Először szólal meg a nagyközönség előtt a legújabb és legnagyobb Bogányi-zongora az Erkel Színházban október 22-én hallható jótékonysági koncerten. Bogányi Gergely zongoraművész és Váradi Zita operaénekes közös estjének bevétele a Tűzoltó utcai Gyermekklinika felújítását támogatja. A koncert fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök hitvese.

Az Opera és Őrzők Alapítvány hatodik alkalommal rendezi meg a Zongoraáriák című jótékonysági estet. Az esemény célja, hogy a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt súlyos betegségben szenvedő gyerekek gyógyulási esélyeit a közösség összefogásának erejével is javíthassák, valamint, hogy a kultúra közösségformáló eszközeivel is felhívják a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára.

Erkel_be_2

Évente csaknem 300 gyermeket diagnosztizálnak újonnan daganatos és leukémiás megbetegedéssel, akiknek csaknem felét a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelik. A professzionális szakmai felkészültségnek köszönhetően az érintett gyerekek majdnem 80%-a meggyógyul, és teljes életet él. A klinika hivatalos alapítványa, az Őrzők Alapítvány kiemelt figyelmet fordít gyógyulási feltételeik és kórházi körülményeik javítására. Az október 22-i Zongoraáriák jótékonysági koncert bevételét a klinika épületének korszerűsítésére fordítják. A Liszt Ferenc születésnapjára időzített jótékonysági hangversenyen minden évben a zeneszerző-zongoraművész művei a főszereplők. Liszt szellemiségéhez hozzátartozott az önzetlen adakozás, nem ritkán kizárólag jótékonysági céllal adott koncertet, az Opera a szerző géniuszának adózva ezt a hagyományt kívánja követni.

Erkel_be_1

A 2017. október 22-i koncerten ismét Bogányi Gergely ül a zongora mellé, akinek a Váradi Zita operaénekes lesz a partnere. A műsoron Liszt- és Schubert-dalok, valamint Gounod- és Mozart-operák, valamint Schubert-művek Liszt-féle átiratai szerepelnek. Bogányi Gergely ugyancsak a Zongoraáriák koncerten avatja fel avatja fel a nevével fémjelzett hangszermanufaktúra legújabb, hosszú modelljét. A 296 centiméteres hangversenyzongora a 2015 januárjában, Zeneakadémián debütált Bogányi-zongora nagy testvére. A sajtóban „csodazongoraként” emlegetett hangszerrel azonban csak formavilágában egyezik, a zongora műszaki tartalma teljesen új, egyedileg fejlesztett. Az idén leleplezendő Bogányi-hangversenyzongorának ezúttal már nem csak rezonánsa, hangzóegysége karbon kompozit alapú, hanem annak teljes kalapácsmechanikája is, mely belépő az európai zongoragyártás számára a karbonmechanikával sorozatgyártott zongorák világába.

Erkel_be_3

A zongora a koncertet követően is az Erkel Színházban marad. A kormány 2015 áprilisában hozott határozatot arról, hogy tíz Bogányi-zongorát vásárol a magyar állam részére, ezek egyike a II. János Pál pápa téri épületben, haszonkölcsön-szerződés keretében elhelyezett hangszer.