Ma már az ételérzékenyek is egyre több helyen tudnak önfeledten lattezni, sütizni, hiszen a legtöbb kávézó és cukrászda tart az étlapján tej-, hozzáadott cukor- és gluténmentes finomságokat. Sőt, egyre több vendéglátó azt is fontosnak tartja, hogy a valamilyen alapanyagra érzékeny vendégeinek választékot is biztosítson. A közelmúlt innovációinak köszönhetően, ma már nem jelent gondot egy tejmentes „Rákóczi túrós” vagy éppen egy „gluténmentes mákostészta” elkészítése, amely ételek irányába egyre nagyobb az érdeklődés.

Ma egyre több ember tudja magáról, hogy bizonyos élelmiszeralapanyagokra érzékeny. Régebben sokan úgy élték le az életüket, hogy ösztönösen, tapasztalati úton kerültek egyes ételeket. A diagnosztikai technológiák fejlődésével, egyszerűsödésével ma már a legtöbb érintett gyorsan megtudja, mi is okozza a panaszát. Napjainkban egy tejfehérje-allergia, laktózérzékenység, gluténmentes-étrend követés már nem követel olyan mértékű lemondásokat mint régebben. Hiszen a számos kiskereskedelmi üzlet polcain megjelenő speciális élelmiszerek mellett léteznek olyan kávézó-cukrászdák is szerte a magyar fővárosban, ahol egy allergén összetevőtől mentesen táplálkozó is komoly választékot talál – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök. Ilyen hely a Bubci Café Budapest is, a XI. kerület szívében, a Váli sétálóutcán. Sokan járnak ide reggelizni, kávézni, fagyizni és koktélozni. Amikor valaki betér ide, azonnal megragadja a hely fiatalos dinamizmusa. Mind egy romantikus sütizés, mind egy csajos kávézás céljából tökéletes választás, sőt, az ételérzékenyekre, paleosokra is mindig kiemelten gondolnak. A süteményes vitrinben gyakran feltűnnek a tejmentes „túrós” sütik, a gluténmentes piskótával készült torták és a cukorbetegek számára is fogyasztható finomságok. Gyakran sajnálkozva mondjuk, de esetenként azért pozitív köntösben is elhangozhat: változik a világ. A technológiai fejlődés, az innovációk nem csak az elektromos autók vagy az okos eszközök térhódításában nyomon követhetőek. Az élelmiszer előállítók szintén napról napra keresik a megoldásokat a fogyasztók problémáira. Egyre több speciálisan az élelmiszer-érzékenyeknek szánt alapanyag jelenik meg. És amikor ezekhez olyan kreatív emberek nyúlnak hozzá mint a Bubci Café csapata, akkor olyan tej-, hozzáadott cukor-, glutén-mentes gasztro-csodákat kaphatunk, amikért érdemes hétről hétre betérni egy helyre – folytatta Dr. Németh Csaba.

A Bubciban egyébként az ételek sokszínűsége mellett a külcsín is mindig aktualizált. Azok a párok, akiknek valamelyik tagja ételérzékenységgel küzd, is megtalálják a maguk romantikus hangulatú, szívecskés finomságát (egyik receptje a cikk végén olvasható is!). Természetesen mindehhez a környezet is megfelelő színűre öltözik a kínálat mellett, ugyanakkor a húsvétkor betérőket is igazi nyuszis, répás hangulat fogadja majd. Ami persze a nyárhoz, őszhöz, vagy a téli ünnepeinkhez szintén igazodott, és igazodni is fog a jövőben. Azt, hogy ez valóban így lesz, érdemes tesztelni. Talán egy falat hangulatot is hazavihetünk magunkkal, nem csak az ízeket.

Szívecskés mákos ToTu-torta receptje:

Hozzávalók:

60 dkg ToTu Rögös

4 dl kókuszkrém

15 dkg eritritol (esetleg nyírfacukor)

4 tojás

1,5 dl olvasztott kókuszolaj

15 dkg darált mák

1 kezeletlen citrom leve és reszelt héja

 

 

a díszítéshez:

földieper

mentalevél

A ToTu Rögöst a kókuszkrémmel és az édesítő anyaggal turmixgépben vagy késes darálóban sima krémmé dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a citrom héját és levét valamint a mákot is. 4 db kisebb szív formát vagy 4 db 8 cm-es tortagyűrűt vagy egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Beletöltjük a mákos masszát, és 160°C előmelegített sütőben a kisebb formákba készítve 30-35, míg egyben készítve 50-55 perc alatt megsütjük. Kivesszük, kihűtjük. Amíg hűl, szilárdul a torta. Eperrel és mentával díszítjük. És persze ahhoz, hogy az igazi varázs meglegyen, elengedhetetlen egy titkos összetevő és konyhatechnikai lépés: a szívünket és a szeretetünket is süssük bele.