Leszögezhetjük, hogy a nyár legnagyobb sztárja a levendula. Legyen szó illatosításról, molyűzésről, szörpről, lekvárok vagy sütemények ízesítéséről. Ehető virágokat csempészni az ételekbe, italokba mindig jó ötlet! Emlékeztek még az ibolyás anyák napi keksz receptjére?
http://thelifewithmimi.blog.hu/2018/04/25/anyaknapi_keksz
Legalább akkora sikert aratott a család körében a mangós-levendulás sajttortám is.
Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok gasztro blogger, nincs szakács vagy cukrász végzettségem. Egyszerűen szeretek kísérletezni a konyhában (is), az alaprecepteket a saját szánk ízére igazítani. Így született ez a sajttorta. Ne ijedjetek meg a hozzávalók hosszú sorától, pofonegyszerű összeállítani. A végeredmény pedig egy nagyon könnyű, nem túl édes, friss nyári desszert lesz.
Hozzávalók az alaphoz:
– 150 gramm zabkeksz
– 60 gramm vajas keksz
– 80 gramm vaj
Hozzávalók a krémhez:
– 500 gramm sajtkrém
– 3 evőkanál tejföl (vagy görög joghurt)
– 2 tojás
– 100 gramm cukor
– 4 evőkanál keményítő
– 2 kupaknyi vaníliakivonat (őrölt vanília még jobb)
– 1 kupaknyi narancsvirág aroma
– 1 mangó
– friss levendula ízlés szerint
Hozzávalók a mangós zseléhez:
– 200 gramm mangó (ez nagyjából egy mangónak felel meg)
– 50 ml víz
– fél citrom
– csipet fahéj
– cukor ízlés szerint
– 4 db zselatinlap
A kétféle kekszet összedarálom, majd az olvasztott vajjal összekeverem. Az alapanyagok kiválasztásánál mindig ügyelek arra, hogy jó minőségű terméket vásároljak, kiváltképp, ha születésnapi tortáról van szó. Így a kosaramba sütéshez való margarin sohasem kerülhet. Kizárólag jó minőségű vajat használok! A krémhez való összes hozzávalót összekeverem. A sajttortánál javasolják, hogy Philadelphia sajtkrémet, azonban az ára nem túl barátságos. Találtam egy tökéletes állagú, enyhén sós sajtkrémet a Hajdú
<https://www.google.hu/search?q=hajd%C3%BA+sajtkr%C3%A9m&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=apltkaUXpBYHCM%253A%252CfEwOkytho9r7ZM%252C_&usg=__rlLIR_416jrsvBacJ1VdtNTtWtQ%3D&sa=X&ved=0ahUKEwi6-NLO5bLbAhWFDCwKHYw8A0wQ9QEIQzAE#imgrc=apltkaUXpBYHCM:>
márkától, amit be kell valljak, az üvege miatt vettem meg. Éljen a befőző időszak!
Egy 18 cm forma aljába lapogattam a kekszréteget. Ezután a sajtkrém felét ráöntöttem. Erre jöhet az apróra darabolt mangó és a friss levendulavirág, majd a sajtkrém másik fele.
A tortaformát egy alufóliával letakarjuk, hogy a süteményünk ne égjen meg, és 1,5 óra alatt, 130 fokon készre sütjük. Na, ez a hosszú idő! Pláne amikor elárasztja a narancsvirág és a levendula illata az egész lakást és a nyálelválasztásunk ösztönösen megindul. Hogy miért sütjük? Kétféle sajttorta létezik, már, ami a készítés módját illeti. Az egyik a hidegben dermed, a másik a sütőben sül. Ez utóbbi a New York sajttorta és általában áfonyával ízesítik.
Amíg kihűl a tortánk készítsük el a mangózselét. Egy mangót fél deci vízzel össze turmixoltam, belecsavartam fél citrom levét és egy csipet fahéjjal ízesítettem. A mangó és a fahéj nagyon szeretik egymást. Ha túl savanyúnak érezzük a kész masszát, egy pici cukor is mehet bele. De szerintem ennek a süteménynek külön jót tesz a savanyú íz. 4 darab zselélappal tudjuk kocsonyásítani és mehet a sajttortára.
A kész torta nagyon mutatós a három elkülönült rétegnek köszönhetően, így különösebb díszítést nem igényel. Én volt, hogy tettem rá darabolt mangót és levendulát. Ezesetben arra kell figyelni, hogy a túl forró zselé nem tesz jót a virág lila színének, kifakul tőle. Mikor a zselé kocsonyásodni kezd, akkor kell a virággal megszórni. Mennyei levendula aromával árasztja el a süteményünket.
A levendulát nyugodtan párosíthatjuk idénygyümölcsökkel, mondjuk eperrel vagy cseresznyével is. Mimi nem igazán ehet még hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, de ezt ő is megkóstolta! Na, hogy tetszik? Ha elkészítettétek, küldjetek egy fotót róla! Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés kövesd a blog Facebook oldalát
https://facebook.com/thelifewithmimi/>, így biztosan nem maradsz le a következő posztról, az Instagramon
https://www.instagram.com/thelifewithmimi/ és a YouTube-on
https://www.youtube.com/channel/UCVJbSLDoXQgTSzLeMkCAUiA?view_as=subscriber>
pedig egy pici betekintést engedünk az életünkbe.
Endrész Tímea