazását. A Q10 klinikai hatásairól a legmegbízhatóbb monografikus összefoglalót a Mayo klinika munkatársai készítették el 2008-ban, aminek a legfrissebb verziója 2013-ban jelent meg. 2007-ben ausztrál kutatóknak (Rosenfeldt és munkatársai) sikerült bizonyítani a Q10 vérnyomás csökkentő hatását is, főként enyhe fokú magas vérnyomásban szenvedő betegek esetében. Hatóanyag vizsgálatokkal sikerült olyan vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre is rátalálni, amelyek képesek a Q10 hatékonyságát még tovább fokozni. Ilyen anyag például a Q1.

Egy tavaly közölt tanulmányban az Ulf Dahlström professzor vezette svéd orvos csoport arra mutatatott rá, hogy szerves szelén és Q10 együttes adása jelentősen csökkenti a kardiovaszkuláris-halálozást, főként az idősek körében. (1) Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szívizom erejét is növelte a természetes hatóanyag kombináció, amely így megnövekedett munkavégzésre lett képes. A kardiovaszkuláris rendszert érintő betegségek mellett egyéb kórképekben is előnyösnek találták a Q10-et. A már említett Mayo monográfia mellett kanadai kutatók (Glover és munkatársai) 2010-ben foglalták össze azt, hogy miért előnyös a Q10 alkalmazása olyan betegségekben, ahol a mitokondriumok működése elégtelen. Közel 10 évesek azok a megfigyelések, amelyek a Q10 hatékonyságát figyelték meg Alzheimer-kórban és Parkinsonos betegekben.

Ezekre a megfigyelésekre alapozva, több év hosszúságú követéses klinikai vizsgálatsorozatot engedélyeztettek az USA-ban, amelyek kiértékelése napjainkban is folyamatban van. Megállapíthatjuk, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek a Q1 és a Q10 +szelén szedése kifejezeten ajánlott!

Q10

Hivatkozások:
1. Alehagen U, Johansson P, Björnstedt M, Rosén A, Dahlström U.: Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: A 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. Int J Cardiol. 2012 May 22.

Az alkotonok.hu ajánlásával:

Q1+Q10 kapszula szelénnel és B1-Vitaminnal

A termék a Q1 koenzim és a Q10 koenzim egyedülálló párosa, amely egyedi a világon. A készítményben lévő B1-Vitamin (tiamin) hozzájárulhat a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban. A szelén hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és a pajzsmirigy normál működéséhez.

Vásárold meg most a naturshopon!

Infó: Erdei Anita, tel.: 1/225-2753, e-mail: erdei.anita@celsus.hu