15 500 NAPFELKELTE ÉS TÖBB MINT 650 MILLIÓ MEGTETT KILOMÉTER: AZ ISSPRESSO SIKERESEN TELJESÍTETTE A „KÁVÉ AZ ŰRBEN” KÜLDETÉST

Véget ért az ISSpresso „Kávé az űrben” küldetése a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A Lavazza részére az Argotec által, az Olasz Űrhivatal (ASI) közreműködésével kifejlesztett, innovatív kapszulás kávéfőző gép az űrállomás 1-es számú Unity moduljában teljesített szolgálatot.

Kávé_20170726 ISSpresso ENGLISH_1200x1200-01.png

A hosszú utazás 2015. május 3-án kezdődött. Ekkor ivott Samantha Cristoforetti a világtörténelemben elsőként presszókávét a súlytalanság állapotában. A küldetés a Nemzetközi Űrhivatal VITA űrexpedíciójával zárult, amelynek keretében az ESA űrhajósa, Paolo Nespoli harmadik űrutazását hajtotta végre. A két év alatt az ISSpresso több mint 650 millió kilométert tett meg 28 000 km/h sebességgel, közel 15 500 napfelkeltét ért meg, és 11 űrexpedíció legénységének kényelméhez és jó hangulatához járult hozzá.

Kávé_SSpresso_gép

Az ISSpresso kávéfőző gépnek köszönhetően az űrhajósok ugyanolyan kiváló minőségű presszókávét ihattak az űrben, mint otthon. A világtörténelem során most először főztek valódi Lavazza presszókávét szélsőséges körülmények között, olyan környezetben, ahol a folyadékdinamika törvényei teljesen eltértek a Földön megszokottól. Az űrben a hab és a kávé nem keveredik, hanem elkülönül egymástól, és a hagyományos kávéscsészét speciális tasak váltja fel és a kávét szívószállal fogyasztják. Az innovatív kapszulás rendszerrel az űrhajósok caffè lungót, forró italokat és a rehidráló funkciónak köszönhetően húslevest is tudtak készíteni a világűrben.