A látás az egyik legnagyobb kincsünk. Mégis, sajnos túlságosan természetesnek vesszük. Az éleslátást azok tudják a leginkább értékelni, akik csak segítséggel, vagy egyáltalán nem képesek rá. Itt az ideje, hogy törődjünk szemeink világával, és figyeljünk oda egészségükre!

Azt gondolhatnánk, hogy a látásért mi magunk nem sokat tehetünk. Hiszen, ha valami nem stimmel vele, az biztosan csak a genetika műve. Ez azonban egyáltalán nem így van! Mint testünk minden egyes részének, úgy szemeink egészségéért is felelősek vagyunk. Vegyük csak sorra, mit is tehetünk, hogy látásunk minősége a lehető legtovább kifogástalan legyen.

Először is, fontos megemlíteni a szemek megfelelő pihentetését. Ez nem csupán az alvás mennyiségére vonatkozik. Ide kell sorolnunk azt a szükségszerű pihentetést is, mely azoknál a tevékenységeknél elengedhetetlen, melyek kifejezetten igénybe veszik szemeinket. Szintén jól tesszük, ha ilyen helyzetekben védőszemüveget is alkalmazunk. Így még jobban kíméljük a szemeket a káros hatásoktól. Ugyancsak ez vonatkozik a nap elleni védelemre is. Ráadásul, ha jól megválasztott napszemüveggel jelenünk meg, akkor még divatosak is lehetünk.

Mindezek mellett azonban nagyon fontos arra is odafigyelnünk, hogy megadjuk szemeinknek a megfelelő belső támogatást is. Itt kiemelten a táplálkozásra, illetve az azzal, vagy esetlegesen – amennyiben szükséges – táplálékkiegészítők segítségével bevitt vitaminokra kell gondolnunk. De pontosan melyik vitaminok tesznek jót kifejezetten szemeinknek?

Az egyik legfontosabb az A-vitamin, mely a szem képalkotásában játszik kiemelkedő szerepet. A C-vitamin szinte minden tekintetben elengedhetetlen szervezetünk számára, így természetesen a szemek egészségéhez is szükséges. Ezen kívül meg kell említenünk az E-vitamint, mely a szembetegségek megelőzésében játszik főszerepet. Ásványi anyagokat tekintve a szelén és a cink kiemelendő, melyek segítik az említett vitaminok felszívódását. További fontos tápanyagként még szót kell ejteni az Omega zsírsavakról, melyek összefüggésben állnak a gyermekkori látásfejlődéssel. Amennyiben felnőttkorban hiány van belőlük, az a szem romlásához vezet.

Mindezek mellett nem árt, ha rendszeresen elmegyünk szemészeti szűrővizsgálatra. Ha pedig úgy érezzük, valami nincs rendben, akkor azonnal forduljunk szakértő segítséghez. Egyes szembetegségek esetén kifejezetten vitaminos kúrák is segíthetnek, és persze, amennyiben szükséges, úgy a megfelelő látásjavító eszközökre van szükségünk.

Látásvizsgálat, szemüvegkészítés

Rapidus Optika munkatársai mind a látásvizsgálatok tekintetében, mind a számunkra legmegfelelőbb, látást segítő eszközök kiválasztásában segítségünkre vannak. Utóbbiakat tekintve ráadásul rengeteg variációt megtalálhatunk itt, hogy mindig, minden körülmények között tökéletes lehessen látásunk.