A következő tíz napban Cserhalmi György vezetésével és a Tizenkét dühös emberrel a székesfehérvári Városháza Díszterme színházzá változik. Kedden az olvasópróbával megkezdődött a feszített tempójú próbafolyamat, február 25-én pedig bemutató.

Kezdhetjük egy remek közhellyel: „Minden rosszban van valami jó”, és ahogy a közhelyek általában igaznak bizonyulnak, ez ezúttal sincs másképp. A székesfehérvári Vörösmarty Színház a rezsimizéria miatt január elsejétől február 28-ig zárva tartja kapuit. A fehérvári polgármester, Dr. Cser-Palkovics András azonban nagylelkűen felajánlotta a Városháza Dísztermét, hogy esetleg ott időlegesen otthonra lelhet a társulat. Így jött az ötlet, hogy a nyolc évvel ezelőtt bemutatott Tizenkét dühös ember kapjon egy új formát ebben a térben. Cserhalmi György, és nem kevésbé a társulat óriási lelkesedéssel kezdett bele a munkába:

„Ez most egy új színdarab, nem ugyanaz, mint nyolc évvel ezelőtt volt. Ahhoz ugyanaz a tér kéne, meg ugyanazok a feltételek. De hát mi is nyolc évvel idősebbek vagyunk, tehát nagyon megváltozott a helyzet. Remélem, efelé megyünk majd, hogy amit ez a tér nyújt, annak az összes előnyét megpróbáljuk kihasználni, és valami jó irányba vinni. Nyolc év alatt sokminden változik, a világban is, a szűkebb pátriánkban is, és szerintem bennünk is alapvetően változnak meg dolgok. Egészen másokat hallok, mint akkor. Most hogy olvasták a srácok, egészen más hangsúlyokat hallottam belül, mint amik jöttek. Elkezd valami nem jól állni, illetve elkezd valami jól állni. Nyilván, ahogy múlik velünk az idő, az idegrendszerünk, a pszichénk, minden változik. És nem beszélve arról, hogy van egy gondolkodásmód, jó esetben az sincs lehorgonyozva.”

A társulat összetétele azóta némiképp megváltozott, így a tizenkettőben újoncokat is köszönthetünk: Radnay Csilla szerepét Ballér Bianka, Tűzkő Sándorét Andrássy Máté veszi át, Váradi Eszter Sárát pedig a Hatodik esküdt szerepében üdvözölhetjük.

Az óriási érdeklődésnek köszönhetően minden meghirdetett előadás teltházas, a Vörösmarty Színház társulata ezért (is) óriási hálával tekint közönségére.

Reginald Rose: Tizenkét dühös ember

Szereplők: Andrássy Máté, Végh-Szirmai Irén, Sághy Tamás, Závodszky Noémi, Kricsár Kamill, Váradi Eszter Sára, Ballér Bianka, Kuna Károly, Egyed Attila, Juhász Illés, Varga Lili, Kerkay Rita

Rendező: Cserhalmi György

Bemutató: 2023. február 25. 19.00, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Városháza, Díszterem