Varga Marianna okleveles kertészmérnök, évekig tanult gyógynövényismeretet, megismerkedett a gyógynövények termesztésével, felhasználhatóságukkal, és hatásukkal.

TeaTünder Varga Marianna portré

Varga Marianna okleveles kertészmérnök

A még több tudás megszerzéséért egészen a ködös Albionig ment, ahol négy évig dolgozott egy londoni nagy múltú teakereskedésben. Itt folyamatos továbbképzéseken, tréningeken és kóstolókon tökéletesíthette teaismereteit, a teatermesztéstől kezdve feldolgozási technológiai ismereteken át a kóstolás művészetéig. A meglévő tudást oklevél is bizonyítja, de leginkább a sok kellemes ízű és jó hatású tea az, ami Mariannát dicséri. S mint talán a legtöbb szakember ő is a családtól, a nagymamától tanulta a legjobb gyakorlati tippeket és recepteket.

Marianna emlékszik még az első pohár tea ízére?

Gyerekkoromban még én is a „6 kanál cukor- 6 kanál citromlé” típusú, agyonízesített, menza teákon nőttem fel, mint sokan mások. A minőségi teázást később sajátítottam csak el.

Valójában honnan indult a nagy szerelem?

Nagymamámnak hatalmas kertje van, ahol nem csak gyűjtötte, de termesztette is a gyógynövényeket, és kísérletezett velük, a keverésükkel, hogy melyik mivel finom és figyelte a hatásukat. Neki külön teakeveréke volt már akkor is reggelre, délutánra, náthára, álmatlanság ellen, fejfájásra, torokgyulladásra, mindenre. Gyógyszert a mai napig nem szed, pedig 85 éves elmúlt!

A magyar nem egy teaivó nemzet. Hogyan lehet megszerettetni velünk a teát?

Mindig azt mondom, a kulcs az elkészítés módja. Leggyakoribb hiba, amire panaszkodnak a vásárlók, hogy nem szeretik a zöld teát, mert keserű lesz, úgynevezett nyelvszárazság érzést okoz. Ez akkor fordul elő, ha túláztatjuk a teát. Mikor megmutatom nekik, hogy mekkora mennyiséget, mennyi ideig áztassanak (maximum 1 percig!) és utána kóstolják meg az így elkészített zöld teát, öröm látni a szemükben a fényt, mert érzik a különbséget, és megértik, amiről addig csak beszéltem! Másik érvem, hogy sokan odafigyelnek a helyes táplálkozásra, a cukorbevitel csökkentésére, a teát mégis 2-3 cukorral isszák, mert elmondásuk szerint csak így tudják meginni. Ha minőségi alapanyagból, helyesen készítjük el a teánkat, akkor nem kell édesíteni, „üresen” is finom lesz. Már ezzel sokat teszünk az egészségünkért!

Tea tervezőMelyek a legnépszerűbb teák és mi lehet az oka, hogy pont ezeket keresik a legtöbben?

Míg az ázsiai országokban a natúr, ízesítetlen teák a legkedveltebbek, nálunk a gyümölcsöseket szeretik a legtöbben. Legyen az zöld, fehér vagy fekete tea, egy kis extra gyümölcs mindent népszerűbbé, ihatóbbá varázsol. A gyerekek körében a piros színű gyümölcsteák a kedvencek, a mai napig nem fejtettem meg, miért. De készítettünk is egy keveréket az ő részükre Piros kedvenc névvel.

Függ a személyiségünktől, hogy milyen teát választunk, vagy melyik illik hozzánk?

Annyira mindenképp, mint a bor vagy kávé esetében. Van, aki az erős, testet teát kedveli, más a könnyed, lágy ízeket szereti, míg megint mások az illatos, virágos jegyeket keresik egy teában. De véleményem szerint a pillanatnyi hangulatunktól és az évszaktól/időjárástól is függ, hogy éppen mire vágyunk.

Nem sokat tudunk a teázás művészetéről, mik a legfontosabb tudnivalók?

Keleten szigorúak a teakészítési szabályok, pontosan meghatározott a sorrend, egyik edényből öntögetik a teát a következőkbe, a vizet hőmérőzik, az is meghatározott, ki hová ülhet, és ki ihat először az elkészített teából… de én azt vallom, mindenki olyan teát készítsen, ami neki ízlik, amit aztán szívesen fogyaszt. Hiszen a teának rengeteg jótékony hatása van, csak többet kellene inni. Azonban ha megfogadunk néhány jó tanácsot a teafű és a víz minőségéről, a víz hőfokáról és az áztatási időről, akkor valóban lényegesen jobb, finomabb italt kapunk, hiszen ezek olyan tanácsok, amelyek segítségével kihozzuk a teafűből a maximumot.

Tea csészeSzombatonként és néha vasárnap is workshopokat is tart. Milyen ismereteket szerezhetnek meg ott, az önhöz fordulók?

Bemutatom a főbb teatípusokat, a teakultúrákat a világ tea-nagyhatalmainál, érintjük a termesztést és feldolgozást is, mint érdekességet. Majd szó esik az élettani hatásairól, a gyógyteákról, a különböző elkészítési módokról: víz-hőfok-áztatási idő fontosságáról. Bemutatom a szükséges eszközöket a hétköznapitól a profi teaszakértők által használt eszközökig, majd gyakorlati fogásokat, kész, kipróbált recepteket, otthon alkalmazható trükköket tanulunk. A kurzus végén mindenki egy nyári jeges tea receptfüzetet is kap ajándékba!

Hol vásárolhatók meg a teák?

A teatervezo.hu webáruházában és a teakurzusokon is be lehet szerezni az alapanyagokat, illetve a kész teakeverékeket.

Kedves olvasók, hamarosan egy játék indul a teákról, ahol egy csomag nagyon finom tea lesz a nyeremény. Köszönjük Marianna. Figyeljék oldalainkat, keressék a kérdést és a választ, hogy Önöké lehessen egy finom teakeverék.

Orbán Erika