A ribizli fogyasztásának számos előnyös tulajdonsága egyre szélesebb körben ismert idehaza. A táplálkozási szakértők szerint is az egyik legegészségesebb gyümölcs, amely rostokban, antioxidánsokban is rendkívül gazdag. Sőt vasban és káliumban is bővelkedik, amelyek nagyon hasznosak a szív egészsége szempontjából is. A ribizliben található polifenolok hozzájárulhatnak a rákos megbetegedések megelőzéséhez, kutatások szerint, segítenek megelőzni az elhízást és a cukorbetegséget is.

A Székelyföldön termett ribizli ízvilága messze földön híres, ami jótékony hatásai mellett szintén segíti, hogy még többen fogyasszák. Sokan magában is szeretjük, de ételek alapanyagaként is kiválóan használható. Ráadásul, ma már gyorsfagyasztott, tehát értékes beltartalmát megőrzött formában, szinte bármikor elérhető. Összetéveszthetetlen aromája miatt a tej-, glutén- és hozzáadott cukor-mentes süteményeknek, tortáknak is karaktert ad, elfedve például az édesítőszerek esetleges mellékízét – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár, aki két receptet is hozott magával.

A tej-, glutén- és hozzáadott cukor-mentes ribizlis kocka receptje

Hozzávalók:

a piskótához: 12 dkg kókuszreszelék, 6 gramm konjac liszt, 6 tojás, 6-8 dkg eritrit

a krémhez: 40 dkg ToTu Rögös, 1,5 dl víz, 1 dkg zselatin, 8-10 dkg eritrit, 1-2 kezeletlen citrom reszelt héja és kifacsart leve, 1 vaníliarúd kikapart magjai

továbbá: 20-25 dkg ribizli

A kókuszreszeléket kávédarálóban vagy késes aprítóban finomabb szemcséjűre őröljük. Összekeverjük a konjac liszttel. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A verést folytatva hozzáadjuk egyesével a tojássárgáját, végül habverővel óvatosan hozzáforgatjuk a kókuszos keveréket (azért habverővel, mert így a kókusz és a konjac nem tud csomós maradni). 25 x 25 cm-es sütőpapírral bélelt formába töltve, 175°C-os sütőben 25-30 percig sütjük. Kihűtjük. Két lapba vágjuk. Az egyik lapot visszatesszük a formába. Ráöntjük a krémet, amivel csupán annyi a dolgunk, hogy a zselatint kis lángon feloldjuk a vízben, majd a többi hozzávalóval együtt összeturmixoljuk, végül hozzáforgatjuk a leszemezett nyers ribizlit. Erre kerül a második lap. Annyi időre, amíg a krém megszilárdul, hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Végül 16 részre vágva kínáljuk. Díszítésként porrá őrölt eritrittel is megszórhatjuk.

A tej-, glutén- és hozzáadott cukor-mentes ribizlis torta receptje

Hozzávalók:

a zselé tetőhöz: 15 dkg ribizlilekvár

a tésztához: 2 tojás, 2 dkg porrá őrölt eritrit, 5 dkg őrölt mandula

a krémhez: 45 dkg ToTu Rögös, 10-15 dkg eritrit, 2 kezeletlen citrom reszelt héja és kifacsart leve, 1 vaníliarúd kikapart magjai, 2,5 dl víz, 2 dkg zselatin, 25 dkg ribizli.

a ribizli habhoz: 2 dl kókuszkrém, 5 dkg ribizli lekvár, 1 csapott teáskanál céklapor illetve ribizli a díszítéshez

 

A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben egyesével hozzáadjuk a sárgákat is, majd hozzáforgatjuk az édesítőanyaggal elkevert mandulát, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze. A masszát sütőpapíros lemezre állított zila forma fém tortagyűrűjébe töltjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve kihűtjük. Kiemeljük a formából.

A zselés tetőhöz a ribizli lekvárt folyósra melegítjük, felforralni nem kell. A fémkarikával körbevett és 6 cm magas wax fóliával bélelt szilikon forma aljába töltjük, 1 órára fagyasztóba tesszük dermedni.

A krémhez a zselatint kis lángon feloldjuk a vízben, majd a többi hozzávalóval, a ribizli kivételével, krémesre turmixoljuk. Hozzáforgatjuk a leszemezett gyümölcsöt. A formába töltjük. Ráhelyezzük a piskótát. Egy órára visszatesszük a fagyasztóba dermedni (tovább nem szabad, mert akkor a gyümölcs is megfagyhat benne.).

A formából kivéve megtöltjük a ribizlihabbal, a lekvárt folyósra melegítjük a céklaporral. Elkeverjük a kókusztejszínnel. 30 percre fagyasztóba tesszük, majd kemény habbá verjük.

Végső simításként ribizli fürtökkel díszítjük.