Lovas Magda amatőr festő, azt mondja számára a festés a legnagyobb boldogság. Képei önmagukért beszélnek, a Cica, az Aranyhal vagy a Hölgy vörös kalapban szinte lelép a vászonról. Ráadásul Magda olyan hétköznapi dolgot is felhasznál a festéshez, mint például a kávé. Ars poétikája; „Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét és saját szívét viszi a vászonra!”  Magda egy igazi alkotónő, vele beszélgetünk most.

Minden festményben benne van a szíve?

Igen, minden festményemet szívvel festettem, mindegyik valamiért nagyon kedves nekem, igaz mindegyik más okból, de a szívemhez nőttek mind.

Lovas_aranyhal

Hogyan dönti el, hogy mit fest azaz honnan jön az ihlet?

Ha látok valami szépet, megfog valami és ihletet érzek, azt megfestem, de régebben újságból is másoltam.

Mikor és miért kezdett festeni?

Egy éve vettem először a kezembe ecsetet. Autodidakta módon festek, tanárom nem volt. Már iskolás koromban is szépen festettem a tanárom szerint, mégsem mentem Képzőművészeti Iskolába, pedig azt javasolta. Ám az élet más pályára sodort. De felnőttkén, úgy gondoltam, kipróbálom, hogy mennyi maradt meg bennem a tehetségemből. Sokat festettem éjszaka mert napközben nem mindig volt rá időm, de a végeredmény mindenért kárpótolt. Az internetre tettem fel a festményeimet, több amatőr festők csoportjában is tag vagyok.

Lovas_cica

Mit ad Önnek a festés

A festés hobbynak indult, de mára az életem részévé vált. Nagyon hiányozna, ha többé nem festhetnék. Sok örömöt ad nekem, amikor látom az emberek szemében a csillogást, ahogy a festményeimre néznek. Örömöt lopok a szívükbe, s az elismerés, amit tőlük kapok nagyon sokat jelent nekem.

Milyen technikákkal dolgozik?

Több technikával festek, próbáltam akrilt, akvarellt, temperát és … kávét. Ezt nagyon kevesen művelik. Nagyon különleges technika, ám nagyon szép képeket lehet velük festeni.

Hogyan talált rá a kávéra, mint festékre

Véletlenül. Egyik nap, amikor festeni akartam, rádöbbentem, hogy elfogyott a festékem. Régebben hallottam a kávéval való festészetről, gondoltam teszek egy próbát vele. Az elkészült képet feltettem az internetre. Minden ismerősömnek nagyon tetszett és kérték, hogy sorozatot fessek. Ma már rengeteg kávés képem van, bár sokat el is adtam. És büszkén mondhatom, hogy sok díj és elismerés birtokosa vagyok.

Lovas_holgy_kalap

Hol találkozhatunk a képeivel?

Főleg az interneten, a Lovas Magda Art oldalon. De hamarosan lesz saját önálló kiállításom is Debrecenben és Hajdúszoboszlón, ahol élek.