Sajnos úgy néz ki, a járvány egyáltalán nem kedvez a szerelemnek. Vagy, ha mégis, akkor nagyon tudatosnak kell lenni ahhoz, hogy az összezártsággal és az ebből adódó feszültségekkel képesek legyünk megküzdeni.

Krízishelyzet idején sokkal kiszolgáltatottabbá válunk a körülményeknek, hiszen olyan alapvető jogunktól foszt meg minket, mint a szabadság. Márpedig a Covid-járvány idején tapasztalt korlátozások éppen ezt okozzák, ami hatással van az életünk minden területére, de legfőképpen arra a szűk közegre, amiben élünk: legyen az család, vagy párkapcsolat.

Egy kapcsolatban kell az, hogy ne árasszuk el a másikat, hiszen ez is a tisztelet része. Tudni kell, hogy hol találjuk meg azt a mértéket, amikor nem vagyok sok, nem vagyok teher, hanem egálban vannak a dolgok, hiszen sok feszültséget előhozott ez az időszak. Nehézségek idején a külvilág egyéb ingerei jobban tudják terelni a figyelmet. Egy ilyen helyzetben éppen ezek szűnnek meg. Ha a kielégülésem forrása mindig ott van a szemem előtt, akkor hogyan marad meg az étvágyam” – teszi fel a költői kérdést Barkász Heléna klinikai szakpszichológus, aki egyebek mellett erre is megadja a választ a #nofilter – Nők, filter nélkül Köböl Anitával című műsor legújabb adásában.

A beszélgetés megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=C9zlEbdQkh8

Ezek szerint tehát az egyik kihívása az összezártságnak éppen ennek a vágynak a fenntartása, vagy újra élése. És mivel egyre hangosabban konganak a harangok arra vonatkozóan, hogy ismét számíthatunk korlátozásokra a járvány negyedik hulláma idején, érdemes már jó előre felkészülni és tudatosan kezelni ezt az időszakot. Ráadásul az egyre jobban kibontakozó digitális világ, ahol elveszni látszik a romantika, a randevúzás izgalma és egyáltalán, annak megvalósítása, közel sem kedvez a szerelemnek. Ennek pedig leginkább elszenvedői a fiatalok, akik most élnék meg annak minden bizsergető pillanatát. Pedig a most tinédzser generációban igencsak benne van a vágy, az egymásra találásra és a boldog párkapcsolat kialakítására, mégis egyre nehezebben tudnak kapcsolatot létesíteni.

A digitális világ térhódítása a fiatalok elé újabb kihívásokat gördített, amit igyekeznek nagyon jól megugrani. A kérdés inkább az, hogy a tartós közös út mennyire tud majd megvalósulni” – mondja a szakember. A nagyobb baj, hogy a modern világ trendje a szingliség, pedig evolúciósan belénk van kódolva a társas lét. Kutatások kimutatták, hogy tovább is él az, aki kapcsolatban van. Akkor mégis hogyan találhatunk vissza egymáshoz? Erre a kérdésre is kerestük a választ a #nofilter – Nők, filter nélkül legutóbbi beszélgetésében. A műsor meghallgatható szerdánként 19 órakor a Spirit FM-en, bővített változatban pedig megtekinthető Köböl Anita Youtube-csatornáján.