Vajon mit tudhat az a könyv, amit egyszerre ajánl jó szívvel a futás hazai nagyasszonya, Monspart Sarolta; az ultrafutó, Dr. Lubics Szilvia; a paralimpikon, Pásztory Dóra? A kiadvány egy olyan látásmódot és fejlődési lehetőséget kínál, amellyel eddig még nem találkozhatott az olvasó.

Alkotónők magazin Pásztory Dóra

Az Álmodj, tervezz, fuss! kötet szerzői, Oravecz Orsolya és Viniczai Andrea olyan könyvet írtak, ami ahelyett, hogy kész válaszokat kínálna a futás kedvelőinek, egyedi megoldásokat hoz ki az olvasóiból. De hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy minden olvasó mellé odarendel egy támogatót is. Hiszen ki ne vágyna egy okos, határozott hangra, ami minden helyzetben higgadt marad, és megmondja, mit kell tenni? Ez a bölcs, tudatos és támogató hang mindenkiben ott rejtőzik, sőt fejleszthető is. A könyv abban segíti olvasóit, hogy önmaguk belső vezetőjévé váljanak, kérdésfelvetéseivel és feladataival mindenkit saját megoldásainak felfedezésére biztat.

Az Álmodj, tervezz, fuss! szerzői mindketten coachok és trénerek. Ezzel a kötettel arra vállalkoznak, hogy segítőként álljanak a futással kapcsolatos gondolkodásban azok mellett, akik már futnak, de azok mellett is, akik még csak kacérkodnak a futás gondolatával. „Ebben a könyvben nem azt írjuk le, mit csináljon az olvasó, helyette elgondolkodtatjuk, és arra ösztönözzük, hogy megtalálja a saját válaszait és a saját útját a futásban.”- mondja Viniczai Andrea.

 „A futás, bár látszólag egyszerű mozgás, számos olyan felismeréssel szembesít, ami akár kimondatlanul is érzelmeket indukál saját döntéseinkkel, tetteinkkel kapcsolatban, s előfordulhat az is, hogy tucatnyi kérdés vagy kétség merül fel bennünk, hogy a nekünk való úton járunk-e.” – magyarázza Oravecz Orsolya. „Vannak persze olyan futók is, akik hosszú évek óta futnak, eddig mégsem tették fel maguknak a következő kérdéseket: Miért csinálom én ezt? Mit jelent nekem a futás? Mit kaptam a futás által? Mi tűnne el az életemből, ha nem futnék? Mit nyernék, ha végre elindulnék életem első futóversenyén? Gyakori, hogy a rácsodálkozás egy-egy ilyen kérdésre felismerések és változások sorát indítja el bennünk, amely azt eredményezi, hogy jobban érezzük magunk a bőrünkben, vagyis a futócipőnkben.”

Alkotónők magazin Monspart Sarolta

Az Álmodj, tervezz, fuss! más, mint egy klasszikus, két-három este alatt elolvasható könyv. Ezzel a könyvvel sok önismereti munka jár, hiszen a szerzők kérdéseket feltéve, számos kihívásra váró feladatot megfogalmazva, saját futós tapasztalataikat megosztva, lelki trénerként, coachként haladnak az olvasóval a könyv oldalain a futással kapcsolatos gondolkodásban és tervezgetésben.

Összefoglalva mindezt, a futás segít az önismeretben, és az önismeret segít a futásban, sőt, azt, ami futás közben megtanulható, az élet más területein is kamatoztathatjuk. A könyv feldolgozásával előre léphetnek a futásban azok, akik talán bizonytalanul próbálgatják első futócipőjüket, azok, akik gyakorlott futók, de akadályokkal szembesülnek, és fejlődésük stagnál, például sérülés miatt, azok, akiknek – például családalapítás vagy munkahelyi változás miatt – megváltozott az élethelyzete, és futóéletük áttervezésére vagy újrakezdésére van szükségük. Emellett minden olyan futó hasznát veheti a könyvnek, aki tudatosabban akar futócélt választani, örömmel, hosszú távon, sérülésmentesen sportolni.