Páratlan régészeti kiállítás nyílik a Szent Márton-év keretében Pannonhalmán és Szombathelyen. A híres régészeti leleteket és számos aranytárgyat, köztük a Nagyszentmiklósi kincs egy darabját is felvonultató kiállítás Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának közel öt évszázadát mutatja be, betekintést enged a kereszténység e térségen belüli elterjedésébe. Ebben az összefoglaló formában most először tekintheti meg a nagyközönség a korszak nemzetközi jelentőségű kulturális és művészeti értékeit. A tárlat június 3-tól ez év őszéig látogatható a szombathelyi Iseum Savariensében és a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban.

Marton_ekszer

A kiállítás számos egyedi, innovatív megoldással hozza közelebb a múlt tárgyait a látogatókhoz. A pannonhalmi tárlat egyik érdekessége, hogy a kor szó szerint kézzel foghatóvá válik a látogatók számára: a legkülönlegesebb tárgyakat ugyanis kezükbe is vehetik a látogatók. Persze nem az eredetiket, hanem a 3D nyomtatóval készült replikájukat. A tárgyak digitalizálása különleges biztonsági intézkedések mellett, a tárlat installálásakor történt. A kézzel fogható tárgyaknak köszönhetően akár látássérültek számára is élményszerű lehet a kiállítás.   A családosok számára kincskereső füzet készül, melyben a játékos rejtvények mellett Szent Márton életének Sulpicius Severus által lejegyzett tettei képregényes formában is megjelennek, így ennek segítségével a fiatalabbak is közelebb kerülhetnek Szent Márton korának mindennapjaihoz.

Marton_korso

Szent Mártont, az 1700 éve hazánk területén született világhírű szentünket, a római katonából lett tours-i püspököt ünnepli idén a Pannonhalmi Főapátság és Szombathely városa. Az emlékév kiemelt kiállításán páratlan nemzetközi kincsanyag gyűlt össze az egykori római provincia, Pannónia területéről. A kiállítás gazdag anyaga két múzeum összefogása révén, két korszakra bontva tárul a látogatók elé. A római katonából lett keresztény ember kettős identitása pontos lenyomata korának is: a kiállítás tárgyainak segítségével most először kaphatunk átfogó betekintést abba, hogyan terjedt el a kereszténység a római provincián belül. A kiállítás szombathelyi része az Iseum Savariensében nyílik, ahol Szent Márton korának római gyökereitől kezdve követhetjük nyomon Pannónia és Savaria történetét, míg a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban Szent Márton, a keresztény szerzetes és püspök kora, valamint az azt követő századok elevenednek meg.

A legkorábbi bemutatott tárgy a rendkívül jó állapotban megmaradt I. századi bronz Fortuna-szobor. A tárlat egyedülálló darabja – mely mind a magyar, mind pedig a külföldi leletanyagban igazi különlegességnek számít – az ún. mosdósi sírleletből származó kék korsó a IV. századból. A kiállítás legkorábbi keresztény emlékei közül kiemelkedő az aranyozott ezüst orrvédő-lemez, melyen Krisztus-monogram látható. Igazi ritkaság az 5. századból származó hun áldozati együttes, melynek különös jelentőségét az adja, hogy pannonhalmi lelet, s ráadásul egyedül itt került elő az aranyos íj teljes garnitúrája. Az egyik legpazarabb, Magyarországon előkerült késő római lelet (kvalitásban a Seuso-kincs méltó párja), a Vadászjelenetes korsó szintén látható lesz a Szent Márton és Pannónia kiállításon, csakúgy, mint a kora középkori Közép- és Kelet-Európa egyik legértékesebb lelete, az 1799-ben napvilágot látott Nagyszentmiklósi kincs több darabja.

Marton_sisak

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere elmondta: „a Szent Márton Emlékév nagy lehetőség Szombathely számára a fizikai és a szellemi építkezésre. A Szent Márton Terv megvalósítása Szombathelyen az egyházi és a világi épületek megújítását jelenti. A Szent Márton Emlékév programjai, amelynek kiemelkedő eseménye a Pannonhalmával közös kiállítás, pedig Szent Mártonra, a segítés szellemiségére emlékeztetnek mindenkit.”

A tárlaton keresztül Márton korát hitelesen és mélységében ismerhetik meg a Szent kegyhelyeire zarándokló érdeklődők. Szent Márton élete és személye a mai ember számára is követendő példa: „Fontos, hogy megértsük, Márton a másokért élő szeretet példaképe” – hangsúlyozza Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát. „A mai kor emberének észre kell vennie a szükséget szenvedő embereket; erre tanít Márton.”

Marton_varszegi_asztrik

Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát

További információ és kedvezményes jegyelővétel: www.szentmarton-pannonia.hu

 

SZENT MÁRTON ÉS PANNÓNIA – Kincsek Szent Márton szülőföldjéről

Iseum Savariense: 2016. június 3. – november 30.

9700 Szombathely, II. Rákóczi Ferenc u. 6-8.

Jegyárak:

Felnőtt 1600 Ft

Családi jegy (két felnőtt és két 18 év alatti gyermek) 2400 Ft

Ifjúsági (6-26 év) és nyugdíjas (62-70 év) 800 Ft

Gyermek (6 év alatt) és nyugdíjas (70 év felett) ingyenes

 

Pannonhalmi Apátsági Múzeum:2016. június 3. – szeptember 30.

9090 Pannonhalma, Mátyás király u. 1-3.

 Jegyárak:

Felnőtt: 1500 Ft; online, elővételben megvásárolva: 1200 Ft

Diák, nyugdíjas: 750 Ft; online, elővételben megvásárolva: 600 Ft

Család (2 felnőtt és 18 év alatti gyermekeik): 3000 Ft; online, elővételben megvásárolva: 2400 Ft

Kombinált belépőjegy 3 kiállításra (műgyűjtemény+borászati+Szent Márton és Pannónia + Apátsági látogatás audio-guide készülékkel)

Felnőtt: 3300 Ft; online, elővételben megvásárolva: 2640 Ft

Diák, nyugdíjas: 1650 Ft online, elővételben megvásárolva: 1320 Ft

Család (2 felnőtt és 18 év alatti gyermekeik): 6600 Ft; online, elővételben megvásárolva: 5280 Ft