Frances, hogyan, és miért gondolt először arra, hogy létrehozza ezt a szervezetet?

Gyermekként, Franciaországba látogattam, ahol nagyon összebarátkoztam Liliane-val. A mai napig levelezünk, és egészen a legutóbbi időkig látogattuk egymást. Már akkor úgy éreztem, hogy megismerni más kultúrákat, életeket, otthonokat, egy remek lehetőség. Amikor saját gyermekeim lettek eltökélt szándékom volt, hogy ők is átérezzék, megéljék, mit jelent megismerni másokat, a miénktől eltérő kultúrákat, életeket. Mindkét gyermekem beszél franciául és németül is, bár kétségtelen Louise-nak jobban megy, mint Philip-nek. Valójában ez akkor vetődőtt fel bennem komolyabban, amikor egy nap hazaérve valahonnét, a Heathrow-n, arra gondoltam; szeretnék újra, és újra utazni. Megismerni sok “igazi”, – az abban az országban élő -, embert, de egyáltalán nem akarok különböző, rideg szállodákban megszállni. És az ötlet megszületett! Rádöbbentem, hogy a barátság, egy nagyon jó dolog a világban, mi több a háború ellenszere! Sőt lehetőséget nyújt a nőknek arra, hogy utazzanak, arra bátorítja őket, hogy legyenek magabiztosak. (És magabiztosabb nőnek lenni a világban, nem egy rossz dolog!)

frances

Frances Alexander

Nehéz volt?

Papírra vetettem az ötletem, szembenéztem azzal, hogyan működőképes-e, és úgy ítéltem meg; igen, az! Számos embernek elküldtem, beleértve az “Európai Nők” című magazin szerkesztőjét is, ez a magazin az Európai Közösség lapja, ami dokumentálja a nők életében zajló változásokat. Aztán autóbalesetet szenvedtem, és elfeledkeztem az egészről. Nem sokkal később egy belga hölgytől érkezett egy levél, melyben arról érdeklődik mi módon, léphetne be az 5W-be. Válaszomban megírtam neki, hogy ez a szervezet nem indult el, csak egy ötlet volt. „Nos”, – mondta ő, – „Erről írunk, az 1984 Áprilisi számban, minden nyelven, melyen megjelenik a magazin az Európai közösségben”. Hát így indult a nyilvánosság, minden különösebb nehézség nélkül. Amikor a levele megjött, felvettem őt a listára, melyen akkor mindössze negyven név szerepelt. Ha ma megnézzük ezt a listát, közel háromezer nevet, és a hozzájuk tartozó információkat (név, cím, telefonszám, email cím stb.) találunk rajta.

Milyen nehézségek merültek fel?

Kezdetben a legfontosabb kérdés a szervezet megfelelő vezetése volt. Meghívtam az akkori tagokat és néhány barátomat, hogy segítsenek megtalálni a megoldást. Abban már az elején egyetértettünk, hogy szükség van egy úgynevezett; “alapszerződésre” és országonként számos megbízott tagra, akik ismerik a szervezetet, és átlátják annak működési elvét. A szervezetnek szüksége volt egy vezetőre is, aki egy kézben összefogja az összes megbízott tagot, ez lett az én tisztem. Ma már éppen 11 éve annak, hogy elnöke vagyok a megbízott tagok bizottságának, és az óta vezetem ezt a szervezetet.

Tulajdonképpen, mi a szervezet célja?

Erre egyetlen szóval tudok válaszolni; a barátság. Pontosabban a nemzetközi barátságok létrehozása. Nyitott szívvel, és nyitott szemmel járni a világban, megérteni, hogy a másság nem bűn, sokkal inkább egy érdekes, és izgalmas dolog, amitől nem kell, nem szabad félni. Azt gondolom; a másság megismerése, elfogadása, megértése, egyszerűen a béke alapja.

5W_be

Az 5W-s lányok egy része Japánban

Milyen volt az indulás, és milyen a mai helyzet?

Aprónak indultunk és óriásivá váltunk. Képzettebbek és bölcsebbek is lettünk az eltelt évek során. Kezdetben egy íróasztal mellől a hálószobából szervezkedtünk, ma már irodánk van. Kezdetben egyedül voltam, ma négy, részidős munkatársam, irodánk és majd háromezer tagunk van, hetvenöt országból. Írógéppel kezdtem, ma számítógép segíti a munkám. Az elején még saját kezűleg írtam meg a hírlevelet kb. 100 tagnak, ma évente 56 hírlevelünk van, történetekkel, képekkel, hírekkel a világ minden tájáról. Hiszem, és vallom, ezekből a hírlevelekből, lehet a legjobban megismerni a mi munkánkat. Mindig, amikor a világ számos országából összejövünk, mi a tagok, úgy érezzük egy régóta fennálló „kultúrakereszteződés” részesei vagyunk. Mindenegyes alkalommal rájövünk, hogy a más országbeliek kultúrája, szokásai, érdeklődési köre, problémáik, gazdasági helyzetük ugyan olyan, mint a miénk, és mégis más. Az elején azt mondtuk „Isten hozta Önöket Hölgyeim”, ma azt mondjuk „Isten hozta Önöket hölgyeim a világ minden tájáról”! Azt hiszem, ez pontosan rávilágít a múlt s a jelen különbözőségére. A megbízott tagok tábora is nő évről évre. Minden országban van legalább egy valaki, aki ismeri a szervezetet és tud segíteni annak, aki csatlakozni kíván. Ma már én nem vagyok megbízottja ennek a szervezetnek, itt Angliában. Amikor nyugdíjas lettem a szervezet kinevezett nagykövetévé.

Milyenek a visszajelzések?

Kitűnőek. A legtöbben jól érzik magukat a más országbelivel, a más országbelinél. Természetesen mindig voltak, és mindig lesznek is olyan emberek, akik nem jönnek ki egymással. Ez jó iskola mindenki számára, hogy megismerje önmagát is, megtudja, adott helyzetekben, hogyan is viselkedik.

Kinek, és miért javasolná a csatlakozást ehhez a szervezethez?

Minden kíváncsi asszonynak, tanulóknak, anyáknak, üzletasszonyoknak, és nyugdíjasoknak egyaránt. Mindenkinek! Legyenek nyitottak! Ne törődjenek a korral!

5w_be1

Women Welcome Women World Wide

Frances, mi a saját véleménye a szervezetről?

Nagyon sok mindent történt, amióta nekivágtam ennek a kalandnak. Elárasztanak az olyan levelek, melyek telke vannak elismeréssel, számos nő írja, hogy a szervezet megváltoztatta az életét. Asszonyok, aki bátortalanok és tartózkodóak voltak, erőssé és magabiztossá váltak. Egy tagunk meglátogatta előző szállásadóját Sri Lankán, hamarosan a Cunami után; tagjaink pénzt küldtek vele, ami az ott élőknek nagy segítség volt. Egy másik belga tagunk egy csapat asszonnyal házat épített Afgán asszonyoknak és gyerekeknek, természetesen Afganisztánban, – ezért a napokban egy nemzetközi elismerést kapott. Néhány tagunk segített neki és ezt meg is írták a saját hírlevelükben. Én magma voltam Kelet Berlinben, három nappal a fal lebontása után, az élmény ma is kísért… Sorolhatnám, de helyette azt javaslom, akinek kedve van; csatlakozzon közénk, s döntse el maga milyen is ez a szervezet.

* A nemzetközi nőszervezet hivatalos nevének (Women Welcome Women World Wide) rövidítése. Weboldaluk, mely csak angol nyelven érhető el: http://www.womenwelcomewomen.org.uk/