A szalvétagyűjtés világrekordját 1976-tól 2005-ig a belga Kathy Lemst tartotta, akinek „mindössze” 15 560 darab volt a gyűjteményében. A Szlovákiában élő Kozák Antónia – akit ismerősei csak Tonkának szólítanak -, 2006-ban 21 000 darabos kollekciójával megelőzte belga társát. Majd 2007-ben saját rekordját megdöntve 30 300 darabos gyűjteményével lett másodszor Guinness-rekorder, majd harmadszor is Guinness rekorder lett, amikor szalvétagyűjteménye elérte az 50 000 darabot. Most azt mondja, legközelebb csak akkor jelentkezik a Guinness központjánál, ha a kollekciója 100 000 darabos lesz. Antóniával beszélgetünk a hobbiról, a szenvedélyről és a szalvéták hordozta üzenetekről.

Szalveta_1

Antónia, mindenekelőtt gratulálunk a rekordhoz. Mondana pár szót magáról? Emlékszik még, hogy mikor és miért kezdett el szalvétát gyűjteni?

Köszönöm. A Felvidékről Dobóruszkáról származom. A szalvéta gyűjtéssel 1997-ben kezdtem el komolyan foglalkozni. És, hogy miért? Mindig csodáltam azokat az embereket, akik kitartóan gyűjtöttek valamit. Én is elhatároztam, hogy elkezdek valamit gyűjteni, mivel  a szalvéták mindig is tetszetek, elkezdem őket fokozatosan eltenni. Örültem annak, hogy szépen gyűlnek. Amikor sikerült 4000 darab szalvétát összegyűjtenem, jelentkeztem a Szlovák rekorderek központjába. Elismerték a gyűjteményemet és megkaptam az Első Szlovák oklevelemet a 4000 darab szalvétáért. Mivel kértem segítséget a médiától, az emberek elkezdték küldeni a szalvéta csomagokat, így a gyűjteményem gyorsan bővült. Kaptam oklevelet 9000, 12000, 20 000, 30 300, és 50 000 darab szalvéta után is. És közben sok gyűjtő barátom is lett, aminek nagyon örültem. A szalvétákat nemcsak kapom, hanem vásárolom is speciális üzletekben, melyek direkt gyűjtőknek vannak. Sokat fektetek a hobbimba, de természetesen nem sajnálom. Az internetről is sokat rendelek. De voltak olyanok is, akik nekem ajándékozták a gyűjteményüket. Mindenkinek igyekeztem viszonozni  a jóságát egy kis figyelmességgel. A Guinness rekordok könyve  mindig is nagyon tetszet, és csodáltam azokat az embereket, akiknek sikerült bekerülniük  a könyvbe. Így hát én is megpróbáltam és jelentkeztem. A GWR (Guinness World Record) is elismerte a gyűjteményemet, először akkor, amikor megvolt a 21 000 szalvéta, majd a 30 300 darab után és harmadszorra az 50 000 darab után.

Szalveta_2

Jelenleg pontosan hány darab szalvéta tulajdonosa? Hogyan lehet ennyi szalvétát számon tartani? Soha nem keveredik el benne?

Jelenleg 81 210 darabból áll a gyűjteményem. De természetesen ez hétről hétre változik, aminek örülök, mert mindig kapok újabbnál újabb szalvétákat. Minden egyes szalvéta egyedi. A múlt évben elkészült számomra egy szoba, amit SZALVÉTÁS SZOBÁNAK hívnak, itt tartom a gyűjteményemet polcokon, kartondobozokban, kategória szerint és minden egyes doboz be van díszes csomagoló papírral vonva. A falon képek vannak rólam és a szalvétáimról. Ez az én kis birodalmam, ahol nagyon jól érzem magam. Akik eljönnek megnézni a szobámat, mindig írnak pár sort a vendégkönyvembe. Mivel kitartó gyűjtő vagyok a szlovák komiszártól kaptam 3 kupát és érmet, ezek is ott vannak kitéve, ahol az összes oklevél is. A szalvétákat próbálom a fejembe tartani. Néha az igazat bevallom nem könnyű. Ezért ha van, csak rá időm, alkalmam átnézegetem őket. Így jobban maradnak az emlékezetembe. Öröm őket nézni. Rakok közzé szagosítót-így megvédem őket attól, hogy tönkre menjenek.

Szalveta_3

Van kedvence? Ha igen, melyik az és miért?

Kedvenc? Mind kedvenc. De van egy szalvéta, amelyikre most nagyon büszke vagyok, mert a Szlovák Köztársasági elnök Andrej Kiska aláírta nekem. Ez számomra nagy érték. De vannak aláírások színészektől is és ez szuper. Valamint a múlt évben, amikor elértem a 80 000. darabot, lett egy saját szalvétám is. A szalvétákat nemcsak szlovák gyűjtőkel cserélgetem, hanem Magyarországról és Norvégiából is. És a gyűjtőktől kaptam egy saját nevet: Szalvétás Tonka. Ezt a nevet egyszerűen imádom, és büszkén viselem!

Szalveta_4

Melyik a legrégebbi darabja, mit ábrázol és hogyan jutott hozzá?

A legrégebbi szalvétáim 1940-es, 1960-as évekből származnak. Ezeket ajándékba kaptam egy idős asszonytól, akit szintén Antónianak hívtak. De vannak olyanok is, amelyeket még anyukám idejébe is gyűjtöttek. A leghosszabb szalvétám 117cm hosszú, a legkisebb 8x8cm. De vannak olyanok is, amelyeken rajta van Elvis Presley, Merilin Monroe, Charlie Chaplin, a Beatles, Sis, Benedek Pápa. Vagy olyanok, melyeken autók, vonatok, bicikli, lemezek, telefonok, bélyegek, zászlók vagy kártyák vannak. Számos országból származnak a szalvétáim, és vannak köztük olyanok is, amelyek bankjegyekre hasonlítanak, van pld. eurós, dolláros, frankos, lírás, ezeknek nagyon örülők, mert ezeket nehéz volt beszereznem. Már csak az öt eurós hiányzik, de sajnos sehol nem tudom megszerezni.

Gondolt már arra, hogy kiállítást rendezzen a szalvétákból?

Oh, hát persze, eddig négy szalvéta kiállításom volt, az egyik Nagykapocson, a másik Királyhelmecen, a harmadik Dobóruskán és a negyedik Besztercebányán. Hamarosan elkészül az ötödik is, amely ismét Királyhelmecen lesz az ottani múzeumban. Már nagyon várom, és örülök annak, hogy ismét kiállíthatom  a szalvétáimat és megoszthatom az élményimet másokkal is. A szalvéta gyűjtést csakis szívvel, kitartással, és szeretettel lehet csinálni. Csak is akkor van értelme.

Szalveta_5

Ezt a hobbit csak szenvedéllyel lehet csinálni, nem? Mit szól ehhez a családja?

Nekem szerencsém van. Engem az első perctől kezdve támogat a családom, a szüleim a férjem, mindenki. Nagyon hálás vagyok nekik ezért. Mivel nemrég sikerült elérnem a nyolcvanezredik szalvétát, a családomtól szüleimtől és a férjemtől kaptam egy csodaszép piros Peugeot autót.

Hogyan látja a jövőt?

Mindig vannak céljaim, a mostani, hogy elérjem, a bűvös száz eret és ezzel ismét bejussak a Guiness rekordok könyvébe. Mindent megteszek azért, hogy sikerüljön. Az álmainkat soha ne adjuk fel. Mindenegyes gyűjtőnek azt kívánom, hogy találjon olyan nagy örömöt a hobbijában, mint én. Egyúttal szeretném mindenkinek megköszönni a segítséget és minden egyes új gyűjtőnek örülök.