Sorsok, vágyak és testek, a NŐ és a FÉRFI állnak az idei Taiwan Dox Fesztivál fókuszában. Súlyemelő lányok, akik a hegyi törzsek gyermekei; azonos nemű társat kereső férfiak; vietnami énekesnő, aki a tajvani opera hagyományos világába csöppen; modellek, akik merész gondolatokat hirdetnek a női testről; szellemősök és korhadó fák; és egy kisfiú, aki az óceán közepén él, de nem hallja a hullámok zaját. Arcok, vágyak, fájdalom és szépség, keresés és rátalálás a színek szigetéről, Tajvanról.

A Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány harmadik alkalommal rendezi meg a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat. A háromnapos, ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb 7 tajvani dokumentumfilmjét mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítjük. Az előadásokra ingyenes jegyet kell váltani a mozi pénztárában. Minden filmet rövid pódiumbeszélgetés követ. Az olyan hagyományos témák mellett, mint a szigetlakók és a természet kapcsolata, vagy az őslakosok kultúrája, az idei rendezvény fókuszában a NŐ és a FÉRFI, a nemi- és társadalmi szerepek állnak: sorsok, vágyak, testek. Kié a nő teste? Mit áldoz fel egy nő a családjáért, a szerelméért? Milyen árat fizet az álmaiért? És milyen árat fizet egy férfi egy másik férfiért? Hogyan talál párt? Univerzális kérdéseket feszegetnek a távoli, ismeretlen szigetről mesélő filmek.

Taiwan_be_F

Tajvan sajátos múltjának, politikai és gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű. Általánosságban elmondható, hogy a tajvani dokumentumfilmek gyakran tartalmasabbak, mint a játékfilmek. A legkülönfélébb kérdésköröket járják körül, politika, környezetvédelem, társadalom egyaránt megjelenik a témák között. A korábbi rendezvények tapasztalatai alapján jól látszik, hogy a magyar közönséghez közel állnak a tajvani emberekről szóló őszinte történetek; egyéni sorsokon keresztül késztetnek gondolkodásra, az ismeretlen világ idén is ismerős kérdéseket vet fel.

FILMEK

AKKOR ÉS MOST (2012, 9’ Rendező: LIN Yu-sheng)

vetítés: 2017.11.03. péntek 19:30

Akkor és most / Now and Then

“Drága gyermekeim! Jön a tél és a maminak nagyon hiányoztok!” Így kezdődik a Tajvanon dolgozó vietnami munkásasszony levele az otthon maradt gyermekeihez. Az idei rendezvény legrövidebb, mégis egyik legmegindítóbb filmje az elvándorlásról, a családért hozott legnagyobb áldozatról szól. Kibírod sírás nélkül?

AZ ÉLET SÚLYA (2013, 70’ Rendező: CHU Po-ying, LIAO Maggie)

vetítés: 2017.11.03. péntek 18:00

Az élet súlya / The Weight of Life

A film három tinédzser súlyemelőlány történetét mutatja be. Csonka családban nőttek fel, a magas hegyek apró falvaiban. A sport az egyetlen esélyük a kitörésre, egy jobb életre. Mindennapjaikban – a nehéz súlyok emelgetése mellett – egyéni céljaik és a családjuk által rájuk rótt felelősség terhét is cipelniük kell. Erő és félelem. Kudarc és siker. Tiltott szerelem és honvágy. Meddig bírják erővel?

A HALHATATLANOK JÁTÉKA (2016, 113’ Rendező: LAI Li-chun, PENG Jia-ru)

vetítés: 2017.11.03. péntek 19:40

A Halhatatlanok játéka / The Immortals’ Play

Annie-t, a vietnami énekesnőt Tajvanba hívja a szerelem. Bár a tajvani opera társulatban vezető szerephez jut és ezzel gyerekkori álma teljesül, boldogsága mégsem felhőtlen. Sérült kislányának nevelése, szeretteinek hiánya, a kínai nyelv tanulása mellett az opera iránti érdeklődés csökkenése is egyre bizonytalanabbá teszi helyzetét. Vajon megéri ez a sok áldozat? Hogyan egyeztethető össze a család és a vágyott karrier? És mi a nehezebb, eljönni vagy újra hazatérni?

KALAY NGASAN: A MI HÁZUNK (2016, 47’ Rendező: HUANG Hao-chieh)

vetítés: 2017.11.02. csütörtök 18:30

Kalay Ngasan: A mi házunk / Kalay Ngasan: Our Home

A filmnapok nyitófilmje egy fiatal tanárról szól, aki a múltját, törzsének hagyományait kutatja. Ősei lelke lakozik benne, az atayal törzsi kultúra a szenvedélye. Küldetése, hogy felkutassa az eredeti atayal házépítés módjait és újraálmodja az ősi atayal házakat. Feleségével az interneten hirdették meg projektjüket, amelyre több mint száz, hozzá hasonló, múltjával kapcsolatot kereső ember jelentkezett. Közös erővel építettek fel egy ősi formájú házat. Hisznek abban, hogy kezdeményezésük többeket bátorít majd és egyre többen kerülnek közel a hagyományokhoz és a természethez.

MIT KERESEL? (2016, 60’ Rendező: CHOU Tung-yen)

vetítés: 2017.11.04. szombat 20:20

Mit keresel? / Looking for?

Mindenkinek vagy egy „ismerőse”, aki már próbálta valamelyik társkereső applikációt. Az első kérdés mindig az: Mit keresel? Ezt a kérdést tette fel a film rendezője is világszerte, 4 éven keresztül 60 meleg férfinak. Vágyakról, szerelmekről, csalódásokról, szakításokról mesélnek őszintén. A gyakran zavarba ejtő történetek tükröt tartanak és a film végére biztosan megfogalmazzuk a kérdést: Mi mit keresünk?

TAJVANI MODELL (2000, 78’ Rendező: HUANG Ting-fu)

vetítés: 2017.11.04. szombat 18:30

Tajvani modell / Modeling Taiwan

A film címe akár lehetne #METOO is, hiszen pont arról szól, amitől zajos most a média. Kinek a tulajdona a nő teste? Joga van-e ahhoz, hogy azt tegye a saját testével, amit akar? Feljogosít-e ez a döntés bárkit arra, hogy azt tegye vele, amit akar?

A filmben 7 aktmodell életébe nyerünk bepillantást. Sokaknak ők csak tárgyak, meztelen testek, de valójában érzékeny nők és művészek, akik a testükkel fejezik ki magukat. A férfi uralta társadalomban azért küzdenek, hogy visszanyerjék a hatalmukat a saját testük felett. Életükön keresztül nem csak a nőket ismerhetjük meg, hanem új szempontokat kapunk az emberi test és lélek rejtelmeiről és kérdéseiről.

VIRÁGSZIGET (1999, 57’ Rendező: HUANG Ting-fu)

vetítés: 2017.11.04. szombat 17:00

Virágsziget / Flower Island

Egy távoli sziget, az óceán közepén, amit csupán száz lélek lakik. Egy süket, de nagyon intelligens fiúcska, aki soha nem hallhatja a hullámok zaját. Egy pár, akik a tengerből élnek. Egy fiatal tanítónő, aki elégedetlen az unalmas, hétköznapi életével. Harcoljanak a természettel? Vagy hagyják inkább, hogy életük nagy kérdéseivel együtt mindent elnyeljen a gyönyörűséges óceán?