Számos különböző karakter és személyiség mesélt arról, milyen változást hozott az életében, hogy személyes kapcsolatot alakított ki Istennel. Betekintést kaphatunk a világszerte nagy hagyományokkal rendelkező cursillo lelkigyakorlatokról.


“2021-ben ősszel voltam Balatonalmádiban. Nem szívesen járok el egyedül a családomtól, de most valami „hajtott”, szerintem Isten hívott magához. Vallásos családban nőttem fel, a cursillo-n viszont sok felnőttkori megtérővel találkoztam, óriási hitű emberekkel. Én azt az útravalót kaptam, hogy próbáljak jobban bízni Istenben” – mesél az élményeiről Kati. De hasonló szemléletváltásról számol be Kissné Berta Rita is: “Bárki kérdezett az elmúlt 9 és fél évben, azt válaszoltam, hogy ott fedeztem fel az imádság erejét. Egy vallásos közegben nevelkedett, a saját személyes hitét kereső emberként érkeztem meg 2013 tavaszán Tihanyba, ahonnan három nap múlva olyan útravalóval távoztam, amely megalapozta a hitem további fejlődését” – mondja az asszony, aki amolyan “Isten nélküli keresztény” volt a történtek előtt: gyakorolta a vallást, de nagyon ritkán beszélt Istennel. “Azon a tavaszon nagyon vágytunk már gyermekáldásra. A cursillóról hazaérve azonnal elkezdtem imádkozni a gyermekért. Néhány hét múlva derült ki, hogy már a Cursillo idején is ott volt velem, csak még rejtőzködött. Az azóta eltelt 9,5 évben Isten egyre közelebb húzott magához. Hiszek benne, hogy senki nem tehet meg mindent, de mindenki megtehet valamit. Számomra inkább a mondat eleje fontos, hogy megtaláljam az egyensúlyt a szolgálatban” – mondja


Fogvatartottként is hitet találtak

Az élete késői pontján tért meg Gubik János, nyugdíjas mozdonyvezető is: “A vonat is csak egyenes pályán tud célba érni, de én ezt sokáig nem tudtam, szaladgáltam az élet vakvágányain. Ma már értem, amit Matyi atya tanított nekem régen: az Isten kegyelme az ingyen áradó szeretet. Még akkor is megbocsát, ha egy időben csak a bisznisszel, a megélhetéssel törődtem, és nem volt bennem lelki tisztaság. Eljött az idő, amikor át kellett dobnom az életem váltóját, és igyekszem Isten szeretetében továbbfutni ezen a vágányon.”


Sándor József Csaba ezzel szemben akkor fordult Isten felé, amikor megtudta, hogy 3 és fél éves börtönbüntetésre ítélték: “Az elsőfokú ítélet adta meg az áttörést. Én már Krisztussal a szívemben jöttem a börtönbe. Megtapasztaltam a belső szabadságot, amit kinn soha. Sehol nincs olyan közel Isten az emberi szívhez, mint a börtönben, ahol igazán megtanulhatunk szeretni. Sokkal boldogabb vagyok a börtönben, mert a körülmények nem számítanak” – mondja a férfi, akit gazdasági csalásért ítélnek el, ám ahogy ő fogalmaz, mindenkinek rendeznie kell a számlát. Ha ma választhatna, hogy tettét megússza felfüggesztettel, akkor is a börtön mellett döntene: “Azt választanám, hogy börtönbe kerüljek, mert különben elmentem volna az élő isteni kapcsolat mellett. Rengeteg csodát éltem meg benn, igazi önismereti tréning volt az elmúlt 3 és fél év.”


Végezetül Vrabély Panni egy újabb perspektívából, betegségén keresztül tapasztalta meg Isten létezését, miután 24 évesen szklerózis multiplexszel diagnosztizálták. “Nem nevelkedtem vallásos szellemben, és volt bennem csomó előítélet, később mégis átadták nekem a kereszténység lényegét. Azóta tudom, helyem van az univerzumban, Istennek én személyesen is fontos vagyok. Ez a kapcsolat mindent elbír: ha betegség vagy romlás következik be az állapotomban, akkor is tudom azt, hogy nem vagyok egyedül, sem erő híján. Isten nem azt ígéri, hogy semmi rossz nem történik velem, de soha nem hagy cserben” – mondja a 20 éve hívő nő.


A cursillo spanyol eredetű szó, a kereszténységről szóló rövid tanfolyamot jelent, amely ugyanakkor nem csupán elméleti tudást ad, hanem lelki gyakorlatot is biztosít a résztvevőknek. Aki szeretne hasonló, személyes kapcsolatot kialakítani Istennel egy háromnapos elmélyülés keretében, azt Balatonalmádiban három márciusi héten is várja a cursillo lelkigyakorlat, amely minden esetben csütörtökön 17:30-tól vasárnap 17 óráig tart. A Balatonalmádiban található iskolaépületnek már a történelme is izgalmas: Almádiban bújtatták ugyanis a vészkorszakban Soros Györgyöt, aki később hálából új iskolát ajándékozott a településnek. A korábbi iskola épülete azonban így megüresedett, ezt birtokba vették a ciszterciták.


A rend tavaly nyáron rekordgyorsasággal alakította át rekreációs központtá az épületet. A ’60-as években épített iskolából így jött létre a mostanra 130 férőhelyes Ciszterci Rekreációs Központ, amely először idén ősszel nyitja meg a kapuit a hívők előtt. “Több nemzedéknek nem volt módja megismerni a talajt, amin az európai civilizáció kivirágzott. Ezt a hiányt igyekszik pótolni a cursillo – összegzi Dr. Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke, a novemberi cursillo szervezője.