Fürjes Orsolya az egészségtudatos nők biosminkese, az ArcSzíntér tulajdonosa, aki természetesen minősített 100%-ban bio sminktermékekkel dolgozik. Orsi megmutatja, hogy nem kell lemondani a színes sminkekről, csak azért, mert tele vannak méreganyaggal és allergizálnak. Beszélgetésünk apropóját az adja, hogy Orsi indult Vida Ágnes, Gazdagmami oldalán meghirdetett év anyavállalata versenyen, melyen 2015-ben külön díjas volt. Akkor Skita Erika: Értsünk szót, díját kapta, most 2016-ban a Gazdagmami szakmai zsűrijének külön díjasa lett.

Orsi

Különdíj

 

Orsi először is gratulálunk a díjhoz. Mivel indokolta a zsűri, hogy neked ítélte a díjat?

Vida Ágnes indokolta meg az átadáskor a díjat: „Motivációnak kaptad, hogy tovább fejlődhess”. Számomra nagyon megtisztelő, hogy 2 alkalommal indultam a versenyen, és mindkét alkalommal különdíjasként távozhattam onnan. Úgy gondolom, hogy ez egy komoly elismerése annak, hogy amit csinálok, annak igenis sok keresni valója van a vállalkozónők között is.

Arc_VidaAgnes_dijatado

Vida Ágnes átadja a különdíjat

A bevezetőben elmondtuk, hogy mit is csinál egy biosminkes. De mióta létezik maga a szakma, és mekkora kereslet van rá, mennyire ismert ma Magyarországon, hogy egyáltalán van ilyen?

Ha jól tudom, 2011 körül hozták az országba be az első biosminket, ami profi felhasználásra is alkalmas. Ami azt illeti, szakmai féltékenységből, vagy ki tudja miért, nem lett nagyon elterjedt a forgalmazó által, főként nem a sminkesek körében. Én voltam az első, aki így nevezte meg magát és a munkásságát biosminkesként. Számomra ez nem egyszerűen egy vállalkozás. Ez a hivatásom. Étel és vegyi anyagokra allergiásként számomra nem kérdés, hogy környezettudatosan, öko-bio háztartást és vállalkozást vezessek. Például nem vagyok hajlandó szórólapokat osztogatni, mert arra sajnálom a fákat kivágatni, hiszen a szemetesben köt ki, e-számlát adok, és ökotervezőkkel dolgozom együtt, Réti Évával többek között, akinek az újrahasznosított farmerruháit előszeretettel hordom én is. A kereslet egyre nagyobb, ahogy megjelent munkáimmal a ReCity Magazin könyve A hulladék új élete – Ökodizájn Magyarországon, már az iskolákba is eljut a híre a biosminkelésnek. Több sminkest ismerek, akik bio termékekkel IS dolgoznak, de nem elkötelezettek, és nem csak és kizárólag biotermékekkel dolgoznak.

https://issuu.com/arcszinter/docs/recity-a_hulladek_uj_elete-okodizaj

Azon túl, hogy nem kelt allergiás reakciókat miben különbözik a bio-smink a már megszokott, hagyományostól?

Méreganyag mentes, vegyszermentes, kőolajszármazék mentes, szintetikus parfüm mentes. Nem okoz fullasztó, lekaparom érzést. Sosem érzed, hogy ki vagy sminkelve, nem egy maszk. Könnyed, mint a lepkeszárny simogatása, lélegzik a bőröddel, együtt él vele. Egyszerűen mosolyra fakasztja a bőrt és a legnagyobb melegben is a megfelelően választott és felvitt biosminktermékekkel sem folyik le az arcodról, nem izzadsz be alatta. Viszont nem vízálló, így nem is kell vakarni, hogy lejöjjön este.

Orsi_melo

Orsi munka közben

Mennyire elfogadott a szakmában a biosmink?

Egyre több sminkes keresi a natúr termékeket, viszont sokuknak fogalmuk sincs, milyen összetevőket kellene kerülniük, és elhiszik a címkéket. Az allergiám engem viszont kötelezett arra, hogy pl. tejsav se legyen a termékekben, amit használok, amivel a natúr és bio termékeket tartósítani is szokták. Gyakorlatilag lakmuszpapírként működöm: könnyezik a szemem, bevörösödik, vörösödik, feldagad a bőröm, azonnal apró gennyes pattanások jönnek ki rajtam. A szakma is olyan, mint egy átlagember: fél, kételkedik, nem meri kipróbálni, váltani. Hiszen van már valami, ami bevált, amit már ismer. Az új az mindig ijesztő, félelmetes, nem is létezik, amíg ki nem lépünk a csigaházból és nem nyitunk az ismeretlen felé. Akkor aztán ledöbbenünk, hogy ez volt az az ijesztő árnyék? Hiszen ez napfényes szivárvány!