Egy nagyon érdekfeszítő könyvre bukkantam úgy egy hónapja. Az ok, amiért csak most számolok be róla nagyon prózai, elolvastam. Nem mintha más könyveket nem olvastam volna el, de tekintve, hogy több mint háromszáznyolcvan oldal, eltartott egy darabig, amíg a végére jutottam, És nem csak azért mert ilyen nagy oldalszámban jelent meg, hanem mert olyan témát tárgyal, ami mindannyiunk életében jelentős szerepet játszik, és szembesített saját tévedéseimmel is a gyereknevelés területén.

julie

Julie Lythcott-Haims

Nem csigázom tovább kedves olvasó. A könyv Julie Lythcott-Haims remekbe szabott írása, melynek címe: Hogyan neveljük felnőtté? Julie bemutatja változott meg a szülő-gyerek kapcsolat a 21. század elején. illetve egy nagyon érdekes jelensége hívja fel a figyelmünket, nevezetesen a „helikopterszülők”, megjelenésére. Hogy kik ők? Nos, azok a szülők, akik állandóan ott köröznek a gyerekeik felett, akik elvégeznek minden munkát a trónörökös helyett, hogy annak ne legyen más feladata, mint a tanulás, hogy aztán majd a lehető legjobb egyetem diákjai legyenek, majd a legjobb munkahelyre kerüljenek természetesen a legjobb fizetéssel! És a szülő büszkén mutogathatja élete értelmét, aki bizony „sokra vitte”. Ez eddig rendben is van, hiszen mi más dolga lenne a tinédzsereknek, mint, hogy tanuljanak?!

Csakhogy! Közben egyrészt elveszik a gyermekkor boldogsága, a felhőtlen játék öröme, másrészt a gyerek nem tanulja meg magát, az életet. Sokszor halljuk ma, hogy a harmincas éveik elején járó fiatalok még mindig otthon, a szülőkkel élnek. Hibáztatjuk ezért őket, mondván, hogy nem képesek a saját lábukra állni, hogy kényelmesek, hogy nem vállalnak semmiért felelősséget -, ami persze így nem teljesen igaz! De eszünkbe jutott-e, hogy talán mi, a szülők is hibásak vagyunk, hiszen mintegy gyermeki státuszban tartjuk a fiatalt, annak döntéseit túlzó mértékben átvállaljuk, és az erőteljes szülői jelenlétünkkel hátráltatjuk a leválást. Julie alaposan körül járta a témát, hiszen sok ilyen gyerekkel, szülővel találkozott, amikor a Stanford-i egyetem dékánjaként dolgozott.

konyv_borito_1

Egy remek könyv, a mai gyermekek szüleinek

Szerencsére a szerző nem elégszik meg csak annyival, hogy bemutatja ennek a jelenségnek a létezését, igyekszik a valóban az életből ellesett, kipróbált módszereket bemutatni arra, hogyan kerüljük ki a „helikopter szülők” csapdáját, vagy ha már beleestünk, milyen tudatos lépésekkel vonuljunk mi, szülők vissza gyermekeink életéből, hogy valódi felnőtté válásuk megtörténhessen.

Végül arról is szó esik, mire használhatjuk az így felszabaduló időt és energiát: természetesen önmegvalósításra, saját életünk kiteljesítésére, és nem utolsó sorban arra, hogy olyan szülőkké váljunk, amilyenek lenni szeretnénk. A könyv természetesen elsősorban a mai amerikai társadalom jellegzetességeiből indul ki, de tagadhatatlan, hogy a magyarországi tapasztalatok kísértetiesen hasonlítanak erre: ki ne hallott volna a „Mama-Hotel” jelenségről, vagy arról, milyen kevés fiatal házasodik manapság, és milyen kevesen vállalják szívesen a felnőtt léttel járó felelősséget, önállóságot.