A könyv, amit a napokban olvastam igazán mély problémát dolgoz fel, ami nem más, mint az úgynevezett generációs különbségek. És most nem szülő és gyerek közt, hanem férj és feleség vagy együtt élő párok között. Mert mi van akkor, ha a férfi jóval idősebb, mint a párja. Bírja a tempót a fiatal nő mellett? Meddig bírja a fiatal nő az „öreg pasit”, kinek, milyen értékei vannak és azok, hogyan kerülnek a felszínre?

Lanyok_Fefiak_Borito

A tartalom dióhéjban: James, az egyik idős férfi véletlenül elüt egy idős hölgyet, ez rettenetesen felzaklatja. Barátnője, Kate számára azonban az eset kapcsán felmerül egy kérdés: mit keres ő James mellett, aki huszonöt évvel idősebb nála, aki elfelejti magával vinni a szemüvegét, és elüt egy bicikliző idős nőt? A gondokat tetézi, hogy James legjobb barátja, Hugh élete is válságba kerül. Hugh egykoron Nagy-Britannia legismertebb híradósa volt, de csillaga már hanyatlóban van. Ám a feleségé, Juliáé viszont emelkedik és elindul jól jövedelmező tévés karrierje. Négy ember – két meglett férfi és két fiatal nő, akik a lányaik lehetnének – küszködik az elégedetlenséggel, miközben két párkapcsolat kerül a szakadék szélére. Melléjük csapódik még az elütött vénkisasszony is és a kibontakozó események mindannyiuk életét örökre megváltoztatják. Új kapcsolatok szövődnek, régi kételyek kerülnek felszínre, családok és sorsok zilálódnak össze.

A szálak igen csak összekuszálódnak, az olvasó bár kapkodja a fejét, ugyanakkor a könyv képes arra, hogy elgondolkoztassa az olvasóját bizonyos kérdésekről. Szórakoztató olvasmány, mégis fajsúlyos problémák hadával találkozunk a lapokon. De nem baj ez. Mai rohanó világunkban nem árt néha megállni és elgondolkodni azon, hogy vajon valóban úgy élünk-e és azzal-e, ahogyan és akivel szeretnénk.