Több mint 30 évvel ezelőtt az AFT mérnökei kitaláltak egy olyan nagyszerű és új eljárást, ami egyesítette a hagyományos porkohászati eljárást a műanyag-fröccsöntéssel: ennek eredményeként létrejött a ma ismert MIM technológia (Metal Injection Molding). 2001 óta fejlesztenek Magyarországon, és gyártanak termékre szabott fémalkatrészeket partnereiknek. Ezzel a kezükben lévő 30 éves tudással és tapasztalattal mára képesek több milliós darabszámban, rendkívül gyorsan, precíz pontosságú fém alkatrészeket gyártani, melyeket szinte minden területen – az autóiparban, a fegyvergyártásban, de még az űrtechnológiában is – használnak.

Legfőbb tevékenységi körük a precíziós öntvények és alkatrészek gyártása, finom megmunkálása. Céljuk világszínvonalú termékek gyártása. Az elmúlt három évtized technológiai fejlesztései során a minőségből nem engedtek, mert számukra fontos, hogy vevőik hosszú távon is elégedettek legyenek, és megbízható partnerként gondoljanak rájuk. Számos hagyományos meghajtással rendelkező autóban folyamatos extra terhelés alatt futnak a termékeik, de az elektromos autók királya is az AFT céget választotta. Számos egyéb iparágban találkozhatunk a termékeikkel, hiszen – a limitációkat figyelembe véve – bármit előállítanak fémből.

A vállalat a teljes gyártási folyamatot az ellenőrzése alatt tartja. A mérnökeik akkor is segítenek, ha a termék még csak gondolatban vagy tervrajzon létezik. Ám akkor is megoldást nyújtanak, ha egy meglévő terméket szeretnének MIM-mel gyártani.

Kurusa Ádám Bálint, ügyvezető igazgató részletezi, miért érdemes hozzájuk fordulni az innovatív megoldásokért.

– A gyártásunk során, a technológiából adódóan minimális felesleges anyaggal dolgozunk, így amennyire csak tudjuk, óvjuk a környezetünket. A termékeinket nem hónapokra vagy évekre, hanem egy életre tervezzük. Más technológiákkal ellentétben, ahol a darabot egy nagyobb tömbből „faragják” ki – ami meglehetősen nagy anyagveszteséggel jár – a MIM szinte csak annyi alapanyagot használ fel, mint amennyi a kész darabhoz szükséges. Folyamatunkban kevesebb anyagveszteséggel kell számolni, hiszen a fröccsöntés során keletkező maradék anyagot nem hulladékként kezeljük, hanem teljes egészében újra daráljuk, és ismételten felhasználjuk a termékek előállításához.

Nem csak terméket, hanem komplett megoldásokat kínálnak a vevői igényeket szem előtt tartva

– Kemencéinkhez és a folyamatban használt egyéb berendezésekhez jóval kevesebb energiát használunk fel, szemben egyéb öntési eljárásokkal. Speciális 4 és 8 fészkes szerszámaink – szemben más technológiákkal – több ezer termék gyártását teszik lehetővé, mielőtt az élettartamuk a végéhez ér. A MIM folyamatlépései egy sokkal tisztább technológiát valamint egészségesebb környezetet biztosítanak. Ezzel az itt dolgozóknak nem csak kellemesebb és tisztább, de egészségügyi szempontból is biztonságosabb környezetet tudunk nyújtani. Dolgozóink egészsége mellett biztonságuk védelme is kiemelkedően fontos számunkra. A technológiai lépések minden fázisa kontrollált és biztonságos, kevesebb mérgező és károsanyag felhasználása mellett dolgozunk. A technológia kimondottan egyedi, komplex geometriájú termékek gyártására fókuszál. Akkor is tudunk megoldást találni, amikor más technológiák már nem jöhetnek számításba. Keverő üzemünkben a vevői igények szerint, termékspecifikusan állítjuk elő az alapanyag keverékeket. Ez sokkal nagyobb rugalmasságot, ellenőrizhetőséget és folyamatos minőséget biztosít számunkra.

További információ: https://afthungary.com/hu/fooldal/