Bár az utóbbi időben munkát találni különösen stresszes folyamat, jó hír, hogy a sikeres munkakeresés receptje tanulható, és csak pár alapvető készséget kell hozzá elsajátítani és gyakorolni. A Coca-Cola Magyarország #énjövőm és a Google Magyarország Grow with Google programjai újra közös, online program-sorozatot indítanak a témában, előadásokkal és interaktív workshopokkal. Az október 19-ei és 26-ai alkalmakon és a november 18-ai és 25-ei ismétlésen szó lesz a tudatos online jelenlétről, a kapcsolati háló fontosságáról, de álláskeresést megkönnyítő tippeket is kapnak a résztvevők. Ezekből adnak most ízelítőt a program előadói.

A Coca-Cola Magyarország #énjövőm
Dr. Sinkó Erika
  1. Használd ki a kapcsolati hálódat!

Egy jó kapcsolati háló már félsiker” – mondja Dr. Sinkó Erika. A munkakeresés látszólag egy magányos folyamat, de valójában éppen ez az időszak a legalkalmasabb arra, hogy építsünk a kapcsolati hálónkat. Ezzel egyrészt könnyen új lehetőségekre bukkanhatunk, másrészt olyan motiváló példákat is gyűjthetünk, amelyek segítenek átvészelni az álláskeresés legsötétebb napjait. A kapcsolatépítés ráadásul egy könnyedén elsajátítható készség, hiszen a legtöbben már részei vagyunk egy vagy több közösségi hálónak. Az ezen belüli építkezéshez és az online jelenlétünk megfelelő kialakításához adnak útmutatást az #énjövőm program online tananyagai, valamint a Grow with Google digitális lábnyom megismeréséről szóló október 19-i előadása is.

„Érdemes átgondolni, hogy mit jelent számunkra a netes biztonság. Együtt átvesszük a legfontosabb és legkritikusabb pontokat, hol és milyen digitális lábnyomok maradnak utánunk. Ezután léphetünk a következő szintre, ahol az online világ felhasználói és búvárai is azzal találkoznak, amit mi szeretnénk megmutatni magunkról.” –  mondta Balog Gábor, a Google Digital Workshop témavezetője és szervezője az előadás kapcsán.

  1. Oszd be az idődet!

Sokan hajlamosak vagyunk állandóan azt érezni, hogy nincs időnk semmire. Ez egy olyan berögződés, ami az álláskeresés időszakában is velünk marad, és ha nincs gyakorlatunk az idő kezelésében, még fokozottabban érezzük az időt elszökni. Azoknak, akiknek ez ismerősen cseng, nincs más dolguk, mint időbeosztással kapcsolatos készségüket fejleszteni” – hívja fel a figyelmet Dr. Sinkó Erika. Ha viszont megtanuljuk beosztani az időnket és kialakítjuk a napi rutinunkat, az nem csak a munkakeresés, de majd a munkavégzés ideje alatt is megkönnyíti a dolgunkat. Ebben segítenek az #énjövőm program videói és az online tananyag gyakorlati tippjei is.

A Coca-Cola Magyarország #énjövőm
Balog Gábor
  • Képezd magad!

Abban talán minden álláskereső egyetért, hogy a legnagyobb kihívást ebben a helyzetben a lelkesedés és az önbizalom megőrzése jelenti. Az #énjövőm program szakértője szerint éppen ezért érdemes az álláskeresésre úgy gondolni, mint egy remek lehetőségre, hogy új készségeket tanuljunk és fejlesszük önmagunkat. A tanulás és különböző készségeink fejlesztése ugyanis sikerélményt és motivációt ad, ami a nehezebb időszakokban is segít majd megőrizni a motivációnkat. A www.enjovom.hu oldalon ingyenesen elérhető tananyagok saját tempóban, akár megszakításokkal is végezhetők, így azoknak is segítenek, akik a távolság, időhiány vagy a jelenlegi járványhelyzet miatt nem tudnak részt venni személyes képzéseken. A Grow with Google által szervezett online előadások további ismeretet kínálnak a digitális eszközök használatához, a Google Digital workshop anyai pedig szintén segítenek a fiataloknak az egyéni tanulásban és fejlődésben.

     +1. Maradj optimista!

Az #énjövőm program tapasztalatai alapján az álláskereső fiatalok esetében sokszor nem a munkatapasztalat vagy a szakmai képzések, hanem a bátorító környezet és az optimizmus hiánya jelenti a legnagyobb nehézséget. Éppen ezért fontos, hogy kövessük a fenti három tippet, megtanuljunk úgy tekinteni az álláskeresésre, mint egy lehetőségre, hogy közelebb kerüljünk önmagunk megvalósításához. Ezt a nézőpontot segítenek elsajátítani a program október 26-i és november 25-i interaktív előadásai is, ahol a résztvevők egy online közösség részeként oszthatják meg egymással tapasztalataikat.

A Coca-Cola Magyarország #énjövőm
Képezd megad!

További információ és regisztráció az októberi eseményekre az esemény oldalán.  

További információ az #énjövőm program képzéseiről és ismertető videók az online tananyagokról a program YouTube csatornáján. További információ a Google Digital Workshop anyagairól  a program oldalán.