Három olasz miniopera, esténként pedig operavetítések szerepeltek a Magyar Állami Operaház ingyenes programjai között szeptember 16-án és 17-én az Andrássy úton.

Opera_hazlat2_foto_palyi_zsofia_resize

Az Operaház Fotó: Pályi Zsófia

Egy elbaltázott nászéjszaka, egy érzelmileg túlfűtött tébolyda és egy meghiúsulni látszó lánykérés elevenedett meg Donizetti A csengő és Bolondokháza, valamint Menotti A telefon című egyfelvonásos vígoperájában. A Dalszínház utcai Szfinx-teraszon látható népszerű előadásokban az Operaház művészei közül Rőser Oroslya Hajnalka, Szvétek László, Farkasréti Mária, Várhelyi Éva, Bakó Antal, Buda Tamás, Cserhalmi Ferenc, Fülep Máté, Geiger Lajos, Kóbor Tamás, valamint Sáfár Orsolya, Bátki Fazekas Zoltán és Poroszlay Kristóf működött közre, az Operaház Zenekarának művészeiből álló együttest Köteles Géza vezényelte. Az előadásokat követően mindkét nap OperaMozi zárta a programot az Andrássy úton az Opera előtt felállított kivetítőn. Wagner: A bolygó hollandi című operáját, illetve Minkus/Messer Don Quijote című balettjét tekinthették meg az érdeklődők felvételről, a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett művészeinek tolmácsolásában.

Opera_telefon_foto_rakossy_peter_resize

A teleson Fotó: Rákossy Péter

Az opera kedvelők az Autómentes Hétvége mindkét napján 20% kedvezménnyel vásárolhattak jegyeket az Opera saját szervezésű előadásaira. Az Autómentes Hétvégével párhuzamosan zajlott szeptember 16-án városszerte a Színházak Éjszakája is, amelynek programjaihoz hagyományosan a Magyar Állami Operaház is csatlakozott.