Kiürítési és újraélesztési gyakorlat, vagyis mit és hogyan tegyünk katasztrófahelyzetben – erről szólt az április 26-án a Groupama Arénában szervezett rendezvény, ahol 100 diák mutatta be egyszerre az erre szolgáló tanulóbábukon, hogy miként kell csak a mellkas nyomásával újraéleszteni. Mindezt több mint ötezer diáktársuk előtt.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Ferencvárosi Torna Club, az Országos Mentőszolgálat és az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) közös eseménye azt a célt szolgálta, hogy minél több fiatal tekinthessen be a szervezetek mindennapjaiba. A kiürítési gyakorlat bemutatása mellett kiemelt figyelmet fordítottak az újraélesztésre is, 100 diák részvételével.

groupama_4

Utóbbi programpontot egy rövid oktatás előzött meg, amiben a Központi Mentőállomás főorvosa, az OMSZA alelnöke, dr. Czakler Éva mutatta be az újraélesztés helyes módját. „Nem lehet elégszer beszélni a témáról, és megmutatni a jó technikát. Még mindig kevesen tudják, hogy ha a szájon át történő újraélesztést nem is szeretnék alkalmazni, a mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő nyomásával életet menthetnek. Ezt a tudást minél fiatalabb korban el kellene sajátítani” – mondja dr. Czakler Éva.

Az oktatás után 100 előre kiválasztott diák a füves pályán elhelyezett 100 tanulóbábun mutathatta be dr. Czakler Éva vezetésével a laikus újraélesztést, a bemutató alatt a Stayin’ Alive szólt a hangszórókból, ugyanis a híres Bee Gees-dal ritmusát követve megfelelő tempóban nyomhatták a mellkast a résztvevő diákok.

dr. Czakler Éva 100 diákot tanít a laikus újraélesztésre

Ez a dal szolgáltatja az alapot az OMSZA tavalyi és idei társadalmi célú reklámszpotjához is, melyeket a helyszínen levetítettek a több ezer diáknak. Minden bizonnyal ez utóbbi is nézettségi csúcsot dönt a tavalyi közönségsikere után. „Pofon egyszerű, neked is menni fog, tartsd életben, legyél te is életmentő!”, ezekkel a szavakkal fejeződik be az a 2015 februárjában indított, „Tartsd életben!” című nagysikerű edukációs kampányfilm. A laikus újraélesztést népszerűsítő kisfilm eddigi gyorsmérlege: megmentett emberéletek, javuló újraélesztési tudás, több mint 2 milliós rekordnézettség az internetes videómegosztókon (felkerült a YouTube legnézettebb magyar videóinak 2015-ös TOP 10-es listájára is) és komoly szakmai elismerések. Az „1% – Nekünk sokat számít” névre keresztelt folytatás ezúttal a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlására fókuszál, és feltűnik benne Pindroch Csaba mellett Szabó Győző és Győrfi Pál, a mentők szóvivője is, akire az első részben megismert „maffiózók” (Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs, Faragó András) támadnak rá.