A gyerekszépségversenyekből a kívülállók csak a csillogást, a szép ruhákat és a koronákat látják, ám valójában egészen más világ bújik meg a színfalak között, mint azt képzelnénk. Nem csak a gyerekek szépsége fontos ugyanis, de a tehetségük is.


A gyerekszépségversenyek nem csak a színpadi vonulásról és a legszebbek megkoronázásáról szól. A versenyeket bizony komoly felkészülés előzi meg, és miközben a gyerekek rengeteget dolgoznak azon, hogy tökéletesítsék a színpadi mozgásukat vagy a nyilvánosság előtt való szereplést, rengeteget tanulnak és fejlődnek is útközben. Jól tudják ezt már a Bartalovics Ildikó által megálmodott és életre hívott Little Miss Hungary kis versenyzői is, akik közül szinte mindegyiküknek olyan problémákat sikerült leküzdenie, amelyeket a versenyek nélkül talán sosem tudtak volna.

„Nem csak a szépségre, hanem a tehetségre is nagy hangsúlyt fektetünk, illetve arra, hogy megmutassuk, melyik gyerek miben a legjobb. A felkészülés során ráadásul nagyon sok készségük fejlődik, ami még a viselkedésproblémákban vagy a tanulási nehézségekben is sokat tud segíteni. 21 éve vagyok jelen national directorként nemzetközi versenyeken és azt tapasztalom, hogy a magyar gyerekek nem csak szépségben, de felkészültségben és rátermettségben is lenyűgözik a nemzetközi zsűrit. Jelenleg is egy nagy versenyre készülünk, a Magyarország Gyermekszépe versenyt május 19-én rendezik, a gyerekek pedig már izgatottan készülnek” – magyarázta Bartolovics Ildikó, aki olyan tehetségeket indított útnak a szépségiparban, mint Koroknyai Virág, Tóth Lilla Hanna, aki később elnyerte a Miss Balaton címet, a Miss World Hungary-győztes Szunai Linda, a Barátok közt Lucáját alakító Koller Virág, vagy a szintén ebből a sorozatból megismert Szabó Kitti. Sokat profitált a ma már a gyerekek felkészítésében aktív szerepet vállaló Hunyadi Donatella is a Little Miss Hungary versenyekből, hiszen édesanyja, Kiszel Tünde zsűritag a versenyeken, Donatella pedig rendszeresen vele tartott. Bartolovics Ildikó szerint a legfontosabb, hogy a gyerekek élvezzék a felkészülést és a versenyeket is, ebben pedig a több mint húsz éve összeszokott szakmai csapatuk és a szülők biztosítják a legfontosabb hátteret.

„Kiemelten ügyelünk arra, hogy a gyerekek a legnagyobb biztonságban érezzék magukat, ezért igyekszünk a lehető legjobban megválogatni a szakembereket, és sosem hagyunk gyereket kettesben fotóssal, mindig jelen van a szülő vagy épp én. A Little Miss Hungary versenyeknek komoly múltja és elismert hírneve van, nem véletlen, hogy az évek során sokan megirigyelték mindezt, sőt olyan is előfordult, hogy konkrét lejáratókampányt indítottak ellenem. Ezeken természetesen mindig úrrá leszünk, a szülőknek és a gyerekeknek pedig nem csak a sikerek, de a pozitív tapasztalatok és a gyerekek jól látható fejlődése is ékesen bizonyítja, hogy nem véletlenül érünk el ekkora sikereket immár két évtized alatt” – tette hozzá Bartolovics Ildikó. Koroknyai Virág a Little Miss Hungary 2009 királynője volt, 2017-ben pedig a Magyarország Szépe választást is megnyerte. Virág jelenleg Budapesten él és a Károli Gáspár Református egyetemen tanul. Rendszeresen szokott zsűrizni a versenyeken. Saját elmondása alapján nem tartozik a szőrös szívű bírák közé. “Hiszen minden gyermek szép”. Inkább a helyzetmegoldó képességet és a kicsik talpra esettségét szokta figyelni.


„Egy modell fotós ajánlására vették fel a szüleim a kapcsolatot Ildikóval. Nekem akkor már nem volt teljesen ismeretlen ez a világ. Mégis tudott tanítani. Az iránymutatásával tovább tudtam fejlődni. Nagy segítség volt a világversenyre való felkészítés. Ezeket a tapasztalatokat tudtam kamatoztatni a Magyarország szépe választáson is. Sokan mikor eljutnak egy ekkora versenyre, még szinte nulla tapasztalattal rendelkeznek. Nekem szerencsére volt tapasztalatom és ez által önbizalmam is” – mesélte tapasztalatait Virág.

Zárkózott kislányból magabiztos királynő

Buruncz Virág 13 éves és immár öt éve a versenyek gyakori résztvevője. Hatalmas sikereket ért el és számos külföldi világversenyről hozott el szép helyezéseket. Járt Törökországban és Dubajban is világversenyeken, de az itthoni szépségversenyek mellett rendszeresen hívják reklám- és filmforgatásokra is.


“Virág nagyon zárkózott kislány volt, amikor nyolcévesen elkezdett versenyezni. Nagyon szereti a mai napig, ez számára amolyan önfejlesztés is, hiszen azóta rengeteget változott, kinyílt, sok barátra szert tett. Miközben megmaradt ugyanannak a kislánynak, aki volt, Ildikó rengeteget segített neki a kommunikációja, a megjelenése és a magabiztossága fejlesztésében” – mondta el Virág édesanyja, Zsanett. Took Lili 9 éves kora óta versenyez. Lili ez idő alatt tíz szépségversenyen vett részt, melyeken egy második és kilenc első helyezést ért el. Volt Balatonboglár szépe, Black and White tinimodell. Dunaharaszti büszkesége ma már 14 éves, így a legutolsó versenyén a Tini kategória győztese lett.


„Bartalovics Ildikó modellképzésén sokat tanultunk a helyes tartásról, vonulásról, a színpadi viselkedésről. Donatellával együtt foglalkoznak a gyerekkel táborokban is. A közösségépítésre és az önbizalom növelésre helyezik a hangsúlyt, ami pozitívan hat a gyerekek személyiségére is. A lányok karrierjét minden módon próbálják támogatni. A versenyeken kívül eljuthattunk divat és ruha bemutatókra, fotózásokra is.” – nyilatkozott Andi, Lili édesanyja.