Ahogy azt korábban hírül adtuk, Varga Margit cukrász (Zazzi Cukrászda) hozzáadott cukor nélkül készült tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg.

Ha jól tudom, sem hozzáadott cukrot sem fehér lisztet nem tartalmaz a torta. Gondolom, nem ez az első torta/süti önöknél, ami beilleszthető az egészséges életmódba. Mióta készítenek ilyen termékeket és mikkel kínálják az egészség-tudatos vásárlókat?

Voltaképpen mi nem egy kifejezetten „mindenmentes” cukrászat vagyunk, nem is így indultunk. Az viszont fontos, hogy az alapanyagok minőségére nagyon odafigyelünk. Nem szoktunk helyettesíteni sem gyümölcsöt, sem csokoládét u.n. „tömítő anyaggal”. A nálunk használt francia technológiával készült sütemények között elég sok olyat találhatunk, amiben eleve kevesebb a cukor, vagy éppen olyan piskóta-fajta, amiben soha nem is volt liszt. Természetesen nincs adalék vagy színezék anyag bennük, sem ízfokozó. Előre gyártott, pasztákat sem használunk.

Zazi

Mindig is cukrász akart lenni? Miért? (Olvastam bölcsész és külkeres végzettségről is…)

Nem, illetve nem is tudom. Nyilván elvégeztem különböző egyetemeket és főiskolákat, majd dolgoztam alkalmazottként. Később az élet úgy hozta, hogy egyszer egy váltás után úgy éreztem, elég az irodai munkából és kisebb baráti körben elkezdtem gondolkozni, hogy mást szeretnék. Mindig is vágytam arra, hogy lássam a munkám eredményét, hiszen jó a kézügyességem. Se közgazdászként se bölcsészként nem annyira kézzel fogható vagy látványos az ember munkája. Ahogy kezdtem megismerni a sütemények világát, szinte szenvedélyemmé vált a sütés, az alkotás.

Dióhéjban mesélne-e az „előző életéről”?

8-12 órában dolgoztam, alkalmazotti státuszban. Hétköznap sok időt kellett a munkahelyen eltölteni, és ugyanúgy kellett fejlődni is, tanulni is. Viszont péntek délutántól hétfő reggelig az ember teljesen a magánéletével tudott foglalkozni. Most ez más, hétvégén és ünnepnapon is dolgozunk. Sokkal több időt kell rászánni az üzletre, több a munka, szinte nincs is kikapcsolódás.

Kaja_fo

Még több EGÉSZSÉGES étel!

2005 óta működik a Zazzi nevű cukrászdájuk, amit Solymáron indítottak, de pár éve átköltöztek Budapestre. Az egyik kérdésem, hogy mit jelent a név? A másik pedig, hogy miért költöztek át?

A nevet Raymond Queneau „Zazie a metróban” c. regény ihlette. A témája kicsit passzolt hozzánk, mert egy kaland ez is, nem lehetett tudni, hogy mi lesz a vége. Azért Solymáron kezdtünk, mert ott találtunk üzlethelységet – elfogadható feltételekkel. Azután pedig azért költöztünk át, mert úgy éreztük, hogy amit csinálunk az teljesen a XXI. századi technika, kínálat, és formavilág és Budapesten van a helye. A vendégek 80% amúgy is Budapestről járt ki hozzánk anno, tehát adta magát a döntés.

Van-e kedvenc sütije? (Olyan is, amit legszívesebben készít és olyan is, amit enni szeret nagyon).

Nagyon kevés édességet eszem, de ha mégis, akkor az u.n. „Édes Álom” az egyik kedvenc, amit szeretek készíteni is és enni is. Ez egy mogyoró és csoki kombináció. Liszt nélküli mogyorós piskóta és két féle csokoládés krém. Van benne egy roppanós réteg, igazán finom.

zazzi

Hogyan egyeztethető össze a sütemény készítés és a cukrászda menedzselése?
Nehezen. Engem a mai napig a süteménykészítés érdekel legjobban Mindig is kellett az adminisztrációval foglalkoznom, ami nagyon sok időt elvesz a cukrászi életemből. Az kevésbé tetszik. Sajnos azonban, ez a része is hozzátartozik az életünkhöz.

Hogyan alakítják a kínálatot? Mi alapján dönti el, hogy jövőre pl. mik lesznek a pultban? Lehet-e már tudni, hogy januártól milyen újdonságokkal/különlegességekkel várják a vásárlókat?

Időnként van néhány szezonális termékünk a mínuszban, de a vendégeknek megvannak a kedvenceik/igényeik, úgyhogy többségében állandó kínálattal dolgozunk. (Vannak vendégek, akik csak azt az egy sütit eszik heti háromszor-négyszer).

Köszönöm a beszélgetést!

 

Kövess bennünket a FACEBOOKON is!