Mai rohanó világunkban egyre többször hangoztatják az úgynevezett énidő fontosságát. De mit is jelent, és miért kap egyre nagyobb figyelmet? A család, munka, gyermeknevelés mellett hajlamosak vagyunk elfáradni a hétköznapok során, motiválatlanná válni, szinte elveszítve személyiségünket. Csak hajtjuk azt a képzeletbeli mókuskereket napról napra, hétről hétre anélkül, hogy lenne legalább egy olyan örömforrás a hétköznapokban, ami csak rólunk szól, amivel mi ajándékozzuk meg önmagunkat időről időre. Ez az örömforrás, az ezzel töltött idő az énidő, amivel kikapcsolódunk, feltöltődünk, és újra önmagunk lehetünk, újra az az ember, akibe a párunk beleszeretett.

Énidő

Mudra Ágnes, többszörös magyar és német bajnok, világbajnoki ezüstérmes bodyfitness versenyző, az Infrasalon tulajdonosa mutat néhány tippet, hogyan töltődjünk fel ebben az időszakban.

Mért olyan fontos ősszel és télen, hogy elegendő időt fordítsunk önmagunkra?

Hajlamosabbak vagyunk még jobban beleszürkülni a hétköznapokba az ősz és a tél folyamán, a korai sötétség miatt, ami húzza a hangulatunkat lefelé, hiszen nem kapunk annyi napfényt, nem tudunk annyi időt tölteni a szabadban, sőt egy-egy borongósabb, esősebb hét a hangulatunkat is a padlóra tudja küldeni. Ilyenkor kell, hogy felvillanjon az a kis lámpa a fejünkben, hogy ki kell szakadnunk a hétköznapokból, ha csak egy órára, akkor csak egy órára, ha csak heti kétszer, akkor csak heti kétszer, de ennyi idő kell, hogy vissza tudjuk magunkat építeni.

Hogyan tudjuk feltölteni magunkat?

Ez a kikapcsolódás mindenkinek mást jelent, mindenki máshogy oldja meg, de azért vagyunk annyira hiúak, hogy a legtöbb embernek ez mégiscsak a sport, mert ha már kikapcsolódunk, akkor legalább üssünk két legyet egy csapásra, és tegyünk valamit az egészségünkért, a szépségünkért.

Énidő

Mire figyeljünk, mit mellőzzünk, mit helyezzünk előtérbe az életünkben ebben az időszakban?

Ha csak olyan felesleges dolgokat tudunk mellőzni az étkezéseinkből, mint a cukor, a fehér liszt vagy az alkohol, már rengeteget tettünk az egészségünkért. Természetesen nem kell aszkéta életet élni, ezekből is belefér néha egy-egy, csak a hétköznapokból kellene őket kiszorítani, helyette viszont az ősszel aktuális zöldségek és gyümölcsök, mint a szőlő, az alma, a sütőtök kiváló kiegészítői lehetnek étkezéseinknek. Itt kell megjegyeznünk, hogy mennyire fontos a fokozatosság! Az énidő és ezek a szokásainkba, étkezéseinkbe becsempészett minimális változtatások a javunkat szolgálják, jól kell érezzük magunkat tőle, és ne tehernek éljük meg. Ne egy nap alatt akarjunk világot váltani, Róma sem egy nap alatt épült.

Mit sportoljunk a jókedv biztosításáért?

A sportok közül is nagyon eltérő lehet, hogy kit mi hoz lázba. Már eleve az egy fontos kérdés, hogy egyedül sportolunk vagy csapatban vagy legalábbis baráttal/barátnővel. Itt persze bekapcsolódhat a női praktikum is, hiszen, ha két legyet csaphatunk, akkor miért ne legyen három!? Énidő, egészség és szépség is egyszerre. Erre az igényre találták ki a mostanság olyan divatos infrás-vákuumos fitneszgépeket, amivel a hölgyek – és a bevállalósabb urak – egyszerre tudhatják le a napi 30 perc edzést, harcolhatnak a narancsbőr ellen, és kapcsolódhatnak ki. Az általam vezetett Infrasalonban 3 különböző gép közül választhatnak a hölgyek edzettségi szintjüknek megfelelően. Azonban azt fontos hangsúlyozni, hogy az edzés önmagában kevés. Természetesen, aki csak ki szeretne kapcsolódni a sport által, annak tökéletes választás, de aki hosszútávú eredményeket szeretne elérni, annak a hétköznapokba is be kell csempészni néhány minimális változtatást.

Énidő

További információ: infrasalon.hu