A koronavírus okozta kijárási korlátozás ideje alatt felerősödtek a nemek közötti ellentétek. A hölgyek egy jelentős része úgy érzi, hogy mint mindig, most is magára maradt a feladatokkal. De valóban a nőknek kell mindent megoldaniuk? Valóban nincs szükség a hagyományos férfi szerepekre? Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint egy generációs problémáról van szó, amelyet a közöny mozgat.

Alkotónők magazin

– A kijárási korlátozás idején a home office és az otthoni tanulás következtében megnőtt a családon belüli konfliktusok száma. Ennek egyik oka az volt, hogy a kiéleződött a háztartásokban a nemek közötti feladatok megosztása. Több helyről is hallottam panaszokat, miszerint a férfiak nem állnak bele a feladatokba, hiszen ők otthonról dolgoznak, miközben a nők ugyanúgy ellátják home officeban a feladatokat, de emellett még tanulnak is a gyerekkel és a lakást is megpróbálják rendben tartani – meséli Kovácsi Ildikó önvédelmi szakértő, aki szerint ez a fajta közöny nem csak a négy fal között, de az utcán is jól megfigyelhető.

– A fiatal férfi generáció tagjai, ha az utcán látnak egy verekedést, egy nőt érő inzultust, vagy csak fültanúi a tömegközlekedési eszközökön a hölgyeket érintő szexista beszólásoknak, jó eséllyel elfordítják a fejüket, bedugják a fülükbe a fülhallgatót, vagy éppen előkapják a telefonjukat, hogy az eseményeket levideózzák – mutat rá a szakértő. Hozzáteszi: fel sem merül bennük az, hogy beavatkozzanak részint azért, mert sem verbálisan, sem pedig fizikálisan nincsenek felkészülve arra, hogy egy ilyen helyzetet kezeljenek. A másik oka pedig a közöny. Nem érdekli az embereket, hogy mi történik körülöttük, begubóznak a saját világukba. Ezt a fajta bezárkózást sajnálatos módon feltehetőleg a továbbra is fennmaradó járványveszély csak fokozni fogja.

Kovács Ildikó

A szakértő szerint a felelősség egyaránt terheli az édesanyákat, az édesapákat, és magukat a fiatal felnőtt férfiakat is.

– A mai fiús anyák túlságosan féltve nevelik gyermeküket, az édesapák pedig nem mutatnak példát. Annak ellenére, hogy egy 21. századi nő jó eséllyel minden problémát meg tud egyedül is oldani, egy attrocitás láttán a férfiaknál automatikusan be kellene, hogy kapcsoljon a „védelmező funkció” – magyarázza Kovács Ildikó, aki szerint bátornak lenni és kiállni a másik mellett „menő”.

Alkotónők magazin

Meglátása szerint soha nem látott mértékben szükség van arra, hogy a fiatal férfiak önvédelmet tanuljanak. Ettől ugyanis magabiztosak leszek, fejlődik a fegyelmük, megtanulnak koncentrálni, türelmesekké válnak. Mindezeken túl elsajátítanak olyan technikákat, amelyeket a mindennapi életben is hasznosítani tudnak, közben pedig fizikai kondíciójuk és megjelenésük is pozitív irányba változik, mely együttesen segíti elő azt, hogy a közöny helyett merjenek és tudjanak is adott esetben segítséget nyújtani a bajbajutottakon.