Több magyar agrár-innovációiban erős magyar cég mutatkozhatott be a napokban Szingapúrban, Dél-Kelet-Ázsia egyik legjelentőbb mezőgazdasági- és élelmiszer-fejlesztésekkel foglalkozó nemzetközi expóján. A vásáron nemzeti pavilonnal jelentek meg olyan országok a térségből mint Korea és Japán, Európából mint Franciaország és Spanyolország. Közép-Európát azonban ilyen szinten kizárólag Magyarország képviselte, méghozzá nagyon pozitív és inspiráló élményekkel gazdagodva.

Hatalmas élmény olyan termékeket fejleszteni, amelyek nem csak idehaza, hanem Európában, sőt a nagyvilágban is érdekes innovációnak számítanak. Az általunk kifejlesztett tojásfehérje-alapú tejtermék helyettesítők ilyenek. A tejre érzékenyek aránya ugyanis Ázsiában jóval magasabb mint hazánkban, ráadásul a fehérjebevitel, azok közül is a jó minőségű fehérjék tudatos bevitele, egyre inkább fókuszba kerül. Abban, hogy Szingapúrban is meg tudtunk jelenni ezekkel a proteindús és fitt termékekkel, hatalmas segítség volt a Nemzeti Innovációs Ügynökség adta lehetőség – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) XPAND Programjának, amelynek keretében a vállalatok kint járhattak, az elsődleges célja az, hogy az innovatív projektek és cégek piaci terjeszkedésének támogatásával növelje a magyar innovációk potenciálját Szingapúrban is – ezáltal kaput nyitva az egész régióra. Éppen ezért 2024-ben a NIÜ többek között, részvételi lehetőséget kínált a november 19-21. között megrendezett szingapúri Agri-Food Tech Expo 2024-en való megjelenésre is illetve az azt megelőző felkészítő tréningekre. A tréningek értékes betekintést nyújtottak a külpiacok sajátosságaiba, hálózat fejlesztési technikákba és egyéb üzletfejlesztési jó gyakorlatokba. Ezen felül bemutatták az ázsiai piacok és Szingapúr üzleti kultúráját, beleértve a kapcsolatépítést, helyi sajátosságokat, fogyasztói magatartást és trendeket.

Teljesen más az élelmiszerek szerepe Szingapúrban mint ide haza. Egy olyan országról beszélünk, ahol nincsenek termőföldek, és az önellátás, bárhogy is törekednek rá, kissé futurisztikus gondolatnak tűnik. A tárgyalási megjelenés, stílus is eltér a hazaitól. Sok szempontból sokkal lazábbak mint mi. Például a nyakkendőt viselő államtitkár, ügyvezető-igazgató itt elképzelhetetlen. Ugyanakkor, ha nem két kézzel nyújtjuk a névjegykártyát, kisebb mértékű, de tradíciós tiszteletlenséget követünk el. Jó volt, hogy úgy érkezhettünk, hogy ezekből felkészítettek minket – részletezte Dr. Németh Csaba.

A rendezvényre olyan innovatív agrotech vállalatok kaptak meghívást, amelyek a következőkre összpontosítanak:

  • fenntarthatóság és erőforrás menedzsment
  • alternatív fehérjék
  • új élelmiszerek és technológiák
  • superfood és fenntartható élelmiszerek
  • városi- és smart-farming
  • okos feldolgozás és csomagolás
  • élelmiszerbiztonság és védelem