Úgy tíz éve találkoztunk először Jekl Flórával, aki akkor készítette el saját márkás borát az IL PRIMO-t. Flóra borász és barista, aki ma már a bor és a kávé köré szervezi az életét. Előbbi családi adottság volt, utóbbival viszont ő ismertette meg a körülötte élőket. Így egyáltalán nem lepődtem meg, amikor a pincénél kávé sarkot is találtam, ahol ma már az IL PRIMO kávék készülnek. Flórával a saját pincészetükben az elegánsan berendezett fogadótérben beszélgetünk.

Jekl_F

Flóra tekintsünk vissza azok kedvéért, akik még esetleg nem hallottak az IL PRIMO márkáról. Hogyan, miért született meg ez a kellemes, friss bor?

A családban apukám a borász, ő az, aki mindenben részt vesz, és vannak bizonyos részfeladatok, amiket mi csinálunk. Ami engem illet; Budapestre a Kertészeti Egyetemre jártam, és közben kapcsolatokat építettem – mosolyog – bejártam az éttermeket, vinotékákat és sok helyen sikerült megismertetni borainkat. Mindeközben bennem is meg volt az ambíció, hogy egyszer majd saját borral büszkélkedő borász legyek és volt a fejemben egy elképzelés arról is, hogy milyen lesz majd az én borom. Azt akartam, hogy egy jól iható, kellemes zamatú, gyümölcsös ízű bor legyen, ami könnyen fogyasztható de mégis testes. Így született meg az IL PRIMO, ami egy klasszikus bordeaux-i válogatás.

Ez 2004 körül volt, ugye? És ha jól emlékszem nem is állt itt meg…

Így van, ez 2004-ben volt és valóban nem volt megállás. Az IL PRIMO márka név alatt szinte azonnal született egy rozé bor is. Mindkettőnek nagy sikere volt én pedig úgy éreztem a kezdeti sikerek után, hogy érdemes tovább lépnem, és létrehoztam egy IL PRIMO vörösbor válogatást, ami testesebb és egy kicsit magasabb kategóriába tartozik. Végül, talán nem is utolsósorban, született egy gyöngyöző bor. Ez utóbbit az Olaszországban töltött gyakorlat ihlette. Az olasz ízek, illatok hatására alkottam meg a saját gyöngyöző borom.

Jekl_borok

Térjünk vissza napjainkba. Az IL PRIMO borok a mai napig, elismert minőséggel szilárdan állnak a piacon. Miért kezdett el a borok mellett a kávéval is foglalkozni?

Soha nem kávéztam – nevet rám Flóra – pontosabban olyan hat-hét évvel ezelőttig nem hiányoltam a kávét. De egy sommelier barátunkat elkezdte érdekelni a kávé világa. Ő ismertetett meg először az igazi kávé ízzel. Jó alapanyagból, jól volt elkészítve, az érezhető különbség mellbevágó volt a számomra. Ekkor kezdett el érdekelni az igazi jó kávé készítésének titka. Elkezdtem különböző kávézókba járni, hogy megismerkedjem a kávékkal, majd a Printa kávézó tulajdonosát Váradi Tibort kértem meg, hogy tanítson. Aztán jöttek a különböző tanfolyamok, ahol egy-egy kávéfajta elkészítését tanultam meg. Nyitottam is egy kávézót a fővárosban. Ám nem lehetett egyszerre két helyre koncentrálni, hiszen mind a borok, mind a kávé egész embert kíván, így fájó szívvel bezártam. De a kávé szeretete nem múlt el, és mint látja is – mutat a sarok felé – itthon továbbra is készítem a saját kávémat. Az alapanyag a Dominikai Köztársaságból származik, ez egy száz százalék Arabika bio kávé, amit egy olasz pörkölő ismertette meg velem, s az ő pörkölési stílusok maximálisan megfelel az én ízlésemnek. Mindenben az ízeket keresem a borban a kávéban egyaránt, s igyekszem a magam ízlését belecsempészni minden cseppbe.

És milyen Jekl Flóra kávés ízvilága?

Nos, igazából a pörkölés az, ami megadja egy kávénak az ízét. Azt kellene még megtanulni nekem is. De ahhoz évtizedek kellenek, hogy megtanulja az ember a pörkölés minden csínját-bínját. Ezt a folyamatot én inkább rábízom a szakemberekre, viszont az alapanyagot én választottam ki és ezért nevezem az IL PRIMO kávét az én saját kávémnak. Ebben az alapanyagban, ezzel a pörköléssel találtam meg azt az ízvilágot, ami már a bornál is fontos volt a számomra; a gyümölcsös íz, az elegancia. Ez egy lágyabb pörkölés, nem annyira erős, nem annyira domináns sokkal inkább kifinomultabb, bársonyosabb.

Jekl_KV

Végül meg kell említeni még az IL PRIMO társasházat is…

Nos igen, az IL PRIMO Panorama Residence ötlete is pont egy kávézás alkalmával született meg. Egyszerűen azért mert nem volt hol laknia azoknak a fiataloknak, akik itt maradtak, de nem akartak már tovább a szüleikkel élni és nem volt hol laknia az ide érkező vendégeknek sem. Még mindig kevésnek bizonyul Villányban a magas minőségű
szállások száma, igy a beszélgetés vége az lett, hogy építsünk valamit. Ez lett a három szintes, 12 lakást (42 és 62 m2) magába foglaló apartman ház. Az épület egyébként egy frekventált helyen, több mint 1000 m2 méretű telken fekszik, lassan el is készül és akkor valószínűleg eladók lesznek a benne lévő lakások. Eredetileg mi üzemeltettük volna, de annyi az érdeklődő, hogy úgy tűnik átminősül társasházzá.

De azért a borok is megmaradnak, ugye?

Hát persze! – nevet. A bor nagy szerelem a kávé hobbi, ami persze kinőheti majd magát. A ház pedig a véletlen szülötte… meglátjuk mit hoz a holnap.

Lakas

És mit hoz a holnap?

Természetesen elsődleges cél a minőség megtartása, sőt emelése is mind a borok, mind a kávék területén. Növekedni is szeretnék. A családi borászat éppen egy átalakuláson megy át, lecseréltük a címkéket és egy kicsit meg is újulunk. Ebbe a megújulásba egy teljes felújítás is beletartozik, aminek a megvalósulását egy megnyert pályázatnak köszönhetjük. És persze, ami a legfontosabb cél, hogy mindig, minden vevőnk igényt kielégítsük.

Legyen ez a végszó. Kedves olvasó, látogasson el a Jekl pincészetbe, ahol meleg szeretettel, igazi profizmussal és valóban nagyon finom borokkal és most már kávékülönlegességgel is várják Önöket.