Itt a december, az ünnepek hónapja. Rögtön az elején a Mikulás, ami nálunk Szent Miklós püspök nevéhez fűződik. És bár neki esze ágában sem volt a kéményen vagy az erkélyen át bemászni, tudomásul kell vennünk, hogy más kultúrák szokásai is beszivárogtak hozzánk. Míg nálunk a Jézuska hozza a karácsonyi ajándékot, az angolszász világban a Mikulás. Álljon hát itt most egy kis Mikulás körkép a világ több tájáról, a teljesség igénye nélkül. Elsőként természetesen a hazánkban elterjedt legendáról.

Karácsony

Mikulás, vagyis Szent Miklós, püspök volt, a keleti egyház máig is legtiszteltebb szentje. A legenda szerint a szomszédságában lakó férfinak volt 3 lánya, akiket férjhez akart adni, de nagy szegénységben éltek, így nem volt hozomány a leányok számára. Szent Miklós az éj leple alatt a lányok ablakába három zacskó aranyat tett, hogy megmentse becsületüket, és tisztességesen férjhez tudjanak menni. Mikor a harmadik lány ablakától osont el az éjszaka közepén, meghallották a mocorgást, kinéztek, de már csak egy piros ruhás alakot láttak sietősen távozni a hóesésben. Innen ered a szokás, hogy csizmát, zoknit teszünk az ablakba vagy a kandalló fölé ajándék reményében. Általában a Mikulás mellől nem hiányozhatnak a Krampuszok, azaz a segédek, akikre azért van szükség, mert ők hozzák a büntetést (a virgácsot) a rossz gyerekeknek. Magyarországon a Télapó érkezhet Krampusszal, vagy anélkül is, mivel a hiedelmek alapján egész évben feljegyzést készít a gyerekekről, ezért pontosan tudja: kinek jár ajándék, kinek pedig virgács. Bár a gyerekek jobban örülnek a Télapó láttán, a virgácsot osztó Krampuszt inkább tartják mókásnak, mint ijesztő ördögnek.

Mára már nálunk is elfogadott, hogy december 6-án a Mikulás Lappföldről érkezik rénszarvas szánon. Az amerikai gyerekek különösen kedvelik a rénszarvasokat egy „Rudolf, a rénszarvas” c. mese és dalocska miatt. E szerint Rudolfot, a rénszarvast, testvérei kicsúfolták piros orra miatt, a Mikulás azonban őt választotta maga mellé, és azóta együtt járják a világot, hogy a gyerekeknek ajándékot vigyenek. Talán nem mindenki tudja a rénszarvasok neveit, ezért felsorolom (a mese alapján): Élénk, Táncos, Peckes, Fürge, Üstökös, Cupido, Villám, Büszke és Rudolf.

A Rudolfról szóló dal szövege pedig a következő:

Rudolfot mindig bántják, kinevetik, csúfolják.
Mert orra furcsán fénylik, szíve színét nem látják.
Bátran viselte sorsát, végül mégis útra kélt,
Elbujdosott, mert nem volt, Senki, akitől nem félt.
Ám Karácsony éjjelén, Mikulás így szólt: „Rudolf! Nagy bajban vagyunk, csak terád számíthatunk!” Ettől a naptól kezdve többé már nem csúfolták, Rudolfból végül hős lett, így mondják a krónikák.

Fontos eltérés az amerikai és magyar Mikulás kultusz között, hogy míg nálunk a tisztára suvickolt csizmákat helyezik ki a gyerekek ablakaikba, addig angolszász kortársaik a kandallópárkányra akasztott zoknijaikba várják ajándékaikat, s hogy a télapó ne távozzon üres hassal egy kis sütit és tejet is készítenek neki a zoknik mellé (hálájuk jeléül). Na és a többi országban hogyan ünnepelnek? Kezdjük a legtávolabbival és talán számunkra legérdekesebbel:

Mikulások


Ausztrália

A Mikulás „szánját” nyolc fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát az emberek a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra, vagy krikettet játszanak.

Finnország
A finn Mikulás (Joulupukki) Helsinkiben már december elejétől kezdve rénszarvasokkal járja az utcákat. A szánhúzók gyönyörűen fel vannak díszítve, piros kantárral, és a szelídebb példányoknak még a hátára is felülhetnek a gyerekek. A finnek szerint csak a Korvatonturi-ban (egy kis faluban) élő Mikulás az igazi.

Norvégia
A norvégoknál nagyon hasonlóak a szokások, mint nálunk, magyaroknál. A különbség, hogy a Nisse, vagyis a norvég Mikulás nem éjszaka érkezik a kéményen keresztül, ezért mindig tiszta a ruhája. Krampuszok helyett pedig manócskái vannak.

Írország

A gyerekek zsákot raknak ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. És hogy az öregúr se maradjon éhen, az asztalon rétest és egy üveg sört hagynak számára.

Spanyolország

Itt az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot.

Svédország

Karácsony reggelén a templomok égő gyertyákkal várják a híveket. Az ünnepi

menü: hering és barna bab. A jó gyerekeknek a Mikulás a Jultomten, egy manó segítségével osztja szét az ajándékokat.

Anglia

A gyerekek még időben levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön.

Ukrajna

A gyerekeknek az ajándékot a Jégapó három rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van Hópehely leány is, aki ezüst-kék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.

Ausztria

A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket édességgel, dióval és almával.

Franciaország

A kisebb gyerekek kikészítik cipőiket a tűzhely közelébe, hogy karácsony estéjén a Mikulás beletegye az ajándékot.

Csehország

Az emberek úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek, ezért az éjszaka megsúghatja a jövőt. A Mikulás érkezését a gyermek Jézus jelzi kis csengettyűjével.

Lettország

A lettek szerint a Mikulás a szentestétől számított 12 napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek!

Kellemes Ünnepeket kívánok!