Az utóbbi években nagy számban jelentek meg Q10 tartalmazó készítmények az étrend-kiegészítők piacán és egyre több vizsgálat látott napvilágot a hatóanyaggal kapcsolatosan. A mai napig több placebo kontroll vizsgálat is alátámasztotta a kombinált Q10 készítmények előnyös szerepét a szívbetegségek kezelésében, valamint a szívbetegek életminőségének növelésében.

Ezekre a megfigyelésekre hivatkozva ajánlotta az Amerikai Kardiológus Társaság 1997-ben a szívelégtelenség kezelésében a Q10 alkalmazását. A kutatások eredményei alapján az is egyre bizonyosabb vált, hogy a Q10-et célszerű kombinálni egyéb vitaminokkal, vagy ásványi anyagokkal. Ezek között felmerült már a Q1, a karnitin, piperidin, a magnézium, az omega-3 zsírsavak, a B-D-E-vitaminok, valamint egyéb nyomelemek és mikroelemek alkalmazása is. A fentiek közül leginkább a Q1 vitaminnal való kiegészítés tűnik hatásosnak, hiszen a megfigyelések szerint a két anyag egymás hatását serkenti a szervezeten belül. A legfrissebb tanulmányok alapján kijelenthető, hogy a vitaminszerű Q10 kombinált együttes adása jelentősen csökkentheti a kardiovaszkuláris-halálozást.

600x600-sz

Két kérdés adódik még: Egyrészt fontos tisztázni, hogy egy ilyen kombinált készítményt csak betegekben lehet alkalmazni, vagy a szívbetegségek megelőzésében is hasznos lehet? Az a megfigyelés, hogy a Q10, Q1-gyel kiegészített alkalmazása segíthet a szívbetegségek kifejlődésének megelőzésében, így a betegség profilaxisában fontos szerepet játszhat. A jelenleg elfogadott álláspont szerint 40 év felett célszerű a szervezet számára a Q10 pótlás. Másrészt minden olyan esetben előnyös lehet az alkalmazása, amikor a szív tartósan nagy igénybevételnek van kitéve (például sportolók esetén).

Mindezért csak javasolni tudom mindenkinek a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének tekintetében a Q1-Q10-et, főként szerves szelénnel kiegészítve.

 

Szigeti Gyula

 

Az alkotonok.hu ajánlásával:

A termék a Q1 koenzim és a Q10 koenzim egyedülálló párosa, amely egyedi a világon. A készítményben lévő B1-Vitamin (tiamin) hozzájárulhat a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban. A szelén hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és a pajzsmirigy normál működéséhez.

Vásárold meg most a naturshop.hu oldalon!

Infó: Erdei Anita, tel.: 1/225-2753, e-mail: erdei.anita@celsus.hu