A méltatlanul elhanyagolt, fiatalon elhunyt zeneszerző, Aldo Finzi emléke előtt tiszteleg az Opera Zenekar október 12-i, az Olasz Kultúrintézetben tartott ingyenes koncertjén. A hangverseny műsora lesz az együttes Carnegie Hall-beli szereplésének gerince is, mely fellépésre az Opera kéthetes New York-i bemutatkozása alatt kerül sor. A tengerentúli vendégjáték fővédnöke Marton Éva és Plácido Domingo.

Az 1897-ben Milánóban született, s mindössze 48 évet élt Aldo Finzi zsidó családból származott, ami megpecsételte szakmai sorsát is. Az ígéretes tehetségnek induló Finzi a zeneszerzés legkülönbözőbb műfajaiban próbálta ki magát, operájával meg is nyerte a milánói Scala pályázatát, de a díjat nem kaphatta meg, művét nem mutatták be – származása miatt. A 2. világháború zsidóüldözése alatt álnéven vagy név nélkül komponált, s ebből a névtelenségből csak mostanában sikerült újra kikerülnie.

A szerző Amerikában élő családja néhány éve alapítványt hívott életre, mely évente hangversenyt rendez Aldo Finzi műveiből New York egyik legrangosabb koncerttermében, a Carnegie Hallban. Idén az épp New Yorkban turnézó Magyar Állami Operaház Zenekarát kérték fel, hogy mutassa be Finzi műveit 2018. november 5-én.

2018. október 12-én a budapesti közönség is hallhatja az Opera Zenekar amerikai koncertjének műsorát, hiszen az együttes az Olasz Kultúrintézetben ad ingyenes hangversenyt 19 órai kezdettel. (A koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: jegy@opera.hu.) A műsort két, amerikai emigrációba hajszolt magyar szerző műve keretezi: a koncert Dohnányi Ernő Szimfonikus percek című darabjával indul és Bartók Béla A csodálatos mandarinjának zenekari szvitváltozatával zárul. Az első félidőben elhangzik még egy kortárs olasz szerző, a jövőre 70. születésnapját ünneplő Fabio Vecchi Hegedűversenye is, melyben az Opera Zenekar kiváló fiatal japán hegedűművésze, a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyen idén júniusban első díjat nyert Nagao Haruka játssza majd a szólót. A hegedűre és zenekarra nem először komponáló Vecchi korábbi műveivel ellentétben semmilyen programmal nem látta el darabját, ún. abszolútzenét írt.

A szünet után három szimfonikus költemény következik Aldo Finzi életművéből, melyek a L’infinito, a Nunquam és az Interludio címet viselik, és a szerző idilli világban hívő, megnyugtató kompozíciói közé tartoznak. A New York-i hangversenyen elhangzik még Berlioz Rákóczi-indulója, illetve egy-egy részlet Kálmán Imre A csárdáskirálynő és Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjeiből Rost Andrea közreműködésével. A koncertet Budapesten Kocsár Balázs vezényli, a Carnegie Hallban dirigensként Plácido Domingo is a zenekar elé áll.

A Magyar Állami Operaház az Aldo Finzi emlékkoncerten túl nyolc estén hét különböző műsorral mutatkozik be a David H. Koch Theater színpadán 2018. október 30. és november 11. között. A kéthetes látogatás első felében az operáké lesz a főszerep: Erkel Bánk bánja október 30-án és november 3-án első alkalommal lesz hallható a kontinensen professzionális magyar társulat előadásában, míg november 1-jén két egyfelvonásos, Vajda János Mario és a varázsló, illetve Bartók idén centenáriumát ünneplő A kékszakállú herceg vára című darabja is vendégszerepel a Lincol Center színházában. A különleges csemegék sorát fokozza, hogy Goldmark Sába királynője című operája november 2-án több mint 100 év után csendül fel New Yorkban újra színpadi változatban. Az előadások főbb szerepeit olyan neves énekesek előadásában hallhatja az amerikai közönség, mint Gál Erika, Komlósi Ildikó, Németh Judit, Sümegi Eszter, Szemere Zita, Haja Zsolt, László Boldizsár, Molnár Levente, Palerdi András és Rácz István. November 4-én Erkel, Liszt, Weiner, Bartók, Dohnányi és Kodály műveiből, valamint modern balettszámokból adnak gálaestet az Opera együttesei és szólistái, a turné második felében pedig egészestés balettelőadásokra kerül sor: A hattyúk tava november 7-én, a Don Quijote pedig november 9-én New Yorkban először lesz látható Rudi van Dantzig és Toer van Schayk, valamint Michael Messerer koreográfiáival, végül a Hans van Manen egyfelvonásosaiból összeállított LOL című program zárja a Magyar Nemzeti Balett műsorát. Az előadások szólista szerepeiben többek közt Felméry Lili, Földi Lea, Ivanova-Skoblikova Sofia, Melnik Tatiana, Sarkissova Karina, Balázsi Gergő Ármin, Kekalo Iurii, Leblanc Gergely és Tsvirko Igor lép fel.