Ludányi Bettina abszolút a huszonegyedik század írónője, Az egyetlen menedék, a Mennem kell és a Meghasadt valóság szerzője. Könyvei a ma emberének lelki világát boncolgatják, hiszen a műfaj, melyben dolgozik; a pszichothriller. Bettina történetei az emberi lélek olyan mélységeibe kalauzolja el olvasóit, ami kicsit meg is rémiszti őket. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért képtelenek vagyunk letenni. Az írónővel beszélgetünk a lélek rejtelmeiről, az emberi akarat szabadságáról és persze az írás gyötrelmeiről.

Bettina ez a harmadik könyve, honnan az írás szeretete?

Talán a nagypapámtól. Ő verseket, naplót és cikkeket is írt. Regény ugyan nem született a keze alatt, viszont imádott mesélni. Emlékszem, amikor náluk aludtam kicsiként, minden este mesélt nekem elalvás előtt. Elképesztő fantáziája volt.

Az emberek többsége azt gondolja, hogy egy fiatal, szép nő leginkább szerelmes regényeket ír De Ön a pszicothrillert műfaját választotta. Miért?

Minden regényemben van romantika és erotika, viszont szeretem más, izgalmasabb témával vegyíteni ezt a műfajt. A második könyvem, a Mennem kell, például egy bűnügyi romantikus történet. A Meghasadt valóság egy pszichológiai thriller igen, de ott van benne a szerelem is. A negyedik regényemnél is ezt a vonalat követem: a Nyomodban, amely tavasszal fog megjelenni szintén az Álomgyár kiadó gondozásában, romantikus krimi lesz egy kis pszichológiával vegyítve. Sem olvasni, sem írni nem szeretem a tisztán szerelmes regényeket.

Honnan jönnek a történetek? Olvas valahol valamit, vagy ráérez egy-egy történetre… vagy?

Erre igazából nehéz válaszolni. Fogalmam sincs. J Egyszer csak jön egy ötlet, amelyen addig pörgök, amíg össze nem áll a történet.

Néha azt hallom a nagy íróktól, hogy valójában a szereplője írja a könyvet. Így van ez Önnél is?

Igen, ez tényleg így van. A jó szereplő olyan, mint egy valódi ember: igaz személyisége van. Ebből következik, hogy nem mindig úgy tudjuk irányítani, ahogy szeretnénk.

Soha nem akadt el írás közben? Mi tud tenni egy író, ha egyszerűen nem tud továbblépni?

Nekem nem szokott ezzel problémám lenni. Ha valahol elakadok mégis, azt sem az „ihletre” fogom, hanem egyszerűen nem ért még be a történet. Várok egy-két napot, és utána onnan folytatom, ahol abbahagytam. Nincs külön módszerem erre, és sosem volt még problémám a tovább lépéssel. Ha mégis lenne, talán pihentetném a történetet pár napig, esetleg elkezdeném elölről olvasni, hogy jobban bele tudjak mélyedni.

Mennyire nehéz vagy könnyű ma könyvet kiadni, hiszen nem jellemző, hogy a kiadó bevállalja egy ismeretlen szerző művének teljeskörű gondozását….

Két könyvem jelent meg, amelyet magam finanszíroztam. A Mennem kell volt az áttörés, amely sok emberhez eljutott, és sok pozitív visszajelzést is kapott. Tehát volt már valami a kezemben, amit fel tudtam mutatni. Ez persze még mindig kevés, ha nincs potenciál az íróban. A kiadó azért vállalta be a Meghasadt valóságot, mert jónak találta a kéziratot. És ennek egyszere örülök, és vagyok érte hálás.

Mit javasolna egy kezdő írónak? Mivel vagy hol kezdje?

Azt javasolnám, hogy legyen alázatos. Tűrje meg az építő kritikát, és legyen képes elválasztani a rosszakarók véleményétől. Az első lépés… írjon meg egy könyvet. Aztán olvastassa el olyan emberekkel, akik sokat olvasnak, esetleg keressen egy szakembert, aki ránézne, lektorálná, és elmondaná a véleményét. Mindig van hova fejlődni – főleg kezdőként.

És akkor egy picit a nőről… kicsoda Ludányi Bettina?

Nehéz néhány szóba összefoglalni, ki vagyok, de azért megpróbálom. J Az írás és az olvasás az életem. A szabadidőmet szívesen töltöm a családommal, a párommal és utazással. Fontos számomra a fejlődés mind a személyiségem, mind a munkám szempontjából. Marketingesként és újságíróként egyébként sem engedhetem meg magamnak, hogy ezt háttérbe szorítsam. Igyekszem mindig az élet szép oldalát nézni, meglátni még a rossz dolgok okát is. Ez persze sokszor nehéz, ám szerencsére elmondhatom, mióta máshogy (pozitívabban) gondolkodom, valahogy minden sokkal könnyebb. A lehetőségek találnak rám, nem nekem kell őket keresnem, szépen alakul az életem, pont úgy, ahogy szeretném, és még sorolhatnám. Persze mindezt nem a kisujjamból ráztam ki. A Meghasadt valóság után kaptam néhány rossz megjegyzést (nem a szemembe, hanem a hátam mögött) olyan emberektől, akik igazából nem is ismernek. Aki igen, az tudja, mennyire lelkiismeretesen végzem a munkámat, mennyi időt és pénzt fektetek a fejlődésbe, mennyire alázatosan kezelem a kritikát, és mennyi munkaóra meg energia van az eredményeimben.

Ahogy Bella, a Mennem kell főhősnője mondta:

„Mindenem, amim volt, az nemcsak úgy az ölembe hullott, hanem én magam szereztem meg.”

Hogyan látja magát, mondjuk tíz év múlva?

Ez is nehéz kérdés, mert nem szoktam előre tekinteni. Szerintem csak a jelen számít, a jövő egyébként is folyton változik. Persze szeretnék addigra már híres író lenni, egy csodálatos gyermek édesanyja, aki elmondhatja magáról, hogy a világ majdnem minden országában járt már, de hogy ebből mi fog megvalósulni, az rejtély.

Kedves olvasók, nagy szeretettel ajánlom Önöknek Bettina blogját, ahol a könyvismertetőktől az íróknak szóló hasznos tippeken át, Bettina könyveiről is találunk hasznos információkat.

Köszönöm a beszélgetést.