Csak álltam és bámultam ahogy a kis sötétbarna színű kocka megbillentette a jobb oldalát, a kis piros kerek felemelte puha kalapját, a kis zöld ovális alakú vidáman ficánkolt a dobozában, a szivárvány színeiben pompázó henger rám villantotta csillámporos testét, a sárga színű kör az üveghez gurult és onnan mosolygott rám. Mindannyian azt szerették volna, ha őket választom. Ja, hogy hol voltam?! Hát nem máshol, mint egy csokoládé készítő műhelyben! Balatonlellén a Csilli Choco Bons csokoládé készítője, Földes Csilla látott vendégül s ezek a színes finomságok az ő keze munkája.

Csoki_be_3

Csilla csupa mosoly, miközben mesél egy pillanatra sem hervad le róla a derű, pedig sokadszorra állt talpra, amíg eljutott oda, hogy csokoládé készítőnek mondhassa magát. Egy igen nehéz időszakon volt túl, amikor egy éjjel arra kérte az égieket, hogy mutassanak utat neki. És az útmutatás másnap reggel a laptopon meg is jelent bonbon formájában. Számtalan fotó villant fel egy csokoládés blogon, az egyik legnagyobb közösségi oldalon. Csilla azonnal érezte, hogy megtalálta azt, amit oly sok éve keresett, alig egy hónap alatt fejben meg is tanult bonbont készíteni. Minden fellelhető anyagot elolvasott a neten, legyen az leírás vagy recept, különböző videókat nézett meg arról, hogy mások hogyan készítik a kézműves bonbont. És egy nap tudta, hogy készen áll, hogy már nem csak fejben, de a valóságban is el tudja készíteni a bonbonokat! Ekkor vett egy mély levegőt, három tábla csokoládét, egy üveg tojáskrém likőrt és egy szilikon formát. Természetesen siker koronázta a tevékenységét, mert a család egy pillanat alatt felfalta az elkészült „csokiscsodát”. Így indult 2014-ben családi vállalkozásként a Csipibon Kft, Balatonlellén. Az elmúlt több, mint 3 évben Csilla sokat dolgozott és rengeteget fejlődött. Legnagyobb bánatára nem nagyon lehet csak bonbon készítést tanulni ma Magyarországon, mert ez bele van építve a cukrászatba és nem fektetnek rá túl nagy hangsúlyt. Végül Budapestre kellett mennie, ahol az egyik legnagyobb magyar marcipángyártó cégnél tartanak bonbon készítő kurzusokat. – Imádtam minden pillanatát. Ott és akkor örökre beleszerettem ebbe a mesterségbe – mondja Csilla.

Csoki_be_1

Később rátalált Magyarország egyetlen Csokoládé Akadémiájára is, melynek minden tanfolyamát elvégezte és minden csínját-bínját elsajátította a mesterségének. Ma már nem csak készíti a bonbonokat, hanem heti-havi rendszerességgel tart kézműves csokoládé készítést is gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Aki kíváncsi az meglátogathatja a csokiműhelyt, akár egyénileg, akár csoporttal érkezik valaki, mindig megkóstolhatja a finomságokat. És ha kedve van, akár készíthet is csokoládét egy-egy ilyen látogatás alkalmával. Csilla csoki világa színes, az eladótérben lévő pultban ezernyi szín vonzza a tekintetünket, már a látványtól is összefut a nyál a szánkban, hát még amikor meg is kóstoljuk… A honnan az ihlet, hogy milyen színű, formájú, ízű bonbon készüljön, Csilla a mindent tudók mosolyával válaszolja, hogy egy íz, egy illat, egy látvány, egy kedves pillanat és Ő már meg is álmodja a következő bonbont. Ma már egyre többen ismerik Csillát és műhelyét. Számos Csokoládé Fesztiválon, esküvő kiállításokon, divatbemutatókon és csapatépítő tréningeken vesz részt. Csokoládé szökőkúttal pedig esküvőket, születésnapi és egyéb partikat is vállal.

Csoki_be_2

Azt mondja akkor a legboldogabb, ha a megálmodott bonbon pontosan úgy néz ki és olyan íze van, ahogy azt ő elképzelte, ettől csak az okoz neki nagyobb örömet, ha egy fesztiválon pillanatokon belül elkapkodják az édességet. Olyankor elégedetten dől hátra, de csak egy pillanatra mert már gondolatban tervezi a következő bonbont, készül a következő csoportra, aki ellátogat hozzá, vagy tervezi a következő fesztiválon való megjelenést. Álma egy olyan családi ház, mely alatt a saját műhelyében készíthetné színes csodáit. Kedves olvasó! Én megkósoltam Csilla bonbonjait és csak ajánlani tudom önöknek is, a színes csodák olyan finomak, hogy igen nehéz abbahagyni a kóstolgatást. Aki nem hiszi, az látogasson el a Csilli Choco Bons műhelybe és győződjön meg róla személyesen!