Nagyanyáinknak még a bálban húzták a talpalávalót, mi szakadt farmerben jártunk diszkózni, manapság új szelek fújnak, hódít az e-sport bár. Azoknak, akik hozzám hasonlóan elképzelni sem tudják, mit is jelent ez pontosan, leírom pár szóban.

A 90′-es évek szülöttei hozták létre ezt a furcsa, a szó hétköznapi értelmében a sport közelébe sem érő foglalatosságot. Versenyszerűen játszanak. Hogy mivel? Videó játékokkal. Természetesen ennek külföldön jóval nagyobb bázisa és „hagyománya” van, mint hazánkban, leginkább Keleten (Korea), ennek ellenére egyre több e-sport bár nyílik itthon is. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy ismerősöm pontosan ilyen e-sport bárt üzemeltet, Pécsett. Amikor beszélgetni kezdtünk, én mindenekelőtt a háttérre voltam kíváncsi, a kihívásra, amit ebben látott. Győri Bélával a Bar Of Legends megálmodójával beszélgettem.

Bar_be_2

Kiket vonz az e-sport? Gondolok itt a korosztályra, avagy arra, hogy inkább nők vagy férfiak járnak hozzátok?

Nők és férfiak egyaránt jönnek, a kor pedig széles skálán mozog, de a legtöbben az egyetemisták vannak. Ez egyébként a statisztikai adatokkal is megegyezik. Persze jelen van az idősebb és fiatalabb korosztály is. Mostanra már vannak törzsvendégeink, és vannak, akik csak alkalomszerűen látogatnak el hozzánk.

Játszanak, és versenyeznek? Hogyan kell ezt elképzelni?

A számítógépes játékok ma már nem arról szólnak, hogy aki ilyennel játszik az antiszociális és kocka. Közösségformáló ereje is van. Azonos érdeklődési kör, összehozza az embereket. Én már 10 éves korom óta játszom komputerjátékokkal, de hiába volt otthon gépem, sokkal jobban szerettem, ha elmentünk a haverokhoz, vagy egy számítógépes helyre és ott játszottunk. Ez már rég nem az elszigetelődésről szól, vagy arról, hogy szegény gyereknek nincsenek haverjai.

Honnan jött az ötlet? Mi volt a legnehezebb? Úgy értem az ötlettől el kellett jutni a működésig. Volt olyan pont, amikor arra gondoltál, hogy inkább abbahagyod?

Az ötlet maga egy másnapos szombat reggel fogant meg a mosdóban. A legnehezebb pedig a döntés volt. Utána már ment minden, persze kisebb nagyobb fennakadások voltak. Ami furcsa, és amíg nincs benne az ember, elképzelni sem tudja, de rengeteg döntést kellett meghoznom. Ha csak arra gondolok, hogy milyen legyen a fal színe. Ahogy tapasztalom, sok ember fejében megfordul sok ötlet, vagy akár ehhez hasonló is, hiszen minden hobbinak lehet saját megoldása. Mindenki szeret álmodozni, de el kell jutni az álmodozástól a megvalósítás igényéig, az elhatározáshoz, hogy „én ezt megcsinálom!” A löketet esetemben az adta, hogy Budapest után más vidéki városokban is elkezdtek nyílni az e-sport bárok. Pécsen még nem volt ilyen. Szerencsés helyzetben voltam, mert a főállásomat is át tudtam helyezni ebbe a városba, így nem kellett mindent magam mögött hagyni. Jelenleg két állásom van, nem könnyű… Az alvás igencsak háttérbe szorult az elmúlt időszakban. Ez a dolog rengeteg pszichikai munkát igényel, a még több fizikai mellett.

Bar_be

Nemrégen nyitottatok…

Szeptemberben volt a nyitó buli, sokkal erősebb lett, mint, amire számítottunk. Rengetegen voltunk, persze kijöttek a hiányosságok, hibák. Ezeken igyekszünk folyamatosan javítani. Ez nem olyan, hogy megcsináltam, kész, működik. Mindig újítani, csiszolni, alkotni kell, nem lehet megállni.

Hol a nő a történetben?

Természetesen van. Barátnőm mindenben támogatott, aktívan részt vesz a bár életében, amolyan üzletvezetőként. Az elejétől kezdve akarta ő is, hogy megvalósuljon ez az egész. Barbi egyébként mostanra már maga is koktélokat kever.

Nehéz volt?

Amikor belevágtam ebbe az egészbe, semmit nem tudtam róla. Úgy értem sem a hivatali részéről (engedélyek), sem a szórakozóipar gyakorlati megvalósításáról, most pedig már koktélokat keverek.

Fantasztikus emberek vesznek körül. A bár saját, de rengeteg segítséget kaptam rokonoktól és barátoktól egyaránt. Az egyik haverom megcsinálta az összes asztalt, ami a bárban van. A másik eljött összeszerelni. A harmadik elkészítette a teljes koktél listát. Rokonok végezték a kőművesmunkákat, a nővérem pedig a design minden részletét.

Van párotok? Úgy értem szerelmes pár, akik nálatok találtak egymásra.

Hogy jöttek –e össze emberek? Igen, rögtön a nyitó bulin lett szerelmes párunk. Nemrég pedig elérhető lett egy új koktélunk a Love Potion, azaz a szerelmi bájital.

Igen, láttam a koktélokat. Igazi remekművek. Az ember tényleg úgy érzi, mintha egy számítógépes játék főhőse kínálná meg egy korty itallal, amitől aztán szuper erővel rendelkezik majd.

A koktélokat Bús Attila keveri. Erre nagyon büszke vagyok. Attila az ibizai világbajnokságon képviselte Magyarországot. Olyan finom koktélokat kever, hogy valaki rögtön dupla adagot kevertet, hogy ne kelljen mindig visszajárnia, de van olyan is, aki elvitelre kéri.

Bar_be_1

Szuper Márió van? Mert az én korosztályomnak még az volt a játék. Meg a doom2, azzal a vizsgaidőszakot nyomtam végig, feszültséglevezetésként.

Igen, hamarosan lesz Márió, már úton van, úgyhogy indulhatsz Te is.

Köszönöm Béla!

Hiszek abban, hogy az újdonságot érdemes megismerni, még akkor is, ha az elsőre tőlünk igencsak távolinak tűnik. Jó volt látni, hogy mivel töltik idejüket a „mai fiatalok”. És persze, ha Márió megérkezik, akkor egyszer én is ellátogatok a Bar Of Legendsbe, hogy mindenkit lealázzak az ugrálós játékok első generációjával.

Kövess bennünket a Facebookon is, ahol rengeteg hír,  újdonság és nyeremény vár!