Budapest 8. kerületének továbbra is nők a mozgatórugói – habár a Rákóczi téren és környékén a korábbi ősi foglalkozásokat felváltotta egy új felfogású vállalkozói kedv és az ezzel együtt járó gazdasági virágzás.

A 8. kerület és a vigalmi negyed “szobáztató” utcáival, valamint többek között a Salétrom utca 4. szám alatt valaha állt vöröslámpás házzal, nem is olyan régen még a prostitúció és a bűnözés körülbástyázott melegágya volt. A Rákóczi téri Vásárcsarnok és környéke számos civil defibrillálási kísérleten esett át az elmúlt években, ami egyrészt civil kezdeményezéseknek, másrészt karakteres és vagány nők vállalkozókedvének köszönhető. Coworking-úttörők, feminista kultúramazonok, régi álmukat megvalósító gasztro-szereplők – egy sor figyelemre méltó, modern főhősnő, akik sorra új fejezeteket nyitnak a 8. kerület történetében.

Hősnők Józsefváros

Jó példaként itt van Lengyel Polett, a mindig ezerrel pörgő étterem-tulajdonos, aki valenciai élményei után úgy döntött, hogy nyit egy saját, mediterrán, fúziós tapas bárt a 8. kerületi Vas utcában. Polli Vas Mancija hamar felkerült a toplistás kedvencek közé, akik a délies életérzést reprezentálják a kerületben. Ő az egyik bizonyítéka annak, hogy van valós potenciál és perspektíva az igényes gasztronómiában a Rákóczi úton innen – Kiskörúton túl is.

Lengyel Polett - vas Manci

Az utóbbi években számos emblematikus női alakja volt a Rákóczi tér környéki kulturális-civil mozgolódásnak is: ott van például Oltai Kata művészettörténész, aki Ludwig Múzeum kurátori évei után saját erőből hozta létre nonprofit projekt galériáját a Német utcában. A korábban autószerelő-műhelyként funkcionáló, majd évekig üresen álló, 16 négyzetméteres térben nyílt meg a FERi, Budapest első feminista kiállítótere. A Rákóczi téri Vásárcsarnok mögötti Víg utcában található a galéria kereskedelmi lába pedig, a Konfekció, amely a punk, a magyar szövetkezeti divatipar és a gender kérdés közös szellemében létrehozott vintage bolt. A kis méretű használtruha bolt meg van tömve saját történetekkel rendelkező ruhákkal, kacifántos cipőkkel, polgárpukkasztó kiegészítőkkel és az üzlet karakterét megtestesítő furcsa relikviákkal. A betérés lényegét leginkább a közösen együtt töltött idő és eszmecsere, a turkálás, a bogarászás, a környezettudatosság jelenti. Barátok, utcában eltévedt turisták és a házban lakók – köztük a 75 éves Éva néni – működtetik.

Oltai Kata - FERi

Vida Vera sem ismeretlen a budapesti fiatalok körében. Nevéhez fűződik többek között a Kolorádó Fesztivál vagy a Magyar Klipszemle. Vera tíz évet töltött a hazai szórakoztató- és vendéglátóipar területén, alapítója volt például a Kolornak és a Lärm-nek is. Pár évvel ezelőtt pedig szinte minden korábbi projektjéből kiszállt, hogy a Mindspace nevű szervezettel közösen, úttörő 8. kerületi sétákat szervezzen, a környékre reflektáló kiállításokat nyisson, vagy a Rákóczi téri Vásárcsarnokban szervezett közösségi reggeliken kenyeret vajazzon, és a környéken lévő üzlethelyiségekben kreatív kisvállalkozásokat inkubáljon.

Épp egy ilyen vállalkozói inkubáció eredménye a Pintér Pálma fémjelezte, Verkstaden elnevezésű – a kritikai hangnemet sem nélkülöző feliratairól ismert – szitanyomó-műhely és üzlet a Rákóczi téri Vásárcsarnok másik oldalán, a Vásár utcában. Pálma lassan egy évtizede foglalkozik szitanyomással és divattal, és a sokéves vásározás és online eladás után a Mindspace segítségével 2018 óta tíz grafikustársával közösen már saját helyiségben is fogadja a vásárlókat, vagy az Airbnb “élményként” is elérhető workshopjaira érkező külföldi turistákat.

Kolorádó fesztivál

Az ébredő környék újabban egy szintén folyamatos mozgásban lévő alkotópáros, Klementz Kata és Panni nagy volumenű beruházásának szolgál autentikus terepéül: a coworkinget hazánkban meghonosító, a Loffice közösségi irodát megnyitó testvérpár is ezt a kerületet pécézte ki magának, és a Salétrom utcában 2020 májusában nyitja legújabb közösségi csomópontját. Túlmutatva a coworking iroda funkción, nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelő jelzőt az egykori vöröslámpás ház helyén felhúzott új épületre, mellyel azt szeretnék megmutatni, hogy miként egyesíthető a munka-, az élet- és alkotótér egy átfogó közösségi szellemben. Kertkapcsolatos rendezvénytér, tetőteraszra kifutó coworking iroda, tartós bérletre kínált apartmanok és szolgáltatott stúdió irodák adhatnak itt otthont a kreatív vállalkozások, startupok és kulturális kezdeményezések nyüzsgő mindennapjainak. Megtagadva a száraz és unalmas iroda- és apartmanházak hangulatát, Kata és Panni küldetésének érzi, hogy mindenki, aki helyet kap a házban, legyen az iroda-, albérlő, vagy egy rendezvény miatt csak pár órára a komplexumban tartózkodó résztvevő, a közösség részeként élje meg jelenlétét. És, hogy ne tűnjünk szexistának, férfiakat is említenénk: az Esterházy Marcell képző- és Willem Van de Ven grafikusművész által megálmodott extrém épületfront nem utolsó sorban külsejében is megújítja az utca arculatát.

Loffice - coworking

A sort még folytathatnánk, de már egy dolog így is biztos: az egyre vibrálóbb 8. kerület új korszaka egy folyamatos és fenntartható lenyomata a 21. századi nők tenni akarásának és alkotóerejének.